Thuisleven.com
3 tips voor een vogelvriendelijke tuin
Thuisleven.com > Buiten > Dieren > 3 tips voor een vogelvriendelijke tuin

3 tips voor een vogelvriendelijke tuin

Luister je graag naar het vrolijke getjilp van vrolijke vogels in je tuin en zie je graag een stel vogels rond het voederhuis fladderen? Dan heb je een vogelvriendelijke tuin nodig.

De voordelen van een vogelvriendelijke tuin

Vogels dragen bij aan een gezonde bodem en zijn goed voor de biodiversiteit van je tuin. Ze eten de larven en insecten die vaak schade toebrengen aan onze planten en het gazon. Dus het aanmoedigen van meer vogels in je tuin kan het groen helpen opbloeien. 

Tip 1: leg een gazon aan

Vogels worden aangetrokken door onze grastapijten omdat insecten in de bodem leven en dienen als heerlijk voedsel voor de vogels. Als voorbeeld, als je overal in het gazon gele of kale plekken ziet ontstaan, kunt je last hebben van emelten of engerlingen. Vogels zijn dol op deze engerlingen. Hetzelfde geld voor wormen in het gazon. Merels vinden het heerlijk om de wormen uit het gazon te pikken. Win-win.

Het aanleggen van een gazon is dus een van de beste manieren om meer vogels in je tuin te krijgen. 

Wil je nu zelf een gazon aanleggen? Tegenwoordig kun je eenvoudig online graszaad bestellen. Dit kan bijvoorbeeld bij MOOWY. Daar krijg je ook duidelijke adviezen en instructies om het aanleggen van een gazon eenvoudig te houden. 

Tip 2: plant vogelvriendelijke bomen & planten

Vogels leven graag hoog in de bomen, dus door grote bomen en struiken te planten, creëer je gastvrije en veilige plekken voor de nesten. Struiken die bessen en fruit produceren zijn een uitstekende, overvloedige voedselbron. Je wilt natuurlijk niet dat de vogels aan je frambozen komen, dus bedek die met gaas of een polytunnel om je oogst te beschermen.

Vogels zijn dol op zwarte bessen, bramen, rode bessen en frambozen. Je kunt ook struiken kiezen waarvan de bessen niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, maar wel perfect voor vogels. De volgende bessendragende struiken zijn ultieme voedselbronnen voor vogels:

  • Lijsterbes
  • Hulst
  • Wittebeuk
  • Hondsroos
  • Spil
  • Gelderse roos
  • Meidoorn

En deze aantrekkelijke heesters zijn ook geliefd bij vogels:

  • Cotoneaster
  • Pyracantha
  • Berberis

Tip 3: Een tuinvijver

Een tuinvijver hoeft niet perse vissen te bevatten. Een kleine, ondiepe vijver biedt vogels een plek om te drinken en te badderen en stimuleert een overvloed aan andere dieren (die vogels ook onweerstaanbaar vinden).

Maar vijvers zijn er niet alleen voor vogels; ze trekken ook vossen aan die uit de vijver drinken en vleermuizen die zich voeden met het insectenleven dat er groeit. Daarnaast heb je kans (als je geluk hebt) op waterjuffers en libellen die hun eitjes op waterplanten leggen. 

Als je geen ruimte hebt voor een vijver in de tuin, kun je een kleinere waterschotel plaatsen, die hetzelfde effect heeft.

Lees ook:

Hoeveel vogels heb jij vandaag gezien in de tuin?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics