Een tuin is tegenwoordig geen losstaand stuk grond meer achter je huis. Meer en meer wordt de tuin bij het huis betrokken door een aanbouw of glazen schuifwand overkapping. Hoe betrek je nu het interieur van buiten met binnen? Ik geef je wat tips om je op weg te helpen. Allereerst help ik even een misverstand uit de wereld.

Het verschil tussen een tuinkamer en de serre

Consumenten gebruiken de termen serre en tuinkamer vaak door elkaar. Toch is er één groot verschil, namelijk de mate van isolatie. En dan bedoel ik niet isolatie als in afzondering, maar het behoud van warmte of juist de koelte in een ruimte door het treffen van isolatiemaatregelen. De serre is als aangesloten ruimte aan huis volledig geïsoleerd. De tuinkamer met glazen schuifwand is dat niet maar biedt wel beschutting. En nu door naar de interieurtips.

Het gebruik van groen

Het gebruik van het rustgevende groen van beplanting is de ideale manier om binnen op een natuurlijke manier met buiten te verbinden. Gebruik die extra ruimte om een mooie, grote, groene blikvanger te plaatsen. Wanneer je dezelfde kleur pot gebruikt als bij de kamerplanten, dan straalt het meer eenheid uit.

Soepele overgang van interieur naar exterieur

Gebruik je vloer als soepele overgang van binnen naar de buitenruimte. Dat kan door hetzelfde materiaal en dezelfde kleurtint te gebruiken. Dit is op de uitgelichte sfeerfoto goed te zien. Vermijd het gebruik van drempels om de ruimte optisch te vergroten. Het gebruik van een vloerkleed of buitenkarpet kan je hierbij helpen.

Dezelfde sfeer

Trek je interieurstijl door van binnen naar buiten. Dat is een kwestie van je smaak consequent doorvoeren. Blijf binnen dezelfde stijl doorvoeren, dit kan je accentueren met accessoires. Verlichting is hier bij uitstek geschikt voor, maar ook de eerder genoemde bloem- of plantpotten.

Gebruik het licht

Met het gebruik van licht doel ik niet specifiek op het plaatsen van LED-verlichting in de overkapping. Ook het gebruik van het extra daglicht dat je door de serre of tuinkamer naar binnen haalt. Je kunt zelfs voor een glazen dak-of plafonddeel kiezen. Door al dat licht wordt binnen nog beter met buiten verbonden.

Werk met laagjes

Net zoals je in je tuin wellicht met borders werkt, kun je ook in huis werken met gelaagdheid. Gebruik een losstaand krukje, een paar potten op de grond en werk zo gelaagd naar de muren of buitenwanden toe. Wanneer je dit doortrekt van binnen naar buiten, wordt je zicht naar buiten, richting het (dag)licht getrokken. Zo verdwijnen drempels als sneeuw voor de zon.

Lees ook:

Ben jij graag buiten?

Bron afbeelding: Metalura

Geverifieerd door ExactMetrics