Plug-in hybride voertuigen kunnen een goede optie zijn voor iedereen die nog niet klaar is om volledig elektrisch te gaan, omdat ze veel van de brandstof- en emissievoordelen bieden van elektrische auto’s bij korte ritten, maar de flexibiliteit hebben van een benzine- of dieselmotor voor langere ritten.

Wat zijn plug-in hybrides?

Wat is plug-in hybrid? Plug-in hybrides combineren benzine-, diesel- of alternatieve brandstofmotoren met een batterij en een elektromotor. Door de stekker in het stopcontact te steken, heeft u een groter bereik van uitsluitend elektrisch vermogen. De accu’s hebben een grotere opslagcapaciteit dan een bestaande hybride. Goed voor woon-werkverkeer en korte ritten, omdat er in de elektrische modus geen uitlaatemissies zijn.

De voordelen van een plug-in hybrid

Lagere uitstoot

Een plug-in hybride auto kenmerkt zich door de lage uitstoot van giftige gassen en lager verbruik, aangezien plug-in hybrides tijdens het rijden voorrang geven aan de elektromotor boven de verbrandingsmotor. Ze zijn ideaal voor stadsritten, want omdat ze in volledig elektrische modus een grotere actieradius hebben, is de verbrandingsmotor niet nodig.

Ze hebben vaak belastingvoordeel

Elektrische auto´s worden erg gepromoot omdat ze minder belastend zijn voor het milieu. Daarom geniet je vaak van subsidies en andere voordelen wanneer je een plug-in hybride auto koopt. Zeker als bedrijfswagen zijn ze erg in trek. 

Makkelijk op te laden

Een plug-in hybride auto moet regelmatig worden opgeladen. Gelukkig is dat makkelijker geworden dan enkele jaren terug. Tegenwoordig vind je overal oplaadpunten. Het is geen ongewoon zicht meer op straat, in parkeergarages en zelfs langs autosnelwegen. Ook bij je thuis kan je een laadpaal plaatsen

Een meer ontspannen, stillere rit

Een auto op benzine of diesel is best wel luidruchtig. Onbewust geeft dit een stresserend effect. Een plug-in hybride daarentegen heeft een erg stille motor waardoor je meer kan genieten van de stilte tijdens een rit.

Minder kosten

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een traditionele wagen. Ook wat brandstof betreft is rijden op elektriciteit een flink stuk goedkoper dan telkens benzine of diesel tanken. 

Milieubewust rijden

Kiezen voor dit type voertuig betekent bijdragen aan een duurzamere vorm van mobiliteit, een vermindering van de milieu-impact en een algemene verbetering van het dagelijks leven van mensen. Steeds meer steden sluiten zich aan bij nieuwe initiatieven om de door de gezondheidsautoriteiten aanbevolen luchtkwaliteitsnormen te halen. Er zijn plannen om meer lage-emissiezones te creëren, het gebruik van verbrandingsvoertuigen steeds verder te rationaliseren en duurzame en energiezuinige mobiliteit te bevorderen. Met een hybride auto ben je dus al op weg naar de toekomst. 

Rijd jij in een plug-in hybride?

Afbeelding van (Joenomias) Menno de Jong via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics