Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Tips tegen de vakantie-leesdip met gratis download

Tips tegen de vakantie-leesdip met gratis download

Nog even en dan is het zomervakantie. Een heerlijk vooruitzicht, even een paar weekjes tot rust komen, genieten van de welverdiende vakantie en in mijn geval heel veel boeken lezen. Vakantie is voor mij vaak een tijd om nog meer boeken te lezen dan dat ik normaal doe. Misschien herken je dat wel. Voor veel volwassenen zal de vakantie een tijd zijn om weer eens een boek open te slaan. Terwijl dat bij kinderen helaas niet het geval is, zij lezen in de schoolvakanties minder of helemaal niet. En dat is eigenlijk jammer, want hierdoor kunnen kinderen terugvallen in hun leesniveau.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen één of twee niveaus kunnen terugvallen. Na de zomer-, kerst- en meivakantie halen ze dan niet meer het leesniveau wat ze voor de vakantie hadden bereikt. Dat is jammer, zeker als je daar een heel schooljaar voor hebt gewerkt. Dit fenomeen noemen ze ook wel de (zomer) leesdip. Blijven lezen is dus belangrijk. Maar hoe motiveer je je kind en jezelf om te blijven lezen? Ik geef je graag wat tips.

1 – Lees wat je leuk vindt om te lezen

Klinkt heel logisch, maar het is toch wel goed om te noemen. Het maakt niet uit wat je leest, als je maar plezier hebt in wat je leest. Dat hoeft niet alleen maar een ‘gewoon’ leesboek te zijn. Een moppenboek, strippenboek, informatief boek, sprookjesboek, samenleesboek, Donald Duck (junior), Quest junior, krant…er zijn zoveel manieren om bezig te zijn met lezen. Is het voor je kind nog lastig om lekker te lezen? Wellicht is een luisterboek de oplossing. Ook een luisterboek is goed voor de taalontwikkeling.

2 – Vakantiebieb – gratis

De bibliotheek biedt dit jaar weer de vakantiebieb aan met 60 e-books en 5 luisterboeken om gratis te lezen. Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Voor kinderen al vanaf 1 juni en volwassenen. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek kun je hier gebruik van maken. Zo kun je voor jezelf het boek ‘Het meisje uit de trein’ van Irma Joubert lezen. Voor de jongere kinderen is: ‘Kikker en een bijzondere dag’, het leuke kinderboek ‘Blitz’ en een deel van ‘De kameleon’ te downloaden. Sla je slag en veel leesplezier!

3 – lezen met het leesluikje van Zwijsen – gratis

Vanaf 7 juli staat er dagelijks op de site van Zwijsen elke dag een online leesactiviteit klaar. Elke dag kunnen kinderen een luikje openmaken en vinden daarin een activiteit. Denk aan een spelletje, een lees- of luisterfragment. Tijdens de vakantie kunnen kinderen op speelse manieren met het lezen bezig zijn. Je kunt de site zelf in de gaten houden maar je kunt je ook nu alvast opgeven. Je krijgt dan bericht wanneer het eerste luikje opengaat. Wanneer je je inschrijft maak je ook nog kans op een boekenpakket ter waarde van €64!

4 – Zomerlezen bij Ikvindlezenleuk – gratis

Vanaf 1 juli begint bij Ikvindlezenleuk de 5e editie van het zomerlezen. Wanneer je in de maanden juli en augustus één of meerdere recensies van je gelezen kinder- of jeugdboek(en) op deze site achterlaat, ontvang je in september een certificaat. Op het certificaat staat dat je hebt deelgenomen en welke boeken je hebt gelezen. Heb je minimaal 3 recensies achtergelaten? Dan maak je ook nog eens kans op een leuke boekenprijs. Je kunt je hier inschrijven voor het zomerlezen.

5 – Leesbingo – gratis download

Een leesbingo is ook een leuke manier om het lezen aantrekkelijk te maken. Het is ook nog eens heel simpel, zorgen dat je bingokaart vol komt door middel van de opdrachten uit te voeren. Je kunt het je kind alleen laten doen, maar nog leuker is het om het samen te doen. Wie heeft er als eerste zijn/haar kaart vol? Wanneer de kaart vol is dan kun je er een beloning of cadeautje aan koppelen. Bijvoorbeeld samen een ijsje eten of een boek geven! Je kunt een leesbingo zelf maken maar ook onze Leesbingo zomervakantie gratis downloaden. Een leuke manier om op verschillende manieren en op verschillende plekken te blijven lezen.

6 – Vakantie speelboeken

Er zijn tegenwoordig ook hele leuke vakantie speelboeken te vinden. Leuke aantrekkelijke boeken die vol zitten met stripverhaaltjes, puzzeltjes en kleurplaten. Ook leuk om te geven als je op vakantie gaat en bijvoorbeeld een lange reis hebt te gaan. Kijk maar eens bij de plaatselijke boekenwinkel, tegenwoordig is er heel veel keus. Natuurlijk kun je ook gaan voor een puzzelboekje. Ken je de nieuwe puzzelboekjes van Denksport Junior al? Je hebt ze voor verschillende leeftijden. Dit zijn ook leuke puzzelboeken voor kinderen, en op deze manier blijf je het lezen ook stimuleren.

7- Gratis lidmaatschap van de bibliotheek

Nog een leuk en handig weetje: kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de Bibliotheek. Is je kind nog geen lid? Ga gauw nog naar de bibliotheek en regel voor je kind een gratis lidmaatschap. De jonge kinderen mogen een gratis BoekStart koffertje ophalen.

Lees ook:

Website4Mama heeft een verhelderend artikel over AVI niveaus geschreven.

Heb jij nog een tip tegen de leesdip? Laat het ons weten!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics