Je boek is uit en wat een avontuur was dat. Je moet er even van bijkomen en je loopt naar de keuken om iets te drinken te pakken. Dan kom je terug bij je uitgelezen boek en wat doe je dan? Zet je het terug in de boekenkast? Ligt het te niksen op je nachtkastje? Wat kan je allemaal aanvangen met een reeds uitgelezen boek? Ik verzamel wat inspiratie voor je.

Inrichting van de boekenkast of boekenplank

Een ieder deelt zijn boekenkast of boekenplank anders in. Sommige mensen zetten alle titels graag op alfabet of verzamelen de kaften per kleur. Wat doe je met de boeken die je al eens gelezen hebt? Zet je ze terug of heb je er een aparte sectie voor in je kast? Van de boekenkast als geheel kun je ook een heel kunstwerk maken. Er zijn tal van voorbeelden te vinden. Pinterest is hier een leuk medium voor.

Stilleven

Je kunt met een favoriet boek ook een leuke plek op een plankje of dressoir maken. Verzamel er eens wat spulletjes bij en maak er een stilleven van. Iedere keer wanneer je er langs loopt zul je weer aan het verhaal en de impact van het boek denken. En het voordeel is dat je steeds een andere compilatie op het plekje kunt maken.

Challenges

In verschillende platforms zoals ‘Samenlezenisleuker’ worden challenges gedeeld. Je kunt het zo gek niet bedenken wat je met een stapeltje van je uitgelezen boeken kunt vormen. De titel van een liedje met de eerste woorden van de stapel boektitels. De volgorde van 1 t/m 12 als afbeelding op een kaft. Daar heb ik overigens ook een leuke foto van gezien van iemand die daar een klok van op zijn muur heeft gemaakt.  

Verkopen

Dan ontkom ik er niet aan om een paar open deuren in te trappen. Je kunt het uitgelezen boek ook verkopen. Helemaal wanneer je de verwachting hebt dat het boek niet nogmaals gelezen zal worden. De kinderen zijn er te oud voor geworden of er moet ruimte gemaakt worden. Van de opbrengsten kan je weer nieuwe gebruikte boektitels aanschaffen. Zo blijft je hobby betaalbaar en je boekenkast overzichtelijk.

Weggeven of ruilen

Het is altijd leuk om een gebruikt boek aan iemand cadeau te geven. Mits diegene er een belang bij heeft natuurlijk. Wil je iemand er niet mee overvallen dan zijn er tal van initiatieven waar je je boek in kunt brengen. Denk hierbij aan de minibieb in je buurt, de boekenruilkast in het wijkcentrum of op de basisschool. Deze kasten zorgen ervoor dat de geïnteresseerden alleen de boektitels pakken die hen aangaan en er een roulatie ontstaat wanneer ze het boek na het lezen weer terug brengen. Mijn ouders deden dit al in mijn jeugd door op de camping de uitgelezen boeken achter te laten voor andere vakantiegasten. Dat scheelde ook enorm in gewicht voor de terugweg overigens.

Zwerfboeken

Om echt een verrassing van je uitgelezen kinderboek te maken, kun je het uit zwerven sturen. Je vraagt hiervoor een kinderzwerfboek sticker aan en plakt deze erop. Op de sticker staat een code en daarmee kun je de zwerftocht van je gelezen boek volgen. Vervolgens laat je het boek achter op een plek waarvan je denkt dat je nieuwe lezers treft. Denk hierbij aan een pretpark, het zwembad of kinderboerderij. 

Schrijf eens een recensie

Dit zijn allemaal mogelijkheden die je met het fysieke boek kunt doen. Je kunt ook met je opgedane ervaring andere toekomstige lezers bereiken door het delen van je mening.

Schrijf eens een recensie op een platform als Hebban of bij Ikvindlezenleuk. Hiermee trek je misschien een andere lezer over de streep of behoud je ze voor het begaan van een miskoop.

Sociale media

Je kunt je leesavonturen ook bijhouden op je eigen sociale media kanalen. Door het gebruik van hashtags als #ikleesnu of #boekperweek bereik je met je posts andere boekenverslinders. Op Pinterest worden foto’s van kaften op borden gepind. Je kan zelf ook je voordeel doen met deze informatie en eens zien of de titel van je keuze wellicht in de aanbieding is.

Boektok/ booktok

Een stapje verder dan het gebruik van de bovengenoemde hashtags is het maken van een filmpje. Verschillende auteurs, uitgeverijen en andere lezers zijn je voorgegaan met het maken van een boektok. Een internationaler en dus groter publiek bereik je door je filmpje de hashtag booktok mee te geven. Een bron van inspiratie en een leuke uitbreiding van je leeshobby.

Knutselen

Een uitgelezen boek kan ook gebruikt worden als knutselmateriaal. Ik ben er zelf wat huiverig voor omdat ik opgevoed ben met het devies om zuinig met je boeken te doen. Geen ezelsoren en een opengeslagen boek niet op zijn kop leggen.
Van de bladzijden van een boek kan je ook nieuw papier maken. Daar zijn kits voor verkrijgbaar. En niet te vergeten knutselen met papier-maché.

Lees ook:

Wat doe jij met een uitgelezen boek?

Afbeelding van RachH via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics