Thuisleven.com
Voordelen van een aankoopmakelaar.
Thuisleven.com > Woning > Vastgoed > Een aankoopmakelaar vergroot je kansen op een huis

Een aankoopmakelaar vergroot je kansen op een huis

In deze huidige tijd is het moeilijk om aan een (betaalbare) woning te komen. Dat geldt overigens voor huur- en koopwoningen. De politiek is druk doende om de woningmarkt te reguleren en de wijzigingen volgen elkaar in een rap tempo op. Het is voor de woningzoeker bijna niet meer te volgen. De hoogste tijd om een professional in te schakelen voor je zoektocht naar een woonhuis. In het geval van de koophuizenmarkt is dat de aankoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk?

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij. Hij of zij onderneemt daarvoor verschillende stappen. Ze kunnen helpen bij je zoektocht naar een woning en hebben vaak een bestand vol met beschikbare koophuizen. Hierbij komt de kennis van de lokale woningmarkt van de aankoopmakelaar van pas. Daarbij is het niet ongebruikelijk om je aankoopmakelaar mee te nemen naar een bezichtiging. Zo zie je geen belangrijke zaken over het hoofd zoals de bouwkundige staat van het huis en eventuele bestaande erfdienstbaarheden.
Mocht je interesse hebben in de bezichtigde woning, dan kan de aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je voeren. Meestal is er wel een direct lijntje met de verkoopmakelaar en kom je eerder uit op een koopprijs die voor beide partijen acceptabel is. Vervolgens handelt de aankoopmakelaar de koop af. Er wordt gezorgd voor allerlei benodigde documenten. Alle sleutels worden verzameld en de meterstanden worden correct opgenomen. Kortom de aankoopmakelaar neemt de koper veel gedoe uit handen.

Waar let je op?

Bij de keuze van een makelaar specifiek voor de aankoop van een woning spelen een aantal zaken een rol. Het belangrijk dat de aankoopmakelaar is aangesloten bij de NVM, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Mocht er onverhoopt in het proces van de koop iets mis gaan dan kan je daar als koper altijd nog op terugvallen. Naast deskundigheid en ervaring is juist de specifieke regionale kennis van de woningmarkt een groot voordeel. De Grandia Aankoopmakelaar heeft bijvoorbeeld veel kennis van de woningmarkt in en rondom Utrecht. Dit vergroot je kansen op een huis in een overspannen woningmarkt enorm.

Mijn ervaring

De makelaar had ons zo goed geholpen met een snelle verkoop van ons appartement, dat we hem gevraagd hebben om ons ook te ondersteunen bij de aanschaf van een nieuwe woning. Dat is een hele goede beslissing van ons geweest, want hij weet van aanpakken. Binnen vier weken nadat we onze toekomstige woning hebben bezichtigd, was niet alleen de koop bezegeld, maar ook onze inboedel verhuisd. Onze aankoopmakelaar toverde precies op de juiste momenten een formulier voor o.a. de meterstanden tevoorschijn. En hij hield de druk erop bij de makelaar van de verkopende partij en de notaris. Zo is er voor ons geen extra tijd verloren gegaan en dat scheelde weer aanzienlijk in onze kosten. Zo heeft hij eigenlijk zichzelf (en iets meer) terugverdiend.

Lees ook:

Wie heeft jou geholpen bij de aanschaf van je huis?

Afbeelding van mastersenaiper via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics