Een metamorfose ondergaan we allemaal. We starten als een klein klompje samengestelde cellen en groeien uit naar een uniek volwassen persoon. Een ander kapsel of andere kleren, noemen we ook een metamorfose. Maar hoe zit dat in de dierenwereld?
Metamorfose
De fases van kikkerdril naar kikker is een veelbesproken verandering die we waarschijnlijk allemaal op school hebben gehoord en misschien ook wel gezien. In het boek ‘Metamorfose’ leert Geert-Jan Roebers ons over de veranderingen van uiteenlopende dieren in het dierenrijk. Het boek neemt ons mee in de bijzondere fases die verschillende dieren doorlopen. De informatie wordt bekrachtigd door tekeningen in de verschillende fases. Wist je bijvoorbeeld dat een kwal na zijn fase als larve een poliep wordt? En dit blijft tot zo’n zes maanden, voordat hij uitgroeit als kwal? Naast bekende dieren zoals de bromvlieg en de paling, leren we ook over onbekendere dieren. Wel eens van een cicade gehoord? Vast niet. Dit dier blijft zo’n 17 jaar als larve onder de grond. Na deze 17 jaar vinden ze het wel welletjes en laten ze zich zien én horen. Dit duurt overigens niet lang. Ze leven daarna nog maar één maand.
Wat vinden wij ervan?
Laat ik bij het begin beginnen. Wanneer je het grote boek in je handen hebt en naar de prachtige omslag kijkt ben je eigenlijk al verkocht. Als je het boek o’ pent, word je dan ook niet teleurgesteld. De schrijver heeft het boek erg overzichtelijk gemaakt en de tekenaar heeft dit aangevuld met duidelijke, kleurrijke plaatjes. De dieren worden kort voorgesteld waarnaar er ingegaan wordt op de verschillende fases die het dier doorloopt. Al deze fases kun je ook op de tekeningen terug zien, dat maakt wat je leest nog duidelijker. Naast de informatie over de metamorfose die het dier ondergaat, vindt je ook andere informatie zoals de wetenschappelijke benaming of hoeveel eieren er gelegd worden. Ook wordt er over elk dier een weetje verteld. Een leuk weetje om te lezen vond ik over de dansgroep van de eendagsvlieg. Heb ik je al nieuwsgierig gemaakt?
Tussen de dieren door wordt er ook informatie gegeven over andere metamorfoses. Bijvoorbeeld dieren die in de zomer een andere kleur hebben dan de winter. Of dieren die een flitsverandering ondergaan. Wist jij bijvoorbeeld dat een papegaaienduiker niet altijd zo’n gekleurde snavel heeft? Ik heb ze in Schotland mogen zien met een fel gekleurde snavel, maar wist niet dat ze hun ‘feestneus’ niet altijd op hebben.
Het leuke aan het boek is dat je elke dag een kort verhaal kan lezen. Zo kan je bijvoorbeeld elke dag over één dier lezen. Bij mij won de nieuwsgierigheid het, want ik kon het boek niet wegleggen. Mijn favoriet? De herculeskever.
Informatie
Metamorfose Over uitsluipers, ontpoppers, openklappers en andere veranderlijke dieren
Auteur: Geert-Jan Roebers
Illustrator: Merlijne Marell
ISBN: 9789401441735
Uitgever: Lannoo
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Lees ook:
Welke metamorfose ben jij ondergaan?
Foto’s: Anne Bonthuis
#spon *affiliate
Wat een mooi boek! Ik was altijd erg verlegen als kind en dat ben ik nu zeker niet meer 🙂
Dit boek genoteerd op.mijn te willen lezen lijstje. De metamorfose van mezelf is van verlegen en onzeker gegroeid naar beslissingen durven te nemen en mijn mening te durven zeggen
De metomorfase van een schuchter meisje naar een zelfstandige volwassen vrouw.