Thuisleven.com
Zelf thuis kruidenboter maken
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Bijgerecht > Zelf maken: Lactose vrije kruidenboter

Zelf maken: Lactose vrije kruidenboter

Wanneer je zoals ik een lactose intolerantie heb, brengt het bbq-seizoen (of feestjes en feestdagen) nog wel eens een uitdaging met zich mee. Gelukkig zijn er steeds meer opties in de winkel te vinden. Maar een lekkere kruidenboter voor op een stokbroodje blijkt nog wel eens lastig te vinden, daarom deel ik graag mijn creaties en gevonden opties, voor wanneer je het zelf eens wilt uitproberen of nog iets zoekt voor het bbq-seizoen. Via mijn zusje had ik een potje met ‘’kruidenboter kruiden’’ gekregen wat in haar kerstpakket zat; van welk merk dit was kan ik niet meer terug vinden en is dus lastig om te delen (dit is de groenige variant op de foto’s, helemaal bovenaan de pagina).

Santa Maria Rub- Classic American Kruidenboter

Wel deel ik graag de ‘’oranje variant’’ die ik zelf had gemaakt d.m.v. een zakje Santa Maria Rub- Classic American (welke je een tijdje terug via Scoupy gratis kon uit proberen). Dit zakje is oorspronkelijk bedoeld om dus vlees te marineren, maar toen ik het in de winkel vond las ik achterop dat je het ook kon gebruiken om kruidenboter op smaak te brengen. Bbq Rub Classic American ingrediënten: zout, chilipeper, paprika, ruwe suiker, zwarte peper, ui, MOSTERDZAAD, tijm, SELDERIEZAAD, komijn, antiklontermiddel (E551).

Eigenlijk is het heel simpel, je laat een pakje (250gr) plantenmargarine (dus lactose vrije boter) op kamer temperatuur komen. Doet het in blokjes in de keukenmachine (of in een bak i.c.m. een mixer) en voegt hier naar eigen smaak het zakje kruiden aan toe. Wanneer alles door elkaar gemixt is deed ik het in een schaaltje over en kon het zo op tafel bij de bbq.

Bij de Rub-Classic American van Santa Maria vond ik bij het los proeven de chilipeper en het zout erg overheersen, maar op een stokbroodje gaf dit juist net een extra smaakje.

Kruidenboter met kruiden uit de tuin

Ook kan je deze variant natuurlijk met verse kruiden maken (dit blijft toch mijn voorkeur houden). Ook hier is het principe bijna het zelfde, je laat een pakje plantaardige margarine op kamer temperatuur komen. Wast vooraf wat bieslook en snijdt/knipt deze in hele fijne stukjes. Perst 1 of meer teentjes verse knoflook uit en mengt dit met wat (zee)zout door de boter.

Invriezen

Alle zelfgemaakte varianten kun je ook prima invriezen. Ik rolde het in huishoudfolie in een rol liet het hard worden in de koelkast en sneed daarna plakjes, deed er een stukje bakpapier tussen en vervolgens in de vriezer) zo kan je makkelijk pakje boter klaarmaken en verdelen voor meerdere keren  gebruik.

Lactosevrije alternatieven

Verder kun je ook wat vergelijkbare producten in de supermarkt vinden:
Zo zijn tot nu toe de meeste aioli ’s ook zeer geschikt bij een stokbroodje.
Ik had op de bbq de Chovi aioli (ingrediënten: Zonnebloemolie 81%, ei, knoflook 6%, zout, geconcentreerd citroensap, conserveermiddel: kaliumsorbaat)
Bij de Jumbo hebben ze een kruidencrème lactose vrij die ik zelf erg lekker vind en graag haal als ik in de buurt van een Jumbo kom.
En online of wanneer je een filiaal in de buurt hebt is er bij de Ekoplaza ook een heerlijk alternatief te vinden. Een roomkaas kruiden-knoflook.

Lees ook:

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben

Marion Poeste

Getrouwd en moeder van 2 kinderen. Bij ons thuis draait het allemaal om lactosevrij eten in verband met lactose intolerantie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Leuk, mijn zoontje had melkallergie en wij maakte ook zelf kruidenboter maar niet zoals deze. De moeite om het eens te proberen!

  • Als je goede plantaardige margarine neemt is dit recept ook koemelkvrij. Perfect voor ons gezin aangezien koemelk 1 van de (vele) allergenen is waar we rekening mee moeten houden. Morgen meteen eens uitproberen.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics