Selecteer een pagina

Nederland is een echt koopland. De meeste mensen kopen hier hun eigen huis of appartement. Dit betekent dat er veel te kiezen is en de prijzen erg kunnen verschillen. Een makelaar kan je helpen bij het vinden van het ideale huis. Hij of zij weet veel over de lokale markt, heeft een groot netwerk en kan je helpen bij het onderhandelen.

Inschakelen van een makelaar

Ook al lijkt het op het eerste gezicht niet nodig, het inschakelen van een makelaar kan verstandig zijn. De taken van een makelaar zijn namelijk verdergaande dan alleen het bemiddelen bij de aankoop of verkoop van onroerend goed. Een makelaar is een deskundige op het gebied van vastgoed en kan je daarom veel advies geven. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van een huis, de gunstige ligging ervan of de mate waarin het onderhouden moet worden. Ook kan een makelaar je helpen bij het uitzoeken van financieringen en het aangaan van verzekeringen. Kortom, er zijn veel redenen om er één in de arm te nemen!

Verschillende soorten makelaars

Er zijn verschillende soorten makelaars. Zo zijn er aankoopmakelaars, verkoopmakelaars en bedrijfsmakelaars. Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een woonhuis. Verkoopmakelaars helpen je bij het verkopen van je woning. Bedrijfsmakelaars hebben een bestand vol met te huren of te kopen bedrijfspanden. Daarnaast zijn er die zich specialiseren in bepaalde soorten huizen, zoals nieuwbouw of monumentale panden. Het is belangrijk om de juiste persoon te kiezen. Kies er bijvoorbeeld één die gespecialiseerd is in het soort huis dat je zoekt. Een andere tip is om er één uit de buurt te kiezen. Hierdoor weet hij of zij precies wat er in de regio speelt en kan je goed adviseren. Het kan verstandig zijn om een makelaarskantoor met meerdere vestigingen als Thoma Post Makelaars in de arm te nemen. Tot slot is het belangrijk om een ervaren persoon te kiezen die al veel huizen verkocht heeft en weet hoe hij of zij de beste prijs voor jouw huis kan krijgen.

Het takenpakket

Een makelaar heeft een aantal taken. Zoeken is een belangrijke taak. Hij of zij gaat op zoek naar het huis dat aan jouw wensen voldoet, kent de lokale markt en weet waar je moet zijn. Een andere taak is het onderhandelen met de verkopende partij. Een makelaar is een ervaren onderhandelaar en weet precies hoe hij of zij jouw belangen het beste kan behartigen. Tot slot moeten alle papieren geregeld worden. Hij of zij zorgt ervoor dat alles volgens de wetgeving verloopt.

Wat kun je als consument verwachten?

Als consument kun je een aantal zaken van je aankoop- of verkoopmakelaar verwachten. Zoals eerder gezegd, gaat deze op zoek naar het paleisje dat aan jouw wensen en eisen voldoet. Hij of zij handelt in jouw belang met je budget in het achterhoofd. Een makelaar heeft een zorgplicht. Dit betekent dat je zorgvuldig geadviseerd moet worden over de keuzes die je maakt. Hij of zij moet eerlijk zijn en jouw belangen voorop stellen. De makelaar moet vakkundig zijn en op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving. Het is belangrijk dat je je goed informeert voordat je een makelaar inschakelt. Vraag bijvoorbeeld naar referenties en bekijk de website van het makelaarskantoor. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) kun je ook zoeken naar gecertificeerde makelaars.

Lees ook:

Heb jij wel eens een makelaar in de arm genomen?

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics