Selecteer een pagina

Vorige maand ontving ik een persbericht in de mailbox met daarin een naam die mij bekend voorkwam. Nou duurde het even voor ik doorhad dat Mari Maris mij zo bekend voorkwam omdat ze al maanden in de keuken staat met haar groentebijbel tussen de pastabijbel, bakbijbel, taartbijbel, chocoladebijbel en koekjesbijbel. Toen dat kwartje viel ben ik gelijk het persbericht weer op gaan zoeken om te kijken naar het nieuws en wat blijkt, ze heeft een nieuw boek uitgebracht: Groenten.

Groenten

Groenten is een boek vol inspiratie voor culikenners en uitgebreide basiskennis voor (beginnende) koks die nog niet alles weten. In het boek staan maar liefst 63 groentesoorten, wildpluksels en verse kruiden elk met portret van zaad tot bord en een mooi palet aan uiteenlopende recepten. Van exotisch of een Poolse klassieker tot Mediterraan. Daarbij geeft Mari vaak ook nog een flinke lijst met variaties voor het geval je naast de ruim 800 recepten nog meer inspiratie zoekt. Ook serveersuggesties, houdbaarheid en smakelijke restverwerkingsideeën komen aan bod. Hierdoor is Groenten een echte must-have als (beginnende) kok.

Wat vinden wij ervan?

Eerlijk gezegd was ik al een tijdje uitgekeken op aardappels, maar zodra ik dit boek opende herleefde de liefde voor de pieper in één klap. Niet alleen de aardappel maar ook alle andere groenten in het boek trekken de aandacht dankzij de veelzijdigheid aan recepten. Alle recepten staan goed omschreven en de inleidingen van de groentesoorten zijn gewoon heerlijk om te lezen. Niet alleen vanwege de informatie maar ook vanwege de leuke humor die ermee gepaard gaat zoals:

“Het is geen luiigheid maar echt álles past bij aardappel, als het moet zou zelfs chocola nog kunnen” en “Wortelen zijn net mensen, in de zomer liggen ze bikini-klaar te pronken met lange slanke lijven, in de winter dijen ze uit tot dikke plompe figuren die we winterwortelen noemen”. Ik hou daar wel van.

Informatie

Groenten.
Auteur: Mari Maris.
Uitgever: Nijgh Cuisine.
ISBN: 9789038810744.

Lees ook:

Welke groenten eten jullie graag?

Geverifieerd door ExactMetrics