Selecteer een pagina

Altijd al eens je eigen chips willen maken? Of je eigen zeep? Ben je nog op zoek naar een leuk uitje voor in de schoolvakantie? Dan is de Ontdekhoek misschien wel wat voor jullie.

Wat is de Ontdekhoek?

De Ontdekhoek is een plek waar kinderen van 4 t/m 14 jaar bezig kunnen zijn met knutselen en techniek. Het is er niet groot, maar er is wel genoeg te doen. Meer dan 30 proefjes zijn hier te vinden om te gaan proberen. Het maakt ook niet of je een jongen of een meisje bent. Iedereen zal zich hier vermaken. Je doet wat je leuk vindt, en het leuke is ook dat je het allemaal zelf mag doen. Veel dingen die je maakt mag je ook nog mee nemen naar huis.

Ouders mogen meedoen, maar niet voordoen. Dit staat ook meerdere keren duidelijk aangegeven. Als ouder hoef je ook niet echt mee te doen, je kunt al genieten als je je kinderen zo druk bezig ziet. De Ontdekhoek is een particulier initiatief en bestaat al sinds 1986. Het is een stichting met een ideëel karakter. Ze financieren zichzelf door de entreegelden en jaarlijks komen er zo’n 100.000 kinderen op de Ontdekhoek af. Je vindt de Ontdekhoek in Zwolle, Harderwijk, Hoogeveen, Rotterdam en Lelystad.

Ontdekhoek Zwolle

Ik ben onlangs naar de Ontdekhoek in Zwolle geweest. Hier is de Ontdekhoek gevestigd op een verdieping in Hogeschool Windesheim, momenteel verhuist Ontdekhoek Zwolle. Aan de kinderen heb ik gevraagd wat er nou zo leuk was aan de Ontdekhoek en waarom andere kinderen er ook naar toe moeten:

Zelf chips maken

Eigenlijk vond iedereen dit het leukste onderdeel, van een aardappel je eigen chips maken. Eerst krijgen de kinderen een a4tje waar ze een puntzak van moeten vouwen. Dan is het tijd om de aardappel te gaan schillen, bij jonge kinderen zal je hier even een handje moeten helpen. Daarna prik je de aardappel op een houder, en dan hoef je alleen nog maar te draaien. De stapel aardappelsliertjes zal steeds groter worden, deze worden in de puntzak gedaan en daarna in een frituurmandje gestopt. De frituurmand is goed ingebouwd, de kinderen kunnen hier veilig hun eigen chips frituren. Eventjes geduld en klaar is je chips!

Zelf een zeepje maken

Hoe leuk is dat, je eigen zeep maken!. Zowel meiden als jongens vinden het leuk. De geur is wel erg sterk aanwezig, maar dat maakt voor de kinderen niet uit. Stampen, kneden, parfumgeur uitzoeken en erbij doen, alles in een malletje stoppen, flink aandrukken….en klaar is je eigen gemaakte zeep!

Bootje varen

Op piepschuim teken je eerst een vorm van een bootje, daarna ga je met een hete draad de vorm uitsnijden. Dan met hulp van een stokje en papiertje een mast en een zeil maken, roer eraan en dan is je bootje klaar. De ventilatoren kunnen aan en als het goed is gaat je bootje vooruit. Het leuke is om er met anderen nog een wedstrijdje van te maken. Wie is er het snelst? Welk bootje blijft het best drijven?

Een dijk bouwen

Met name de jongens vonden dit een erg leuk en interessant onderdeel. Je staat bij een grote bak waar op het eerste moment weinig te zien is. Zodra de medewerker de machine aanzet begint er water te stromen. Er staat een grote ton met stenen, en het is de bedoeling om een dijk te bouwen om het snelstromende water tegen te houden. Wat ik heel mooi vond om te zien was dat iedereen ‘zomaar’ zonder plan begon met stenen neerleggen. Tot het moment dat ze erachter komen dat dit niet goed gaat. Dan komt het stukje samenwerken om het hoekje kijken. Geweldig om te zien, en ook nog eens supercool als het je groepje lukt om een dijk te bouwen die het water tegen kan houden.

Huisje metselen

Met wat specie en kleine steentjes mag je aan de gang met het bouwen van een huis, muurtje of wat anders. Je kunt zelf iets maken, maar ook met z’n tweeën. Het eindresultaat mag je niet mee nemen naar huis, maar je kunt er voor jezelf wel een foto van maken!

Verder kun je nog je eigen munt maken, muziek maken door een eigen muziekboek te maken en het door een ‘draaiorgel’ te laten afspelen…..en nog veel meer!

Praktische informatie Ontdekhoek

Naast Zwolle vind je de Ontdekhoek ook in Rotterdam, Hoogeveen, Harderwijk en Lelystad. In Zwolle betaal je per kind €10 en voor een volwassenen €8. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is de Ontdekhoek open. In schoolvakanties hanteren ze andere openingstijden. Kijk even op Ontdekhoek.nl of op de facebookpagina van de locatie als je wilt gaan.

Je eigen eten en drinken mag je meenemen, maar op de site word je als ouder gewaarschuwd: “Neem niet teveel mee want de kinderen hebben er geen tijd voor”. Limonade en wat lekkers is ook eventueel daar te koop. Het is handig om een tas mee te nemen, zo kun je de gemaakte dingen in je tas weer mee naar huis nemen.
Er is ook een mogelijkheid om je kinderfeestje hier te vieren.

Lees ook:

Ben jij al eens in één van de ontdekhoeken geweest? Zou de Ontdekhoek een leuk uitje voor jouw kinderen zijn?

Geverifieerd door ExactMetrics