Selecteer een pagina

De eerste pepernoten liggen alweer in de winkel en dat betekent dat over een poosje Sinterklaas weer in het land komt. Een vrolijk feest voor jong en oud. Nu worden de kinderen wat ouder en wordt het tijd om het grote geheim van Sinterklaas te vertellen. Ik vertel het ze liever zelf dan dat ze de cadeautjes ontdekken of het op school horen. Dus ging ik opzoek naar hoe ik dit leuk kon vertellen aan de kids en kwam ik bij het boek: ‘Sinterklaas voor grote kinderen’.

‘Sinterklaas voor grote kinderen’

Het boek begint met een gedicht. Dat iedereen wel kent, Sint zat te denken etc. Alleen nu worden er woorden doorgestreept en veranderd door Piet. Al snel lees je door en komen wij uit bij een contract dat getekend moet worden. In het contract komt je foto, de handtekening van je kind maar ook van degene die het voorleest. Je beloofd daarmee plechtig niet door te vertellen wat je verder in het boek leest. Als het contract getekend en verstopt is kunnen wij verder.Boek 'Sinterklaas voor grote kinderen'.

Dan vertelt het boek over de oorsprong van Nicolaas. Met daarbij drie legende die erbij horen. Ook wordt er in kindertaal uitgelegd dat hij overleden is heel lang geleden en dat toen het woord Sint erbij is gekomen omdat de bisschop heilig werd.

“Besta ik nou wel?”

Als laatste leggen ze nog uit hoe het dan werken met Sinterklaas (wie spelen dat?) met de pieten en met Amerigo. En ze eindigen met:

Besta ik nou wel?
of besta ik nou niet?
Wil je even over praten?
Vraag maar aan papa. Of mama.
Of iemand anders die Groot is!

Wat vonden wij van ‘Sinterklaas voor grote kinderen’?

Onze oudste (8 jaar) wist al dat Sinterklaas niet bestaat en vond het een heel leuk boek om te lezen. Ik wist niet van hoe het was ontstaan zei hij: “Wel grappig hé mama!”
Onze middelste (7 jaar) twijfelde vorig jaar al een beetje en toen zei ze dapper jij koopt het toch? Maar eenmaal de Sint in levende lijve gezien was die zekerheid toch omgeslagen in twijfel. Nu wij dit boek hebben gelezen weet ze het zeker dat hij niet bestaat. En ze voelde zich heel groot dat ze het niet tegen haar zusje (nichtjes en neefjes) mag vertellen. Ook niet in de klas want ik weet niet of er nog kinderen geloven. Ze vond het een leuk boek om te lezen en wij zullen dit deze periode nog vaker doen.

Ik vond het een leuk boek om te lezen, hoe het is geschreven en de mooie platen erbij. Er wordt gesproken over Sinterklaas en Piet, helemaal van deze tijd dus. Het was een leuk boek om te lezen en het contract maakt het extra leuk en voelt het kind zich echt bij de Groten horen! Een aanrader dus. Al twijfelde de oudste wel bij één verhaal dat Nicolaas zomaar door de mist op een schip terecht kwam. “Maar het zijn oude verhalen hé, misschien zijn ze vergeten dat hij een boot had!” Het boek geeft ook goede aanleiding om er nog over door te praten!

Boekinformatie

“Sinterklaas voor grote kinderen”
Schrijver: Chariva
Illustraties: Job, Joris & Marieke
Uitgever: Kluitman
Pagina’s: 54.

Lees ook:

Hoe heb jij je kind vertelt dat Sinterklaas niet meer bestaat?

Geverifieerd door ExactMetrics