Selecteer een pagina

Zodra je het spel Drijfzand van Megableu speelt komt de vergelijking met Ganzenbord snel naar boven. Durf jij te raden welk spel wij leuker vinden? Lees snel verder om het te ontdekken.

Drijfzand

Het doel van het spel is om jouw ontdekkingsreiziger, of wat er van over is, als eerste in het KAMP te krijgen. Ik zeg ook bewust “wat er van over is” want de tocht naar het kamp is niet zonder slag of stoten. Er zijn modderstromen, soms moet je via lianen slingeren om verder te komen, er is heel veel drijfzand en tot slot zijn er ook nog eens krokodillen die te pas en onpas verschijnen. Gelukkig zijn er ook veilige rotsen waar je op bij kunt komen. Maar grote kans dat je niet heel aan komt in het KAMP. Gelukkig is er in het kamp rust en kun je daar volledig herstellen.

Spelregels

Elk ontdekkingsreiziger bestaat uit 5 delen. Voor het spel begint dobbelen de spelers om de beurt met de groene DRIJFZAND-dobbelsteen en verwijdert het gegooide aantal stukken van zijn ontdekkingsreiziger. Hetgeen wat over is van de ontdekkingsreiziger kan nu op het startveld worden gezet. Zodra alle ontdekkingsreizigers klaar staan kan het spel beginnen.

Slinger en spring door de Jungle met het spel Drijfzand van Megablue. (met spelregels)
Rood moest 3 onderdelen eraf halen en groen 2 bij de start.

Alle spelers moeten elke beurt het aantal stappen vooruit dat hun ontdekkingsreiziger groot is. Dus bestaat jouw ontdekkingsreiziger alleen nog maar uit een hoed dan mag je 1 plaats vooruit.
Daarnaast kun je voor je begint met wandelen er ook voor kiezen om met de witte dobbelsteen te gooien. Het aantal van de dobbelsteen tel je dan bij de grootte van je ontdekkingsreiziger op. Dus als je een 5 gooit en je ontdekkingsreiziger bestaat uit alleen de hoed dan mag je 6 plaatsen vooruit. MAAR… gooi je nul (0) dan moet je blijven staan. Je mag dan ook niet de stappen maken van de lengte van je ontdekkingsreiziger.

Onderweg zijn er een aantal obstakels:

 • Drijfzand – rol en zink.
  Je moet direct met de groene dobbelsteen gooien en je ontdekkingsreiziger zakt dieper het drijfzand in (verwijder het aantal onderdelen, beginnende bij de voet, van je ontdekkingsreiziger).
 • Houvast.
  Voeg 1 stuk aan je ontdekkingsreiziger toe, als dat kan.
 • Rol en slip terug.
  Je moet gelijk met de witte dobbelsteen gooien en het aantal stappen teruggaan op het bord (dus niet richting KAMP maar richting start).
 • Veilige rots.
  Pfoeee hier ben je veilig en mag je jouw ontdekkingsreiziger weer compleet maken. Ook kunnen krokodillen je hier niet grijpen.
 • Zwier vooruit.
  Slinger met de lianen een aantal stappen vooruit.
 • Trek een vriend hoog en droog.
  Kies een ontdekkingsreiziger uit en trek hem, haar of het uit het DRIJFZAND. Die speler mag ook alle ontbrekende onderdelen weer aan zijn poppetje toevoegen. En voor jouw hulp mag je ook 1 onderdeel terug aan je poppetje zetten.
 • Modderstroom.
  Waar je bij “zwier vooruit” vooruit gaat, drijf je met de modderstroom verder naar achteren. Helaas pindakaas.

Voor de volledige spelregels bekijk het spelregels boekje in de doos.

Wie heeft er gewonnen?

Zodra je bijna in het kamp bent (= laatste 8 velden) mag je de witte verplaatsingsdobbelsteen niet meer gebruiken tijdens jouw beurt. Je mag nu alleen nog maar vooruit met het aantal passen dat je ontdekkingsreiziger groot is. Is jouw ontdekkingsreiziger nog helemaal compleet en moet je nog 3 stappen om in het kamp te komen dan tel je het aantal passen vooruit op en de laatste 2 stappen doe je achteruit. Om vervolgens de opdracht uit te voeren dat op het vakje staat waar je terecht komt. Dit doe je net zolang tot je in het kamp bent.

De eerste in het kamp mag de ontdekkingsreiziger weer compleet maken en heeft gewonnen!

Slinger en spring door de Jungle met het spel Drijfzand van Megablue. (met spelregels)
Groen moet nog 2 stappen tot het KAMP en rood 3. Rood is daarentegen een onderdeel rijker dan groen…

Wat vinden wij ervan?

Dat de vergelijking snel gemaakt is met Ganzenbord is best logisch toch? En om terug te komen welk spel bij ons favoriet van de twee is kunnen we volmondig Drijfzand op zeggen. Het aspect om je poppetje op te bouwen en uit elkaar te halen zodra het gezakt is in het DRIJFZAND is een super grappig aspect van het spel.

Verder is het spel eigenlijk heel eenvoudig en snel te spelen. De leeftijd is weliswaar 6+ maar onder begeleiding van een volwassene die de spelregels kan toepassen is het spel ook leuk voor de jongere kinderen.

Informatie

Drijfzand.
Spelsoort: Strategisch spel / Geluksspel.
Speelduur: 30 tot 60 minuten.
Taal: Nederlands
Merk: Megableu.
Inhoud doos: 1 spelbord, 4 pionnen (in 4 delen), 2 dobbelstenen, spelregels.

Lees ook:

Welk spel geniet jouw voorkeur?

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics