Select Page

Je kent ze vast en zeker wel, van die mooie anti-aanbak pannen. Misschien heb je ze wel, net zoals ik, in huis. niet alleen omdat ze er zo mooi uitzien maar ook omdat ze echt fantastisch zijn om op te bakken. Want laten we eerlijk zijn een pan waarmee je steeds het vlees van de bodem af moet schrappen of het moet laten bakken in een hele laag vet (of olie) omdat het anders aanbakt wordt je niet goed van.

Maar is dat wel zo goed?

Als je de pan gebruikt zonder erin te snijden en de pan niet extreem verhit kan het op zich geen kwaad. Maar zodra je de pan te veel verhit kan deĀ polytetrafluoretheen, oftewel Teflon, kan de teflonlaag smelten. Dat laatste gebeurt bij een temperatuur van 327 graden, bij 350 graden begint de teflon zelfs te ontleden. Om je even de realiteit te laten inzien: een karbonade braden we gemiddeld op een temperatuur tussen de 200 en 230 graden. Daarboven zal je lapje vlees aanbranden.

Beschadiging in de pan

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je dat heerlijk stukje vlees gebraden hebt en dat je ogen toch iets groter zijn dan je maag. Kortom er moet een stuk vanaf. Hoe fijn is het dan niet om dat even snel snel in de pan zelf te doen. Let daar toch maar goed mee op. Een licht beschadigde pan lijkt misschien onschuldig, maar is dat niet! De pan kan namelijk verder kapot raken en als zo’n stukje teflon in je slokdarm terecht komt kan het daar schade aanrichten.

Bovendien is de kans op het aanbakken van vlees bij een niet meer juiste anti-aanbak laag een stuk groter. Dat stukje zwart, aangebrand vlees bevat kankerverwekkende stoffen. En dat wil je, vanzelfsprekend, toch wel graag voorkomen.

Advies

Maar ik zou ik niet zijn als ik geen oplossing heb. Zo zijn er fantastische alternatieven. Bijvoorbeeld pannen met eenĀ thermolonlaag. Termolon heeft een smeltpunt van 450 graden en is daardoor een stuk duurzamer. Of, nog beter misschien, een gietijzeren pan. Mocht je toch anti-aanbak pannen hebben, omdat je ze net gekocht hebt bijvoorbeeld, gebruik dan geen scherpe voorwerpen in je pan maar neem een houten spatel en snijd het vlees toch even op het bord doormidden, i.p.v. in de pan.
Mijn tip: kijk eens op Kitchen&More voor een mooie collectie aan niet schadelijke pannen die ook nog eens goed te doen zijn qua prijs.

Overigens geld dit principe niet alleen voor pannen maar ook voor gourmetstellen of andere artikelen waar de anti-aanbak van teflon bestaat.

Lees ook:

Bak en braad jij je vlees in anti-aanbaklaag?

Geverifieerd door ExactMetrics