Thuisleven.com
Kerstdiner spel met gebruikte kookboeken.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Feest(dagen) > Kerst & Oud en Nieuw > Organiseer een Kerstdiner met gebruikte kookboeken (met spelregels)

Organiseer een Kerstdiner met gebruikte kookboeken (met spelregels)

Het Kerstdiner is een jaarlijks terugkerende traditie binnen vele families en vriendengroepen. Ieder jaar weer spelen dezelfde vragen op: “Bij wie wordt het dit jaar georganiseerd” en “Wat gaan we eten?” Om niet weer in dezelfde patronen als het eeuwige gourmetten of fonduen te vervallen bedacht ik een Kerstdiner spel met (gebruikte) kookboeken.

Het Kerstdiner spel

Het Kerstdiner spel heeft maar weinig voorbereiding nodig. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je gastenlijst al vaststaat. Je verdeelt de gasten in een groepje per gerecht. Het makkelijkste kan je hierbij uitgaan van de gezinnen of huisgenoten. Ieder groepje gaat een gerecht bereiden en meenemen naar de locatie van het Kerstdiner. Afhankelijk van het aantal genodigden kan je spelen met de aantallen gangen: voorgerecht- hoofdgerecht- nagerecht. Hieraan zijn nog een borrel hapje, tussendoortjes of bijgerechten aan toe te voegen. Dan verschijnen de kookboeken ten tonele.

De selectie kookboeken voor het Kerstdiner

Voor de gastheer of gastvrouw de taak om de kookboeken voor het Kerstdiner te selecteren. Je kunt hiervoor natuurlijk uit je eigen of elkaars boekenkast putten. Ook kan je proberen om een extra dimensie aan het Kerstdiner spel toevoegen door een stapeltje zeer bijzondere kookboeken bij de Kringloop te verzamelen. Hoe specialistischer des te beter. Het zelf maken van een (kinder)kookboek kost wellicht iets teveel tijd, maar in een multomap kan je best een aantal kopieën van recepten bundelen.

Het verdelen van de kookboeken

Er zijn twee variaties op het verdelen van de kookboeken. Dit kan je aanpassen aan het niveau en de leeftijden van je genodigden. Je kunt een kookboek vol voorgerechten of desserts inpakken en die dan vervolgens als een soort lootje trekken. Je trekt als groepje dan een kookboek met de bijbehorende gang voor het Kerstdiner. En hoogstwaarschijnlijk niemand wil het lootje ‘hoofdgerecht’ trekken. Dit is een vrij veilige manier om het Kerstdiner spel te spelen. Je kunt dan met de gebruikte kookboeken ook sturing geven in de verschillende (veganistische) keukens en dieetwensen.

Blind date met een kookboek

Ook kun je van de kookboeken een soort blind date maken door deze in te pakken en los van het lootje met de gang te laten pakken. Dan wordt het al een stuk spannender. Ga maar eens op zoek naar een lekker hoofdgerecht in het ‘IJS’ kookboek. Dat vereist wat creativiteit en als het goed is een verrassend lekker en leuk Kerstdiner als gevolg!

IJs- 30 verrassende recepten, kookboek.
30 verrassende ijsrecepten.

De kookboeken op Thuisleven

Op Thuisleven zijn verschillende kookboeken beschreven. Doe je voordeel met gewijzigde inzichten wat betreft calorieën of laat je inspireren wat je allemaal zonder restjes kunt bereiden. Neem regelmatig een kijkje tussen de recensies. Niet alleen voor het te organiseren Kerstdiner. In januari moeten we allemaal weer wat pondjes kwijt. Dat kan ook door inspiratie op te doen in ‘Sla- easy salades’.

Lees ook:

Maak jij al vroeg plannen voor het Kerstdiner?

Afbeelding van Klaus Hausmann via Pixabay 

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics