Een hernia treedt op wanneer een orgaan of weefsel door een zwakke plek in de omliggende spieren of weefsels uitpuilt. Het leven kan behoorlijk uitdagend worden als je gedwongen bent om thuis te blijven met een hernia. De constante pijn en beperkte mobiliteit kunnen je dagelijkse routine verstoren en je algemene welzijn aantasten. Een belangrijke stap om jezelf tijdens deze periode te ondersteunen, is het hebben van een goede stoel. In dit artikel gaan we dieper in op waarom een geschikte stoel zo belangrijk is bij het omgaan met een hernia, en geven we praktische tips om de juiste stoel te kiezen die je comfort en herstel bevordert.

Het belang van een goede stoel bij een hernia

Heb je een hernia? Dan moet meestal elke 30 minuten van houding veranderen om je spieren actief te houden en de druk op je hernia te verminderen. Als je veel last hebt van een hernia doe je dat eigenlijk al automatisch, aangezien te lang in dezelfde houding vaak zorgt voor pijnklachten. Lichte oefeningen en beweging kunnen bij een hernia helpen de bloedstroom te verbeteren en het herstel te bevorderen. Raadpleeg echter altijd je arts of fysiotherapeut voordat je begint met een al dan niet nieuw oefenprogramma. 
Een hernia kan resulteren in rugpijn en ongemak. Vooral wanneer je zit, kan een slechte stoel de druk op je hernia verhogen en je pijnklachten verergeren. Daarbij biedt een goede stoel de nodige ergonomische ondersteuning om je houding te verbeteren en de druk op je wervelkolom te verminderen. Kies een stoel die je rug goed ondersteunt en je helpt om in een natuurlijke, rechte positie te zitten.
Een goed ontworpen stoel verdeelt je gewicht gelijkmatig en vermindert daardoor de druk op je hernia. Dit kan de pijn aanzienlijk verminderen en je herstel bevorderen. Kies een stoel met voldoende zachte vulling en verstelbare functies om je comfortniveau aan te passen. Tip: kijk eens naar de mooie collectie aan Velderhof stoelen.

Tips voor het kiezen van de juiste stoel

Kies een stoel met een ergonomisch ontwerp dat rekening houdt met de natuurlijke krommingen van je ruggengraat. Verstelbare rugleuningen, armleuningen en zithoogte zijn essentieel om de stoel aan te passen aan jouw behoeften.
Let op stoelen met voldoende padding en ademende materialen. Memory foam of gel-gevulde stoelen kunnen extra comfort bieden en de druk op je hernia verminderen. Een verstelbare rugsteun is van vitaal belang. Het stelt je in staat om de hoek van de rugleuning aan te passen aan je comfortniveau en helpt bij het behouden van een goede zithouding.
Kies een stoel die je gemakkelijk kunt bewegen. Dit voorkomt dat je in één positie blijft zitten en vermindert de druk op je rug en hernia. Het is belangrijk om een actieve zithouding aan te nemen, zelfs wanneer je met een hernia zit. Dit betekent dat je regelmatig van houding verandert, rechtop zit en af en toe kleine bewegingen maakt om je spieren actief te houden.
Sta-op stoelen zijn heel fijn als je je zelfstandigheid wilt behouden, maar niet meer zo makkelijk opstaat. Sommige mensen houden blijvend last van de rug.

Zo maak je thuis zitten met een hernia leuker voor jezelf

Het hebben van een hernia kan behoorlijk uitdagend zijn en je dagelijkse routine verstoren. Maar laten we niet vergeten dat het niet het einde van de wereld is! Er zijn tal van manieren waarop je het beste kunt maken van de tijd die je thuis doorbrengt terwijl je, hopelijk, herstelt. In dit artikel gaan we je enkele waardevolle tips geven over hoe je het thuiszitten met een hernia leuker en aangenamer kunt maken.
Wanneer je te maken hebt met een hernia, is het van vitaal belang om naar je lichaam te luisteren. Overbelasting kan het herstelproces vertragen. Het is oké om wat rust te nemen. Luister naar je lichaam wanneer het aangeeft dat het wat downtime nodig heeft.
Hoewel je misschien beperkt bent in fysieke activiteiten, is dit een geweldige kans om nieuwe hobby’s te ontdekken. Misschien is er een boek dat je altijd al wilde lezen, of kun je jezelf verdiepen in kunst of handwerk.
Een gezond dieet kan bijdragen aan een sneller herstel. Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan voedingsstoffen die het herstel bevorderen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Vergeet ook niet om gehydrateerd te blijven. Je krijgt misschien minder beweging met een hernia dan normaal. Houd daar rekening mee met je calorie inname. Het kan helpen als de neiging hebt om iets te eten een glas water te drinken. Een glas water voor het eten, helpt ook om de hoeveelheid aan voedsel die je inneemt te beperken. Misschien helpt het om nieuwe recepten te ontdekken.

Mentale uitdaging

Houd een positieve mindset tijdens je herstelproces. Ja, je mag zeker een rotdag hebben, acceptatie van een situatie kost tijd. Richt je uiteindelijk wel op de vooruitgang die je boekt, hoe klein ook. Positieve gedachten kunnen bijdragen aan een sneller herstel.
Maak gebruik van de tijd thuis om je favoriete films, series of boeken te bekijken of te lezen. Dit kan je afleiden van eventuele ongemakken en je humeur verbeteren. Door gebruik te maken van de positieve kanten, wordt het meer dragelijk. Wel zo fijn, want een hernia kan lang duren. Heb je last van schuldgevoel hierover, omdat je bijvoorbeeld op het moment niet kunt werken? Onthoud dan dat een positieve mindset bijdraagt aan een sneller herstel.
Nog een praktische tip: bij het film kijken is een loopband misschien fijn. Te lang zitten blijft natuurlijk lastig met een hernia.
Een hernia kan je in een isolement duwen, maar het is belangrijk om verbonden te blijven met vrienden en familie. Maak gebruik van moderne technologie om virtuele bijeenkomsten te organiseren en in contact te blijven.
Meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen niet alleen helpen om pijn te verminderen, maar ook om stress te verminderen en je algemene welzijn te bevorderen. Met zoveel online cursussen en tutorials beschikbaar, is dit een uitstekende gelegenheid om iets nieuws te leren. Of het nu gaat om koken, taal leren of digitale vaardigheden, er is voor elk wat wils.

Lees ook:

Ben jij bekend met rugklachten?

Afbeelding van Arpit via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics