Thuisleven.com
5 redenen voor een herbruikbare fles
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Servies en toebehoren > 5 verrassende redenen waarom jij een herbruikbare fles wilt gebruiken

5 verrassende redenen waarom jij een herbruikbare fles wilt gebruiken

Op Thuisleven heb ik al de nodige aandacht besteed aan diverse drink- en thermosflessen. En dat is ook hard nodig om de plastic soep in de wateren (oceaan, zee, rivieren, e.d.) te minderen. Toch is nog niet iedereen overstag en zie ik met regelmaat jongeren en ouderen een petflesje uit het schap bij de winkel nemen om direct te kunnen consumeren. In deze blog geef ik je 5 redenen waarom jij een herbruikbare fles wilt gebruiken inclusief tips welke het fijnste zijn!

1 – Prijs

Een flesje Spa blauw met sportdop van 500 ml kost in de winkel €0,92. Het tarief voor drinkwater uit de kraan in 2020 kost bij WML € 0,68* per m3 (1.000 liter). Als je dit omrekent naar 500 ml betaal je hier €0,136 voor. Zelfs als je het goedkoopste merk in de winkel koopt kom je niet uit op deze prijs! En ook niet als je de kraan even laat lopen om er net iets kouder water. Uiteraard kost een herbruikbare fles geld en eventueel zelfs portokosten, toch weegt dat niet op tegen de kosten van de gekochte flesjes uit de winkel!

Zo kost een Made Sustained Tritan Bamboo 500ml herbruikbare fles slechts €13,95 euro.

2 – Flesjes uit de winkel hervullen

redenen om een herbruikbare fles te gebruiken
BE-O bottle makkelijk uit elkaar te halen om te reinigen.

Flesjes uit de winkel hervullen. We hebben het allemaal wel eens gedaan, toch?!? Op zich geen probleem om het één keer te doen maar houdt het daar ook bij! De flesjes uit de winkels zijn namelijk niet geschikt om goed schoon te krijgen. En na een week gebruik kweek je in het flesje al behoorlijk wat bacteriegroepen in één fles (toprecord was 900.000 van een waterfles van een sporter)! Meer dan de helft van deze bacteriegroepen kunnen je ziek maken. Ook komen er soms chemicaliën, algen en soms zelfs schimmels vrij na hergebruik. Ik zal maar niet vertellen dat dit nog meer wordt na nog meer gebruik…

Een drinkfles zet je elke avond in de vaatwasser of maak je even schoon in een sopje en de dag erna kun je hem weer met hetzelfde gemak meenemen. En ja dit kost zeker wat geld, maar weegt nog steeds niet op tegen de kosten van een flesje water uit de winkel.

3 – Beter voor het milieu

Door het drinken van drinkwater uit de kraan draag je bij een een beter milieu. Na het gebruik van een flesje water uit de winkel moet je deze namelijk weer weggooien (zie stukje hierboven). Al dat weggooien veroorzaakt een groot overschot aan plastic. Al zouden er goede fabrieken zijn die al dat plastic recyclen, een fles die je tig keer kunt vullen zonder steeds te moeten recyclen, is toch een stuk beter.

4 – Kwaliteit kraanwater

Het water uit de kraan smaakt niet zo lekker, zit vol met troep enzovoorts hoor ik met regelmaat. Maar wist jij dat het Nederlands kraanwater een betere kwaliteit heeft dan gebottelde bronwater? Dat komt omdat het water uit de kraan in Nederland aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen is dan het water dat je in een flesje koopt, waardoor de kwaliteit van het water uit de kraan simpelweg beter is. Kortom: door water uit de kraan te drinken bespaar je geld, draag je bij aan een beter milieu en profiteer je bovendien van betere kwaliteit water dan wanneer je water uit een flesje drinkt. Toch geen fan van kraanwater? Voeg er wat fruit, kruiden of groenten aan toe om het water een frisse smaak te geven.

5 – Overal te gebruiken

Mizu V8-fles
Mizu V8-fles

Een goede waterfles kun je overal gebruiken. Tijdens het sporten, op school, tijdens je werk. Maar ook tijdens het huishouden. Hoe vaak het mij niet voorkwam dat ik te weinig dronk tijdens huishoudelijke klusjes was schrikbarend. Steeds een pauze inlassen was onhandig. Tegenwoordig vul ik een fles met drinken (denk aan thee in een thermosfles of water uit een waterfles) en sleep hem overal mee naar toe. Als ik bijvoorbeeld op zolder de was aan het strijken ben, ben ik mijzelf daar erg dankbaar voor. En als we erop uit gaan, ook al is het maar een middagje spelen in de speeltuin, dan neem ik een fles mee. Is het niet om te drinken dan wel om een vieze schaafwond mee af te spoelen.

Welke herbruikbare flessen zijn fijn?

Als je drinken echt lang heet wilt houden dan is de Mizu V8-fles een aanrader.
Voor een fles die ideaal is om mee te nemen en tussendoor van te drinken is de Kambukka een goede optie.
Als je een handig bekertje wilt meenemen die je eigenlijk overal wel kunt gebruiken is de KeepCup de beste oplossing. Let wel: de KeepCup is niet lekvrij.
De ideale fles voor kinderen is toch wel de Dopper. Hartstikke lekvrij, kan tegen een stootje, makkelijk in gebruik en ideaal om mee te nemen. Bovendien kun je de dop ombouwen tot sportdop. Kortom niet alleen handig voor kinderen maar eigenlijk voor iedereen.

Lees ook:

Gebruik jij al een hervulbare (thermos)fles?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics