Leitz TruSens
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Apparaten > Getest: de Leitz TruSens voor een zichtbaar schone lucht

Getest: de Leitz TruSens voor een zichtbaar schone lucht

Overal waar we om ons heen kijken zien we lucht. Lucht bestaat uit ongeveer 78% stikstofgas, 21% zuurstofgas en bijna 1% argon. Daarnaast bevat lucht sporen van andere edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp en koolzuurgas dat eveneens sterk kan wisselen.
In huis is de lucht ook anders dan buitenshuis. Als je bijvoorbeeld binnen een houtkachel hebt en stookt zal de hoeveelheid koolstofdioxide en koolzuurgas toenemen. Ook met koken zal de samenstelling van de lucht veranderen en zo zijn er nog vele andere factoren die de lucht om ons heen op een positieve, maar ook negatieve manier kunnen veranderen. In dit artikel schrijf ik er graag meer over alsook hoe je de lucht in huis kunt zuiveren met de Leitz TruSens en waarom het verstandig is een CO melder op te hangen.

Onzichtbare v.s. zichtbare lucht

Lucht

Lucht is onzichtbaar. Het zijn onder andere de blauwe dampen va het (verkeerd) koken de roet van verbranding in de lucht die lucht zichtbaar maken. En denk ook eens aan de wolken in de lucht. We omschrijven het weliswaar als lucht maar als je een wolk goed bekijkt dan zie je dat de wolk uit een hele boel waterdruppeltjes en of ijskristalletjes bij elkaar in de lucht bestaat. Of een wolk bestaat uit waterdruppeltjes of ijskristalletjes is afhankelijk van de temperatuur in de atmosfeer.

Ook zijn er een hoop gassen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Sommige van die gassen kunnen zelfs ernstige gevolgen voor een mens hebben. Een goed voorbeeld van zo’n gas is natuurlijk koolmonoxide, ook bekend als CO. Als je niet ventileert, hetzij bij de cv-ketel hetzij bij de open haard dan bestaat er een mogelijkheid dat de ruimte zich vult met dit onzichtbare en niet ruikbare gas. En ofschoon we ons allemaal bewust zijn van deze sluipmoordenaar overlijden er toch, alleen al in Nederland, zo’n 10 tot 15 personen per jaar. Daarnaast belanden er enkele honderden mensen jaarlijks in het ziekenhuis vanwege een koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide vergiftiging (voorkomen)

Op de site van de Brandweer lees ik dat koolmonoxide vergiftiging het meest voorkomt door:

 • Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel.
  Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
 • Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
 • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders.
  Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller en kunnen er hogere temperaturen ontstaan. Dit heeft weer een effect hebben op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee ook koolmonoxide, ook in huis terecht.
 • In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte.
  Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.

En dat terwijl een koolmonoxidevergiftiging goed te voorkomen is. Zo is het verstandig om te ventileren zodra er gestookt wordt. En is het verstandig om kool-monoxidemelders op te hangen in huis. Waar je het best een CO-melder kunt ophangen, lees je in het (gratis te downloaden) plaatsingsadvies.

Pak o.a. grotere deeltjes, zoals stof, pollen en dierenharen aan met de Leitz TruSens

Leitz TruSens

In huis bevinden zich een hoop microscopisch kleine, vervuilde deeltjes in de lucht. Hierbij kun je denken aan pollen, virussen, bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Ook zitten er een hoop deeltjes in de lucht die wel zichtbaar kunnen zijn zoals de haren van een huisdier en sigarettenrook. Met de Leitz TruSens pak je dit op een eenvoudige manier aan.

Leitz TruSens filtert de lucht namelijk tot maar liefst 0,3 micron, oftewel deeltjes tot bijna 30 keer kleiner dan een haar. Het grote voordeel hiervan is een schonere lucht waardoor de kans een stuk kleiner is dat allergieën of astma geactiveerd worden. Bovendien wordt ook de kans op besmetting door een virus of bacterie aanzienlijk verkleind. Hoe prettig is dat in deze tijd?

Hoe werkt Leitz TruSens?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Dyson Pure Cool Link™ luchtreiniger en andere luchtreinigers focust de Leitz TruSens zich niet op de lucht rondom het apparaat zelf. De Leitz TruSens is namelijk uitgerust met een speciale SensorPod die je aan de andere kant van een kamer plaatst. Bijvoorbeeld: Je zet het apparaat in de woonkamer en de SensorPod in de keuken of eetkamer. Op deze manier heb je niet alleen een schone lucht rondom het apparaat zelf maar door de gehele ruimte.

360 graden filter met vier reinigingsniveaus

Normale platte filters beperken de luchtinvoer vaak tot één kant van de luchtreiniger. De Leitz TruSens daarentegen is voorzien van een 360 graden Dupont filter en zuigt lucht uit alle richtingen aan, zodat vervuilde stoffen uit de gehele ruimte worden opgevangen. Daarbij wordt de lucht gereinigd op vier verschillende niveaus:

1- Een wasbaar voorfilter reinigt de grotere deeltjes, zoals stof en
dierenharen;
2- Een actief koolstoffilter reinigt alle gassen en nare geurtjes;
3- Het HEPA-filter reinigt fijnstof tot maar liefst 0,3 micron;
4- De UV-sterilisatie vernietigt tenslotte alle ziektekiemen en bacteriën die
zich ophopen in het filter.

De gepatenteerde Pure Direct Technology zorgt, dankzij het gebruik van een dubbele luchtstroom, vervolgens dat de schone lucht optimaal over de hele ruimte wordt verspreid. De meeste luchtreinigers hebben één luchtstroom die verticaal of naar boven uitstroomt, waardoor er zogenaamde ‘dode zones’ in een ruimte ontstaan waar de lucht niet wordt gecirculeerd. De tweevoudige luchtstroom van de Leitz TruSens zorgt ervoor dat de volledige ruimte wordt voorzien van gezuiverde lucht.

Adviesprijzen en verkrijgbaarheid

Leitz TruSens diverse maten

Leitz TruSens Z-1000 € 139,-  Z-2000 € 249,- en de Z-3000 € 349,-
Onder andere verkrijgbaar via Coolblue.nl en Bol.com

Onze ervaring

Intussen hebben wij het apparaat al vanaf oktober 2020 in gebruik. We hebben dan ook zeer uitvoerig kunnen testen met Kerstmis (gourmetten), virussen (Corona) en nu de pollen omdat de deur afgelopen week vaker open stond.
Eigenlijk zijn we heel erg tevreden over het apparaat en hebben zelfs onze schoonmoeder al overtuigd er een aan te schaffen. Of ze er een heeft aangeschaft lees je straks we gaan eerst even terug naar ontvangst van het apparaat.

De Leitz TruSens is goed verpakt en alle benodigde onderdelen tref ik aan in de doos. Het is me al snel duidelijk hoe het apparaat gebruikt dient te worden. Toch neem ik er voor de zekerheid de handleiding bij om het geheel goed uit te voeren. De handleiding is kort van stof zonder moeilijke zinnen. Zelfs de tienjarige hier in huis begrijpt de tekst.

Let op: in het apparaat bevinden zich de filters (meer daarover later). Om de filters heen zit nog plastic. Haal deze eraf alvorens je het apparaat gebruikt!

Zoals ik al eerder beschreef werkt het apparaat door middel van SensorPod die je aan de andere kant van de ruimte plaatst. Omdat ik graag de meest vervuilde plek (in ons geval de keuken) als eerste schoon wil hebben en de minst vervuilde plek (in de woonkamer zitten we niet veel) het minst belangrijke vind zet ik de SensorPod in de keuken neer. Het apparaat zet ik in de woonkamer (andere kant van de woning) neer. Zodra de SensorPod aangeeft dat de ruimte een schonere lucht heeft moet de rest van het huis dus ook schoon zijn.

Gourmetten

SensorPod
SensorPod

Met koken en in de herfst- en winterperiode valt het eigenlijk niet vaak op dat de lucht ook zichtbaar schoner wordt. Hier komt voor ons verandering in zodra de boer het land begint om te ploegen en er met het dagelijks luchten wat “stof” naar binnen komt. Echter wordt de lucht pas echt zichtbaar schoner als we met Kerstmis gaan gourmetten met maar liefst 8 man in de woonkamer. Om de blauwe walm en de typische gourmetgeur tegen te gaan hebben we de SensorPod en de Leitz TruSens ditmaal anders gepositioneerd in de kamer. Zo staat de Sensorpod op de vensterbank relatief dichtbij het gourmetstel en de TruSens aan de andere kant van de tafel. De gedachtegang hierachter van mij was om de vuile lucht veel sneller op te vangen alvorens zich het vermengt met de rest van de lucht.

Die gedachtegang was achteraf gezien nog niet zo heel onlogisch het huis geurde namelijk veel minder dan normaliter én we hebben geen last gehad van blauwe lucht. Toeval zou je kunnen denken en daarom hebben we beide apparaten de dag erna weer gepositioneerd op de “normale” plekken en zijn we in het midden van de woonkamer gaan gourmetten. Ditmaal met 6 personen maar wel met dezelfde groenten, vlees en toebehoren. Het verschil met de dag ervoor was lichtelijk merkbaar.

Hooikoorts

De vaste lezer van Thuisleven weet intussen wel dat ik elk jaar kamp met hooikoorts. En ofschoon ik het sinds vorig jaar goed onder controle heb is dat dit jaar anders. De prettige medicatie die ik slik mogen nu niet vanwege de zwangerschap. En terwijl het vorige week dus de perfecte tijd was om weer eens uitgebreid te luchten lag ik ’s avonds in bed en sloegen alle typische hooikoorts klachten toe. Afgelopen weekend kwam mijn schoonmoeder, sniffend en tranend binnen om de groeiende babybuik te bewonderen. Na een kwartier namen de klachten zichtbaar af tot we naar boven liepen om de plannen voor de babykamer te laten zien. Niet alleen bij mijn schoonmoeder maar ook bij mij sloegen de allergieën toe.

Toen mijn schoonmoeder mij vroeg wat het verschil was tussen beide ruimtes liet ik haar het apparaat zien. Omdat ze zelf al jaren op zoek is naar de juiste medicatie tegen de hooikoorts en het maar niet onder controle krijgt heeft ze in mijn bijzijn dan ook meteen een apparaat gekocht.

Filters vervangen

Filters vervangen

In de beschrijving staat per filtertype genoteerd wanneer het de beste tijd is om deze schoon te maken en/of vervangen. Omdat we het apparaat dagelijks aan hebben staan gebruiken we deze richtlijnen dan ook als advies. Elke maand halen we het wasbaar filter er even uit en halen wassen we deze met de hand.

Het actieve-koolfilter moet elke 3 – 4 maanden vervangen worden. Deze zijn per sets van 3 verkrijgbaar voor zo’n €10,00 tot €15,00. Het HEPA-filte moet elke 12-15 maanden vervangen worden, deze kost gemiddeld zo’n €24,00. De Uv-lamp hoeft slechts om de 2 tot 3 jaar vervangen te worden en hier betaal je maar zo’n €11,00 voor. Al met al is de Leitz TruSense dan ook een héél stuk voordeliger dan de Dyson Pure Cool Link™ luchtreiniger. Bovendien, maar dat is puur een mijn eigen mening, vind ik de Leitz TruSense een stuk mooier om naar te kijken. Is hij makkelijker te verplaatsen en/of te verstoppen in een hoekje.

Lees ook:

Sta jij wel eens stil bij de luchtkwaliteit?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

12 reacties

  • Wellicht eens kijken of iemand in je familie- of vriendenkring een apparaat heeft zodat je hem eens kunt lenen. De werking is namelijk echt heel erg prettig. Nu ik tijdelijk, vanwege de zwangerschap, de gebruikelijke medicatie tegen hooikoorts niet kan nemen merk ik pas echt wat voor positieve invloed het apparaat heeft op onder andere alleen al de nachtrust.

 • Blij dat ik dit hier lees, ik ga mij er in verdiepen, het lijkt mij een waardevolle bijdrage aan de leefkwaliteit.

 • Wat goed te weten dat het ook echt helpt!! Twijfelde daar toch een beetje aan, maar toch de moeite waard dus 🙂

 • Dit klinkt zo goed! Niet alleen omdat we allemaal hooikoorts hebben in mijn gezin maar ook vanwege de hond. Dit apparaat zou een hoop problemen wegnemen.

  • Als jullie echt allemaal hooikoorts hebben dan zou ik er zonder enige twijfel een aanschaffen. Of misschien zelfs een of 2 extra voor de slaapkamers. Wij hebben hem echt dagelijks aan staan en kunnen niet meer zonder.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics