Selecteer een pagina

Met dit mooie weer is het voor ons een een perfecte reden om een heerlijke tourrit te maken door de omgeving van Duitsland. We genieten van het landschap en de dieren. Maar ook van de prachtige auto’s die ons voorbij rijden en natuurlijk van gebouwen die we in de verte, of dichtbij, te zien krijgen. We maken notities waar we graag nog eens terug komen (met of zonder de kinderen). We stoppen dan bij een plek waar we op dat moment zin in hebben. Omdat we (mijn partner en ik) beiden een zwak hebben voor Kastelen en Burchten besluiten we naar het plaatsje Nideggen te rijden.

Touren

Burcht Nideggen

Na een eerdere tourrit zijn we al eens door dit plaatsje gereden. We hebben toen de Burcht in Nideggen van beneden bewonderd omdat we nu in de buurt zijn is een stop dan ook logisch. Sterker nog het sprak ons zo aan dat we er uitgebreid de tijd voor willen nemen om de Burcht en de stad te bezichtigen. Nadat we uitgekomen zijn in Nideggen besluiten we de auto ergens te parkeren en door het plaatsje te wandelen. Maar voordat we het stadje in komen moeten we door een poort heen (foto 1). Het plaatsje heeft leuke winkeltjes maar vooral veel restaurants en andere eet en drink gelegenheden. Ook kijk je uit over het prachtige natuurgebied in de omgeving

Via een goed aangelegde route (rolstoel vriendelijk) (foto 2 & 3) lopen we naar de Burcht boven op de klif. Wederom passeren we een poort met rechts een fraai tafereel (foto 4). Eenmaal door de poort treffen we iets verderop aan de rechterkant een kerk aan, bovendien kunnen we de Burcht nu zien liggen. De kerk trekt onze aandacht door de lugubere afbeelding (foto 5) op de deur, omdat de kerk open is besluiten we binnen een kijkje te nemen. De kerk is niet groot en na enkele minuten staan we weer buiten en vervolgen we onze weg naar de Burcht.

Burcht Nideggen

Burcht Nideggen is een hoogteburcht. Een hoogteburcht is een op natuurlijk hoogte gebouwde burcht, denk hierbij aan: Burchten op de top, Burchten op een bergkam, Burchten op een helling en Burchten op een uitstekende lagere top van een berg. Hoogteburchten worden ook wel eens in bovengenoemde categorieën opgedeeld. Burcht Nideggen ligt op een hoge rots en van verschillende kanten kijk je uit over de omliggende dalen.

Ofschoon de Burcht niet meer in zijn geheel staat is een groot deel, na de verwoestingen in de tweede wereldoorlog, weer herbouwd. Hierdoor is de burcht een prachtige plek om uit te kijken over het dal en de Roer die er door heen stroomt. Bovendien kun je op de binnenplaats een aantal leuke bezienswaardigheden bezichtigen zoals een katapult (foto 6), een put en de muren van de Burcht. Mocht je trek hebben in iets lekkers is er een restaurant aanwezig en in de toren is een museum, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Burchtmuseum

Burcht Nideggen

In 1979 werd het burchtmuseum geopend in de woontoren van het complex en probeert door zijn tentoonstellingen inzicht te geven in de burchtenrijke Eifel. Met een oppervlakte van 600 vierkante meter kunnen bezoekers leren over de functie en de culturele betekenis van kastelen. Ook  over het leven op het middeleeuwse kasteel valt iets op te steken. En dan heb ik het nog niet gehad over regionale historische onderwerpen. Zoals de belangrijke adellijke families in de Eifel en de geschiedenis van het hertogdom Gulik.

Foto’s maken in het museum is geen probleem, echter mogen deze niet online komen te staan. Dit zelfde geld voor informatie binnen het museum. Hiervoor dient ook een verklaring ingevuld te worden. Wij zullen dan vanzelfsprekend hier ook niet over schrijven.
Het museum heeft een lage entreeprijs waardoor het een bezoekje zeker waard is. Bovendien kun je dan foto’s maken voor je  privé collectie.

Informatie

Kasteeltype: Hoogteburcht
Coördinaten: 50° 41′ NB, 6° 29′ OL
Bouwmateriaal: Bouwsteen
Bijzonderheden: gelegen op 282 boven NN
Burg Nideggen Burgenmuseum Nideggen 52385 Nideggen Tel.: 02427/6340 Fax 02427/902885

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics