Select Page

In het kader van de Nationale Voorleesdagen, bedacht Jeanet deze leuke voorleestag met daarin 10 vragen die ik vandaag beantwoord. Maar ook na de Nationale voorleesdagen is deze tag van toepassing, want voorlezen doe ik het hele jaar door.

1. Wat is op dit moment het favoriete voorleesboek van je kind?

Waar de kinderen van begin tot eind naar hebben geluisterd, met volledige aandacht, is het boek “Ze was 16“.
Dan vind Iris het heerlijk als ik voorlees uit “Suzie Ruzie“, Tim is gek op Dolfje Weerwolfje, Daan houdt veel van boeken die gaan over treinen en Vera leest vooral veel meiden bladen (Tina) op dit moment, dus niet echt boeken.

2. Heb je een vast voorleesmoment met je kind?

Voorheen hadden we vaste voorleesmomenten. Nu de kinderen oud genoeg zijn om zelf te lezen wisselen we het voorlezen af met zelf lezen, om de beurt voorlezen en ik lees voor. Vooral het om de beurt voorlezen is heel erg favoriet bij de kinderen. Dan lezen we om de beurt een of twee pagina’s voor uit een boek en mag de rest luisteren.

3. Lees je precies in het boek wat er staat of maak je er ook wel je eigen verhaal van?

We lezen uit de voorleesboeken precies voor wat erin staat (ofschoon een paar van de kinderen ook wel eens wat woorden lezen die er niet staan). Bij prentenboeken maak ik ook wel eens een heel verhaal of juist een heel toneelspel van het verhaal.

4. Mag  je kind een boek uit kiezen of kies jij welk boek er wordt voorgelezen?

Aangezien ik voor Thuisleven met regelmaat boeken recenseer, bepalen die boeken wat er gelezen wordt.
Het komt echter ook wel eens voor dat de kinderen tussendoor ook een boek willen (voor)lezen, dat bepalen de kinderen dan zelf.

5. Als het boek uit is, en je kind wil het boek nog een keer lezen. Lees je het boek dan nog een keer voor of kies je dan voor een ander boek.

Som wel, soms niet. Beetje afhankelijk van het voor te lezen stuk en het boek. Zo zijn de Suzie Ruzie boeken erg leuk om nog een keer te lezen, maar bij een Dolfje Weerwolfje boek neig ik meer naar een vervolgdeel.

6. Maak je gebruik van luisterboeken?

In de auto willen we wel eens gebruik maken van luisterboeken. Het grappige is dat de kinderen dan ook echt heel erg aandachtig aan het luisteren zijn. Vaak willen ze het daarna nog eens luisteren, en nog eens en nog eens… Ook de wekelijkse luistersprookjes van Snoezebol zijn een hit.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Wij lezen eigenlijk nooit digitale voorleesboeken.

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

De laatste boeken die we gekocht hebben is de hele reeks van Dolfje Weerwolfje. Ook “De vertelsels van Baker de Bard” en “Zwerkbal door de eeuwen heen

9. Leen je boeken van de bibliotheek?

Op dit moment niet, we hebben wel voornemens om dit weer op te pakken. We hebben wel actief geluisterd naar de Luisterbieb afgelopen Kerstvakantie.

 10. Wat voor tips wil je andere ouders mee geven over het voorlezen?

Maak van voorlezen geen verplichting. Elke verplichting voelt negatief aan, voorlezen is juist een feestje. Vind je het als ouder(s) moeilijk om voor te lezen (omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt), kies dan boeken die jij als lezer prettig ervaart. Een prentenboek met een zelfverzonnen verhaal is ook voorlezen, een dyslexie-vriendelijke uitgave van een boek is ook voorlezen en om de beurt voorlezen is ook voorlezen.

De bloggers die ik ook vraag mee te doen aan deze tag zijn:

– Linda van Lifestylemommy’s

Lees jij graag voor?

Geverifieerd door ExactMetrics