Selecteer een pagina

Mijn gedeelte van de boekenkast bestaat voornamelijk uit kookboeken. En als ik die selectie dan beter bekijk bestaat het voornamelijk uit Italiaanse kookboeken. Niet verwonderlijk aangezien ik gek ben op Italiaans eten. Toen ik het boek New Italian van Sergio Herman voorbij zag komen in een persbericht, was mijn aanvraag voor een recensie-exemplaar dan ook zo ingediend. En nu ligt hij hier op tafel voor mijn neus. Benieuwd of, en zo ja waarom, dit boek anders is dan de rest van de Italiaanse kookboeken? Lees dan snel verder…

New Italian van Sergio Herman

Italiaans eten. Comfortfood van de zuiverste soort. Net zoals zovelen onder ons is Sergio Herman al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur. Wie wordt er niet gelukkig van een bord pasta? De Italiaanse keuken is over de hele wereld geliefd en behoort tot het culinair erfgoed, maar er lijken vaak alleen authentieke gerechten te worden gekookt; er wordt weinig met nieuwe smaakcombinaties geëxperimenteerd.

Daar brengt Sergio verandering in met zijn take op de ‘cucina nuova’. In meer dan zestig goed thuis te bereiden recepten presenteert hij gerechten die in de basis klassiek Italiaans zijn, maar altijd een eigen flow of karaktervolle twist hebben en echt blijk geven van zijn visie op de nieuwe Italiaanse keuken. Verwacht dus geen authentieke pasta carbonara met spek, eerder een carbonara met pipe rigate en noordzeekrab, of pappardelle met Zeeuwse mosselen en´nduja in plaats van met vongole.

Het is tijd om onszelf weer eens te verrassen in de Italiaanse keuken.

Wat vind ik ervan

Waar ik met grote regelmaat terugval op de eenvoudige en veilige gerechten in de keuken, gooit Sergio Hermans het over een hele andere boeg. Gedurfd gooit hij de authentieke Italiaanse gerechten om naar een Nederlands, – Italiaans hoogstandje. Je zou hem spontaan de Nederlandse Pavaroti op culinair gebied gaan noemen.
Het boek is netjes opgedeeld zoals de Italianen hun eten bestellen: aperitivi, antipasti, primi, secondi, contorni, dolci en rigette base.

De foto’s uit het boek zijn opgedeeld in foto’s van, soms voor mij bekende plekken uit, Italië en de gerechten. Hierbij is het opvallend hoe mooi de eenvoud van een foto kan zijn.

Aangezien het overgrote deel van de gerechten een Nederlandse twist met vis heeft, zullen deze niet op mijn eigen bord verschijnen. Maar leuk om eens geen standaard Italiaans kookboek in de kast te hebben staan, zodat ik ook de niet vegetarische gasten kan verblijden met een hoog culinair standje. Laat de eters maar komen…

Informatie

New Italian
Auteur: Sergio Herman
ISBN: 9789038809878
Uitgever: Nijgh & van Ditmar

Geverifieerd door ExactMetrics