Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Handig, praktisch en leuk > In de middag gourmetten is milieuvriendelijker dan ’s avonds

In de middag gourmetten is milieuvriendelijker dan ’s avonds

Naar schatting komt tijdens de komende kerstdagen in zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huizen het gourmetstel weer op tafel. Dat de grote hoeveelheid vlees die op de bakplaat bereid wordt een flinke milieu-impact heeft moge duidelijk zijn. Energiebedrijf Zonneplan becijferde echter dat ook het moment waarop je het gourmetsel aanslingert nogal wat uitmaakt. Wie ervoor kiest ’s middags te gourmetten in plaats van ’s avonds, stootte daarmee vorig jaar met kerst nog 47 procent minder CO2 uit.

gourmetten milieuvriendelijker

Volgens het jaarlijkse Kerstonderzoek van Albert Heijn gaat 41 procent van de Nederlanders dit jaar met kerst gourmetten. Wanneer we dit gemiddeld met zes personen doen, komt dit neer op bijna 1,2 miljoen gourmetstellen. ’s Middags drie uur lang gourmetten in plaats van ’s avonds scheelde de afgelopen vijf jaar gemiddeld 53 gram CO2-uitstoot, zo rekende Zonneplan uit. Dat had een totale uitstootbesparing van bijna 65 duizend kilo CO2 opgeleverd. Daarvoor kan een vliegtuig 520 keer heen en weer vliegen van Amsterdam naar Londen.

CO2-intensiteit

Dat zit zo: overdag bestaat een groot deel van de zogeheten elektriciteitsmix uit groene stroom, afkomstig uit de wind en de zon. Die stroom is dus grotendeels CO2-vrij. ’s Avonds gaat de wind vaak liggen en is bovendien de vraag naar stroom groter dan overdag. Tijdens die uren wordt het gros van onze stroom in gas- en kolencentrales opgewekt. Vandaar dat de zogeheten CO2-intensiteit in de avonduren doorgaans aanzienlijk hoger is dan overdag.

gourmetten milieuvriendelijker

Verschillen steeds groter

Door het toevoegen van steeds meer wind- en zonneparken worden de verschillen in CO2-intensiteit tussen de middag- en avonduren almaar groter. Het weer is dan ook van grote invloed op de daadwerkelijk te behalen ‘CO2-winst’ tijdens de komende kerstdagen. Belooft het weerbericht dat het overdag flink gaat waaien? Dan loont het extra om je mini-pannenkoekjes alvast ’s middags te verorberen. Bijkomend voordeel is dat je dan ’s avonds ook nog eens energie hebt om gezellig een spelletje te doen, in plaats van uit te buiken op de bank!

A-Z Gourmet Service

Bij A-Z Gourmet Service vind je alles om heerlijk thuis te kunnen gourmetten. Combineer verschillende gourmet menu’s uit ons assortiment voor een lekkere variatie. Wij bezorgen alles bij je thuis of op locatie. En de afwas? Die nemen wij weer mee. Alle gourmet menu’s zijn inclusief gourmetstelletjes met brandpasta of elektrische grillplaten. Je kunt zelf de keuze maken en heerlijk onbezorgd gourmetten. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Kies je voor A-Z Gourmet Service, dan kies je voor kwaliteit. Met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van gourmetten, regelen wij een perfecte gourmet. 

Onafhankelijk van de groepsgrootte wordt er gratis bezorgd in Nederland, België en Duitsland.* Er kan al vanaf 4 personen besteld worden en vóór 13.00 uur besteld betekent de volgende dag je bestelling vers in huis!

Het assortiment is perfect voor zowel vleesliefhebbers, visliefhebbers als liefhebbers van vegetarische gerechten. Dus ben je op zoek naar een heerlijke gourmet waarbij alles compleet verzorgd is? Bestel dan nú en A-Z zal zorgen voor een fantastische gourmet-ervaring.

Lees ook:

Gaan jullie milieuvriendelijker gourmetten?

#persbericht

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics