Champagne, misschien wel de meest luxueuze en verfijnde drank ter wereld, heeft de unieke eigenschap om op elegante wijze elk bijzonder moment te vieren. Of het nu gaat om een bruiloft, een jubileum, een romantisch diner of een feestelijke aangelegenheid; champagne zorgt altijd voor dat extra beetje sprankeling. Zo’n verfijnde drank verdient op de juiste manier te serveren, om optimaal van zijn delicate smaken en bubbels te kunnen genieten. Ik neem je mee in de wereld van champagne en leer je hoe je dit godendrankje als een bruisend succes kunt serveren!

De juiste temperatuur

De temperatuur is van essentieel belang voor het serveren van champagne. Een te koude champagne verliest zijn aroma’s en smaken, terwijl een te warme fles zijn bubbels te snel verliest. De ideale temperatuur om champagne te serveren ligt tussen 6 en 8 graden Celsius. Zet de fles ongeveer 3 tot 4 uur voor het serveren in de koelkast of gebruik een ijsemmer gevuld met ijs en water om de fles binnen 30 minuten op de juiste temperatuur te krijgen.

Het juiste Champagne glas

De keuze van het glas waarin je de champagne serveert, heeft invloed op de smaakbeleving. De klassieke Champagne coupe glazen hebben een brede, ondiepe vorm, wat zorgt voor een goede blootstelling aan de lucht en een betere verspreiding van de aroma’s. Het flûteglas daarentegen is lang en smal, waardoor de bubbels langer behouden blijven en de drank koeler blijft. Hoewel het flûteglas vaak als de meest geschikte optie wordt gezien voor het serveren van champagne, heeft het coupeglas een rijke geschiedenis en een onmiskenbare charme. Het coupeglas, met zijn brede, ondiepe vorm, werd in de vroege 20e eeuw populair en is sindsdien synoniem geworden voor feesten vol glamour en stijlvolle bijeenkomsten.

Openen van de fles

Het openen van een fles champagne kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om dit voorzichtig en met controle te doen. Verwijder eerst de folie en de muselet (het metalen kapje) van de fles. Houd vervolgens de fles champagne schuin in een hoek van 45 graden en plaats je duim op de onderkant van de fles. Pak met je andere hand de kurk vast en draai de fles – niet de kurk – langzaam heen en weer. Laat de druk op de kurk langzaam toenemen, totdat je een zachte ‘plop hoort. Probeer het ‘schieten’ van de kurk te voorkomen, dit is niet alleen gevaarlijk, maar zorgt er ook voor dat de champagne te veel bruist en smaak verliest.

Het inschenken van de champagne

Het inschenken van de champagne is een kunst op zich. Houd het glas schuin en schenk de champagne langzaam in, zodat de bubbels langs de zijkant van het glas naar beneden glijden. Dit voorkomt dat de bubbels te snel ontsnappen en de aroma’s verloren gaan. Schenk het glas slechts voor twee derde vol, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de bubbels om te ‘dansen’ en de aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen.

De waardering

Neem de tijd om de champagne te waarderen voordat je een slok neemt. Bekijk de kleur, die kan variëren van lichtgeel tot goud, en let op de bubbels. Champagne met fijne, aanhoudende bubbels staat bekend als van betere kwaliteit. Wals het glas lichtjes om de aroma’s vrij te maken en breng het vervolgens naar je neus om de geuren op te snuiven. Probeer te ontdekken welke geurtonen je kunt herkennen, zoals fruitige, bloemige, nootachtige of zelfs geroosterde aroma’s. Neem ten slotte een kleine slok, laat de champagne even in je mond rollen en proef de verschillende smaaktonen. Geniet van de verfijning en het bruisende karakter van deze bijzondere drank.

Verkrijgbaarheid

Laat je goed voorlichten voordat je overgaat tot de aankoop van de fles of flessen Champagne van je keuze. Er is nogal wat kwaliteit en dus ook smaakverschil tussen de verschillende Champagne huizen. Voor de aanschaf van Champagne coupe glazen kan je terecht bij de Horeca groothandel. Daar vind je overigens meer handige producten om je feestje mee op te leuken.

Lees ook:

Proost jij graag?

Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics