Thuisleven.com
Colosseum is de nieuwe serie over het Romeinse Rijk.
Thuisleven.com > Entertainment > Film & Series > Geschiedenis > Colosseum is de nieuwe serie over het Romeinse Rijk

Colosseum is de nieuwe serie over het Romeinse Rijk

Halverwege oktober ontvang ik een mail met het verzoek om aandacht te spenderen aan de spannende serie Colosseum. De serie vertelt een meeslepend verhaal over de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk, maar dan gezien door de ogen van mannen en vrouwen die er stierven. Aangezien ik al meerdere keren het Colosseum heb mogen bewonderen, spreekt de serie mij bij voorbaat al aan en spendeer ik er dan ook graag een artikel over op Thuisleven. Voor ik meer vertel over de nieuwe serie neem ik je even mee naar het ons laatste bezoek aan het Colosseum.

Bezoek aan het Colosseum

De laatste keer dat wij Rome hebben bezocht, waren wij namelijk in het bezit van Full Experience Ticket with access to the Arena and Underground  *. Hiermee konden we een bezoek brengen aan het Colosseum met toegang tot de Arena en het ondergrondse gedeelte. 

Ruim voor de afgesproken tijd waren we aanwezig, want stel je voor er zou iets mis gaan onderweg! Maar het wachten was het dubbel en dik waard. Gewapend met de gsm (online gids tegenwoordig) liepen we het wereldwonder door. Allen met heel veel aandacht voor wat we zagen en hoorden. Maar ook met velen vragen. Hebben hier nu de slaven gezeten? Hoe gingen de gladiatoren de Arena op? Waarom zou de paus in het Colosseum een Vaticaan willen bouwen en waarom ziet het Colosseum er aan de binnenkant zwart uit?

Omdat op die laatste vraag hoogstwaarschijnlijk geen antwoord gaat komen in de spannende serie verklap ik het bij deze, een aantal jaren geleden liep er een rotonde om het colosseum heen. Vanwege de uitstoot van het verkeer is het Colosseum helemaal zwart geworden. De rotonde verdween En het Colosseum heeft een grote schoonmaakbeurt aan de buitenkant gekregen. Vandaar dat het Colosseum er van de buitenkant anders uitziet dan aan de binnenkant. Wist jij dat?

* De Full Experience Ticket with access to the Arena and Underground hebben wij gekocht bij de officiële, online ticketverkoop https://parcocolosseo.it

. Kinderen onder de 18 zijn gratis en volwassenen betalen slechts 24 euro per kaart (tarieven in 2022). Wij waren dus maar 48 euro kwijt voor ons hele gezin! Met deze tickets krijg je niet alleen toegang tot het Colosseum maar ook bij het Forum Romanum en Palatijn inclusief bezoek aan de Super Sites.

Synopsis

Colosseum vertelt het spannende verhaal van de opkomst en ondergang van het Romeinse rijk, door de lens van de mannen en vrouwen die daar vochten en stierven. Van de wrede waarheid over het leven van een gladiator als slaaf tot de fascinerende onthulling van de vele manieren waarop de keizers van Rome het amfitheater gebruikten om hun absolute macht te demonstreren, “Colosseum” biedt een unieke kijk op een cruciale periode in de wereldgeschiedenis.

Colosseum brengt de architecturale uitdagingen van het bouwen van de arena en de ervaringen van echte Romeinen in het stadion tot leven. Elke aflevering vertelt het verhaal van een van de acht hoofdpersonages – allemaal gebaseerd op echte mensen en verhalen uit de geschiedenis. De serie beslaat enkele honderden jaren en ontvouwt zich chronologisch, van het verbazingwekkende ontwerp van de arena tot het uiteindelijke verval. Colosseum, met interviews van vooraanstaande historici, maakt gebruik van opvallende re- enactments en special effects om je zo mee te nemen in het meeslepende en persoonlijke verhaal van elk personage.

Aflevering 1 – The Gladiators

In 80 na Christus opent keizer Titus het Colosseum met 100 dagen aan spectaculaire spelen, waaronder een van de beroemdste gladiatoren wedstrijden in de geschiedenis van Rome. Nadat de gladiatoren een hechte band hebben gevormd in de barre omgeving van hun trainingsschool, moeten twee van hen, de barbaar Priscus en de kampioen van Rome, Verus, nu vechten tot de dood voor 50.000 toeschouwers.

Te zien op 7 november 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 2 – The Builder

Wanneer bouwmeester Haterius het Colosseum bouwt uit de as van Nero’s Gouden Huis, is zijn werk nog lang niet voorbij. Nieuwe keizer Domitianus geeft hem de opdracht om een ​​complex netwerk van ondergrondse tunnels toe te voegen: het hypogeum. Haterius zal een balans moeten vinden tussen het voldoen aan de onverzadigbare eisen van de almachtige keizer, en de extreme druk van het creëren van een oud architectonisch wonder op tijd voor de spelen van Domitianus. Een mislukking kan zijn leven kosten.

Te zien op 14 november 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 3 – The Beastmaster

Terwijl het Romeinse rijk zich steeds verder uitbreidt, wordt ook een diversiteit aan exotische beesten geïntroduceerd om de menigten van het Colosseum te vermaken. Meer dan een miljoen dieren worden op het zand van de arena geslacht door getrainde ‘beastmasters’, waaronder de beroemde Carpophorus. Maar kan Carpophorus overleven als hij wordt geconfronteerd met de ongekende uitdaging om met 20 wilde beesten te vechten?

Te zien op 21 november 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 4 – The Gladiatrix

Wanneer de machtige keizer Trajanus zijn grote spelen van 107 na Christus organiseert, wordt het publiek getrakteerd op een zeldzaam spektakel: vrouwelijke gladiatoren. De strijders zijn meestal krijgsgevangenen, maar tijdens deze spelen schrijft een Romeinse vrouw genaamd Mevia geschiedenis. Ze besluit haar status als vrij burger van Rome in te ruilen om als gladiatrix in de arena te vechten, een controversiële en schokkende keuze die de vijandschap opwekt van de Romeinse historicus en satiricus Juvenal. Haar keuze illustreert de uitdagingen van het alledaagse leven voor vrouwen in het oude Rome.

Te zien op 28 november 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 5 – The Martyr

De openbare executie van criminelen is een belangrijk onderdeel in het Colosseum, maar tijdens Trajanus’ 123 dagen spelen in 107 na Christus is een van deze slachtoffers geen gewone gevangene. Bisschop Ignatius van Antiochië maakt deel uit van een groeiende ondergrondse religie die de Romeinse tradities bedreigt: het christendom. Zal zijn spraakmakende executie een boodschap sturen of het woord van Christus verder verspreiden dan Trajanus had kunnen vermoeden?

Te zien op 5 december 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 6 – The Scientist

Galenus van Pergamon, een van de beroemdste dokters/ wetenschappers van de antieke wereld, maakt naam als arts voor gladiatoren in de arena. Maar net als het Romeinse rijk het hoogtepunt van zijn macht en invloed bereikt onder keizer Marcus Aurelius, raast een verwoestende plaag door de stad – en Galenus trekt de aandacht van keizer Marcus Aurelius. Nu is het aan deze wetenschapper om Rome te verdedigen tegen deze ziekte en de keizer koste wat kost in leven te houden. Deze aflevering markeert een keerpunt in de serie, terwijl barbaarse aanvallen langs de noordgrenzen van Rome toenemen en de lange
periode van het verval van Rome begint.

Te zien op 12 december 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 7 – Commodus

Alle keizers van Rome hebben veel waarde gehecht aan het spektakel tijdens de spelen, maar slechts één stapt van zijn keizerlijke troon en zet voet op het zand van de arena: Commodus. Ver van zijn vader, de grote keizer Marcus Aurelius, maakt Commodus snel vijanden, vooral met de Senaat. Terwijl het rijk uiteenvalt en de populariteit van Commodus keldert, ontstaat er een dodelijk kat-en-muisspel rond het grote amfitheater van Rome.

Te zien op 19 december 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Aflevering 8 – The Pagan

Rond de 4e eeuw na Christus wordt een verdeeld Romeins rijk opgeschrikt door verwoestende aardbevingen, branden, barbaarse invasies en diepe religieuze verdeeldheid. Terwijl Rome in verval raakt, ligt het Colosseum, dat ooit als een trots symbool van de glorie van het rijk stond, leeg. Om Rome te herstellen, wendt een man, een vrome aanbidder van de oude goden van Rome, zich tot de arena. Kan het organiseren van uitgebreide en dure spelen de achteruitgang van Rome omkeren?

Te zien op 26 december 2022 om 22.20 uur op History Channel.

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

10 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics