Selecteer een pagina

Heb jij je ooit al eens afgevraagd hoe het kan komen dat kleuren, geuren en smaak kunnen veranderen tijdens het koken? Eigenlijk stond ik daar nooit bij stil. Tot mijn partner mij er een paar maanden geleden eens op wees. Dit dankzij een opmerking van de kinderen. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet meer precies welke opmerking. In elk geval verbaasde het mij niet dat mijn partner weer een antwoord klaar had liggen. Immers heeft hij Scheikunde gestudeerd aan de technische universiteit in Eindhoven. Mijn interesse was meteen gewekt en prompt daarna kreeg ik een persbericht binnen van een, toen nog, te verschijnen boek: Keukenlab!

Keukenlab

Door te begrijpen wat er in de pannen gebeurt krijg je meer controle in de keuken. Met dat idee hebben de makers van dit boek (Eke Mariën en Jan Groenewold) de wetenschap achter het koken inzichtelijk gemaakt vanuit elke ooghoek. Of het nu gaat om frituren, bakken en/of aroma’s die vrijkomen bij een gerecht.
In Keukenlab worden maar liefst zeventien processen besproken inclusief de resultaten (ofwel gerechten). Elk proces wordt uitgebreid besproken door middel van duidelijke uitleg, illustraties en foto’s. Zo leer je hoe de kok zijn gerechten kan perfectioneren. En kan ook jij ermee aan de slag!

Conclusie

Zodra je dit boek open slaat is de keuken ineens geen keuken meer. Maar wordt het als het ware een lab waar je een heerlijk gerecht kookt. Je realiseert je dan ook dat de naam van het boek niet met stom toeval is gekozen. Ik heb bij kookboeken vaak de neiging heb om er door heen te bladeren en willekeurig iets uit te kiezen wat mij aanspreekt. Toch is dit juist een boek die je eigenlijk vanaf het begin moet door lezen. Zo leer je de processen beter te begrijpen.
Kom je een lekker gerecht tegen dan kan dat uiteraard gemaakt worden. Zodra het boek uit is weet je ook meteen welke gerechten je (nog eens) wilt maken en waar mee je aan de slag wilt gaan. Het leuke daarvan is dat je natuurlijk al het e.e.a. weet over de processen tijdens het koken, maar je ook weer even herhaling krijgt van de stof. En dat kun je weer mee nemen naar andere gerechten.
Het is een uitzonderlijk boek met rijkelijke informatie die iedereen eigenlijk eens moet lezen.

Informatie

Auteurs: Eke Mariën (mede-eigenaar van Het Kook-kantoor en maakt culinaire content voor bedrijven, tijdschriften en kookboeken) & Jan Groenewold (is verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de South China Normal University en werkt als consultant voor de hightech-industrie).
ISBN: 9789038805955
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Word jij de expert als het aankomt kookprocessen zoals karamellisatie, de Maillardreactie, oxideren en fermenteren? Of ga je liever met de aroma’s aan de slag?

Geverifieerd door ExactMetrics