Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Handig, praktisch en leuk > Zoutarm eten: gewoon doen of een kwestie van smaak?

Zoutarm eten: gewoon doen of een kwestie van smaak?

Mijn moeder kookte al zonder zout, ik ben dat als vanzelfsprekend ook gaan doen. Op tafel strooiden wij er vervolgens geen zout bij. Mijn man heeft aan zoutarm eten moeten wennen, maar onze kinderen weten niet beter. Zelfs onze snackbar weet dat wij graag patat met weinig zout eten. Geïnspireerd door het televisieprogramma Kassa, waar een aantal gezinnen minder zout willen consumeren, duik ik het wilde wijde web op.

Zoutarme producten

De vraag is waar zoutarme of zelfs zoutloze producten te koop zijn. Ik wil namelijk graag minder zout eten, maar zie het ter plaatse per product vergelijken niet zitten. Ergens (?) lees ik de tip bij AH online de term natriumarm in te voeren. Toevallig staat er al een boodschappenlijst klaar en ik neem de proef op de som. 

Ik besluit de etenswaar die wij normaal gesproken al nuttigen eens te vervangen met de natriumarme of zelfs een zoutloze variant. De HAK witte bonen in tomatensaus 0% zout, AH natriumarme pindakaas, Van Wijngaarden natriumarme Zaanse mayonaise, No Salt Ketjap Manis, Verstegen natriumarme kruidenmix Kip, Knorr Aromat natriumarm, Kesbeke augurken & zilveruitjes natriumarm gooi ik in mijn mandje. Bouillonblokjes en sauzen heb ik nog te over, maar ook daarvoor bestaat een alternatief.

Het speciale dieetschap in de supermarkt

De tweede tip is neem eens een kijkje bij het dieetschap van je supermarkt. Dat doe ik bij de Jumbo supermarkt. De zoutarme of zoutloze producten worden daar met een blauwe balk aangegeven. Ik zie producten, die ik al gekocht heb maar wel een uitgebreider assortiment van Damhert. En concludeer dat er best wat vervangers zijn voor ons gezin. Op de prijs heb ik niet gelet, maar we gaan nu wel proeven.

Zoutarm de smaaktest

Een grote klapper meen ik te maken bij de macaronischotel. Op mijn bord eet ik daar ketjap manis, augurkjes en zilveruitjes bij: drie natriumarme producten. Het smaakt anders, het lijkt wel of het produkt zelf, het uitje en de augurk meer naar voren komt. Ergens heeft het dus meer smaak en ze mogen blijven! Het duurt vervolgens even voordat de biologische pindakaas opgesmeerd is, maar eindelijk kan de natriumarme pindakaas geserveerd worden. Lekkere dikke pindakaas, smeert goed en de pindasmaak is voller dan onze gebruikelijke pindakaas. Ook deze mag blijven en wordt dagelijks gegeten.

Niet alles kan goed gaan. Zonder iets te zeggen bereid ik de witte bonen met tomatensaus. Dat eten wij wekelijks, omdat we dat alle vijf lusten. De meisjes zijn wat verkouden en hebben problemen met de smaak. Nee, hier kunnen en willen we niet aan wennen. Gelukkig biedt HAK nog meer groenten in pot met 0% zout aan. Van de gekruide kippenpoten daarentegen wordt gesmuld. Ook hiervan lijkt de kipsmaak veel voller, wel wat flauw maar overheerlijk! Dit project wordt zeker vervolgd met nog meer te vervangen producten en nog wat te proeven producten in de voorraadkast. Vanmiddag staan de toastjes met ei en een toefje mayonaise op het menu en ikzelf ben erg benieuwd naar zoutarme soep.

Lees ook:

Hebben jullie nog tips voor een zoutarm leven?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

8 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics