Selecteer een pagina

Een goed barbecuefeestje organiseren is een hele kunst. Voor het perfectioneren zul je veel moeten oefenen. Maar dan hebben we het voornamelijk over het bereiden van het vlees. Er zijn veel meer dingen waar rekening mee gehouden moet worden.

Veel mensen houden ervan om elk seizoen van het jaar de grill aan te steken. Er lijkt nooit een verkeerd moment om de grill aan te steken! Geldt dit ook voor jou? We delen graag een aantal bbq-tips zodat je kunt barbecueën als een pro!

Voorbereiding is de sleutel!

Ja, we beginnen met een cliché. Voorbereiding en alles goed op orde hebben voor je begint te koken, is de sleutel voor een succesvolle barbecue. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Heb je genoeg ruimte?
  • Heb je genoeg borden en bestek?
  • Hoe ga je gekookt en rauw vlees gescheiden houden?
  • Heb je het juiste gereedschap?

BBQ’en op kolen

Zonder vlees of vleesvervangers, geen barbecue. Als je goed bbq vlees bestelt, wil je hier natuurlijk wel volop van genieten. Uiteraard kun je hier kiezen voor elektriciteit of gas, maar niets is zo lekker als de rokerige smaak van houtskool. Uiteraard kun je gebruikmaken van rookaroma of -chips, maar dat geeft toch niet dezelfde smaak. Onze tip is dan ook om altijd voor kolen te kiezen.

Kies jij ervoor om te barbecueën op een houtskoolbarbecue? Dan raden wij aan om het houtskool in een zogeheten 2-zone opstelling te plaatsen. Zoals de naam al zegt deel je de bbq op in twee zones. Hierbij plaats je slechts aan één kant kolen. Zo krijg je een hete kant voor het dichtschroeien van vlees en een koelere kant voor het afwerken van het kookproces. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat het vlees snel verbrandt én het vlees wordt op deze manier veel malser.

Marineren, Marineren, Marineren!!!

Onze volgende BBQ-tip en zeker een van de meest belangrijke is om ervoor te zorgen dat je marineert! Marinades kunnen een groot verschil maken voor de smaak en textuur van het vlees. De kunst van het marineren leren zal niet alleen veel smaak toevoegen aan je barbecuevlees, maar het zal je ook helpen om sappiger, malser vlees te krijgen. Daarnaast zal het je helpen om het meeste te halen uit allerlei vleessoorten!

Verschillende temperaturen voor verschillende behoeften

Hoe je barbecuet en op welke temperatuur, hangt af van welk vlees je klaarmaakt. Als je dure stukken rundvlees, zoals een rib-eye, filet steak of een lekkere entrecote koopt worden het best snel gegaard op zeer hoge temperaturen, zodat de buitenste laag dichtschroeit en de smaak maximaal is zonder het té gaar te maken.

Hoge temperaturen zijn niet zo nuttig bij het bereiden van bijvoorbeeld kip of worst, die de neiging hebben aan de buitenkant te verbranden en van binnen rauw te blijven. Neem de tijd en maak gebruik van verschillende temperatuurzones op de grill om een mooie gelijkmatige garing te garanderen. Het zou dus best kunnen dat je met meer dan twee ‘zones’ werkt, aangezien die opstelling enkel gaat om een gedeelte met en een gedeelte zonder kolen.

Als je dit eenmaal onder de knie hebt, zul je meer plezier krijgen in het barbecueën.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Bij het bbq-en zijn er een aantal zaken waar je eigenlijk niet zonder kunt. Allereerst zijn dit de roestvrijstalen tang en spatel. De tang wordt gebruikt voor het omdraaien van dikke steaks en de spatel voor kleine hamburgertjes. Een vleesthermometer is essentieel als je zeker wilt zijn van perfect gaar vlees. Zo voorkom je dat het te gaar wordt of dat het nog te rauw is. Daarnaast kun je gebruik maken van veel extra accessoires, zoals:

  • Roestvrijstalen spiesen;
  • BBQ-handschoenen;
  • Schort;
  • Borstel voor het marineren van het vlees.

Maak de barbecue na gebruik goed schoon

Als je klaar bent met barbecueën, is het belangrijk dat je alles goed schoonmaakt. Het rooster maak je het makkelijkste schoon als hij nog heet is. Gebruik een staalborstel om de verkoolde resten van maaltijden te verwijderen. Wil je aanbakken voorkomen? Dan kun je het rooster voordat je begint het best inoliën met plantaardige olie om te voorkomen dat het vlees aanbakt.

Vul de tafel daarnaast met stokbrood, salades en sauzen om te genieten van een heerlijke barbecue!

Lees ook:

Wat mag bij jullie absoluut niet ontbreken bij een barbecue?

Geverifieerd door ExactMetrics