Selecteer een pagina

Ik ben een echte kookliefhebber en kan dan ook echt genieten van een heerlijke zelf bereidde maaltijd. Ofschoon dat laatste een tijdje op een zeer laag pitje stond dankzij een gebroken voet. Ik kook voornamelijk vegetarisch, aangezien ik zelf vegetarisch ben. Maar ik bereid ook wel eens gerechten met vis en vlees voor voor de overige gezinsleden om dan iets aparts voor mezelf te maken (of ik eet een restje van de dag ervoor). Ofschoon ik dus een vegetarische keuken prefereer, vind ik het des te leuker om voor een eerste keer over te stappen naar de veganistische keuken. Spannend!

Veganistische leefstijl

De veganistische leefstijl zal ik nooit en te nimmer volledig aanraden. Ik ben van mening dat je dan toch echt wel wat belangrijke stoffen mist in je leven en je daar op en den duur last van kunt krijgen. Bovendien is een geheel veganistische leefstijl volgens mij niet haalbaar. Veganisme is namelijk een levensstijl waarbij wordt afgezien van alle vormen van wreedheid naar dieren. Haast alles wat we doen, kan gezien worden als wreed naar de dieren toe. We nemen hun leefomgeving in, we vliegen (en rijden) de aardbol over en benadelen daarbij heel wat dieren en laten heel wat schadelijke stoffen achter en, en, en…

Dus een gepassioneerde veganist zul je mij nooit en te nimmer zien worden. Wel vind ik het een hele prettige gedachte om voor de wereld om mij heen (mens en dier) alsook voor mijzelf zo nu en dan eens op te letten. Bewuster stil staan bij aankopen doen (wat is het milieuvriendelijkste) en ook eens bewuster kijken naar de eetgewoontes (geen aardbeien vanuit Griekenland over laten komen maar van de boer om de hoek). En daar gaat het boek Vegano cucino italiano mij hopelijk bij helpen.

Italiaanse gerechten

Dit boek staat boordevol met Italiaanse gerechten die allen veganistisch zijn. Aangezien we net een volledige week hebben mogen genieten van de Italiaanse cultuur, zit de smaak er nog in. Terwijl ik aan het bladeren ben door het boek komen de smaken één voor één naar voren. Wat een genot!

Zoals je van de Italiaanse keuken mag verwachten, ziet de menukaart er toch net iets anders uit dan wij in ons kikkerlandje gewend zijn. Op een typische Italiaanse menukaart vind je als eerste de antipasti (het gerechtje dat voor de pasta komt), daarna de primi piatti (wat “eerste borden” betekend en bestaat uit pasta en mogelijk risotto (dat laatste hangt af van de locatie)). Vervolgens kom je de secondi piatti tegen (“tweede bord” en bestaat uit alleen vlees of vis). Dan zie je op de menukaart vaak nog contorni staan (dit zijn de bijgerechten zoals gebakken aardappeltjes, die je bij de secondi piatti kunt bestellen).

Vegano cucino italiano

Nu je weet waar een veganistische leeftstijl voor staat en je begrijpt hoe een Italiaanse menukaart werkt is de stap naar het nieuwe kookboek “Vegano cucino italiano” dan ook makkelijk te maken.
Het kookboek heeft namelijk een indeling zoals je die in de Italiaanse keuken verwacht:
– voorgerechtjes
– voorgerechten
– hoofdgerechten
– desserts
Alleen de espresso ontbreekt in het boek, maar die weten we allemaal wel zelf te maken toch?!?
En nee geen cappuccino, dat wordt in Italië gezien als een ontbijtkoffie!

In het boek tref je de meest authentieke Italiaanse gerechten aan, waar je je vingers bij aflikt. Zo vindt je in het boek gerechten die je op zich ook wel verwacht. Denk hierbij aan een tomatenpesto, Tarallucci – wij kennen het als Taralli en Focaccia.
En dan zijn er de veganistische gerechten: vegetarische sushi, spaghetti van courgette en uiteraard een aantal recepten met quinoa.

Persoonlijk vind ik het boek erg stijlvol in elkaar gezet. Duidelijke uitleg en mooie foto’s die soms zijn ingezoomd op de details. Waar ik bovendien erg van gecharmeerd ben zijn de wijntips bij de gerechten, die subtiel worden overgebracht.

Dit boek is dan ook een absolute must-have voor de liefhebbers van de (plantaardige) Italiaanse keuken!

Informatie

Vegano cucino italiano
Alberto Musacchio & Malu Simoes
ISBN 9789045219530
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

Lees ook:

* voor dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics