Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiën > Verzekeringen > Zorgverzekering vergelijken 2020 en waarom je moet overstappen

Zorgverzekering vergelijken 2020 en waarom je moet overstappen

Waarom is zorgverzekering vergelijken 2020 belangrijk? Omdat er minstens 9 redenen zijn om over te stappen. Overweeg je om over te stappen? Bekijk dan eerst de 9 redenen. Vervolgens kun je beginnen met zorgverzekering vergelijken 2020. Ongetwijfeld zijn er veranderingen in de zorgverzekering 2020. De premies voor de nieuw zorgverzekeringen worden in november 2019 bekendgemaakt. Wellicht ben jij een van de circa 1,5 miljoen Nederlanders die besluit om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Negen redenen om over te stappen

Besluit je om na het zorgverzekering vergelijken 2020 om over te stappen naar een andere zorgverzekering? Dat doe je natuurlijk niet zonder reden. De 9 redenen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar:

1. Prijs

Een belangrijke reden voor mensen om over te stappen is de onverwacht forse stijging van de premie voor de basisverzekering. Men besluit om op zoek te gaan naar een goedkopere basisverzekering. Waar moet je bij het afsluiten van een goedkope basisverzekering wel op letten? Op het soort polis. Is het een restitutie-, natura- of budgetpolis?

2. Premie

Waarschijnlijk weet je dat het verhogen van het eigen risico invloed heeft op de te betalen premie voor de basisverzekering. Overweeg je om op de premie van de basisverzekering te besparen door verhoging van het eigen risico? Het premievoordeel verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt dus op zoek gaan naar de zorgverzekeraar met het grootste premievoordeel bij verhoging van het eigen risico.

3. Aanvullende verzekering

Heb je een aanvullende verzekering? Wellicht wil je minder of juist meer gebruik gaan maken wan deze aanvulling. Wellicht is er een andere zorgverzekeraar met een beter bij jou zorgbehoefte passende aanvullende verzekering. Let op! Stap je over na een andere zorgverzekeraar? Je moet dan je bestaande aanvullende verzekering voor 31 december zelf opzeggen.

4. Tandartsenverzekering

Heb je een tandartsenverzekering? Je kunt de tandartsenverzekering wijzigen als je verwacht in het komende jaar meer of minder tandartsenkosten te hebben. Je kunt de tandartsenverzekering opzeggen als je in het komende jaar nauwelijks tandartsenkosten denkt te hebben. Het wijzigen of opzeggen van je tandartsenverzekering is ook een reden om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

5. Ontevredenheid

Ontevredenheid met de huidige zorgverzekering, omdat hij bijvoorbeeld slecht bereikbaar is of omdat hij een foutieve afrekening van je eigen risico heeft gemaakt, is uiteraard ook een goede reden om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar.

6. Termijn betalingen

Er zijn zorgverzekeraars die de mogelijkheid bieden om het eigen risico vooraf in termijnen te betalen. Bij het laagste eigen risico betaal je dan 10 x 38,50. Gebruik je in een jaar niet het gehele eigen risico? Dan ontvang je het niet gebruikte bedrag aan het einde van het jaar terug. Bied je zorgverzekeraar die mogelijkheid om vooruit te betalen niet? Dat kan voor jou een reden zijn om over te stappen.

7. Collectieve zorgverzekering

Wellicht biedt je werkgever je een collectieve zorgverzekering aan. Je krijgt dan korting op de premie. Ook dat kan dus een reden zijn om over te stappen.

8. Naturapolis

Wellicht overweeg je om van de restitutiepolis over te stappen op een naturapolis. Of wellicht overweeg je om van en naturapolis over te stappen op een budgetpolis. Wellicht biedt een andere zorgverzekeraar een goedkopere polis aan. Wellicht biedt je huidige zorgverzekeraar geen budgetpolis aan. Het zijn allemaal redenen om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

9. Bril

Een aanvullende verzekering geeft recht op een vergoeding van brillen en lenzen. Vaak is dit een vergoeding die een keer per twee jaar wordt gegeven. Dat kan een reden zijn om iedere jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, want dan heb je ieder jaar recht op die vergoeding.

Lees ook:

Ben jij van plan om over te stappen van zorgverzekering?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

 • Ik heb vergeleken maar ben niet voordeliger uit, vooral omdat ik ieder jaar mijn eigen bijdrage opmaak door chronische ziekte en omdat ik een hoge tandarts polis heb.
  Daarnaast durf ik het ook niet goed aan omdat ik nu best tevreden ben, alles loopt zoals het moet en is duidelijk.

 • ieder jaar kijken we kritisch naar wat we nodig hebben en wat niet ….. meestal komt het er op neer dat een basisverzekering voldoende is. Wat me dit jaar opviel is dat afspraken met zorgaanbieders soms pas heel laat tot stand kwamen. Dat maakt kiezen natuurlijk erg lastig en moeilijk. Aanvullende verzekeringen worden steeds verder uitgekleed en tandartsverzekeringen zijn over het algemeen overbodig. Opvallend is dat je voor sommige tandartsverzekeringen meer betaald aan premie, dan dat je (eventueel) terugkrijgt bij tandzorg ……
  Het lijkt er op dat zorgverzekeraars het expres erg moeilijk maken om prijzen en verzekeringsvoorwaarden te vergelijken. Onoverzichtelijke sites, vaak een slecht overzicht van vergoedingen en voorwaarden.
  Wat veel mensen niet weten (en wat zorgverzekeraars ook niet promoten) is dat je een basis- en een aanvullende verzekering niet perse bij een zelfde zorgverzekeraar hoeft af te sluiten.

 • ik vind overstappen zo lastig, ik heb nooit gezeur maar weet dat ik teveel betaal, ben al dagen aan het kijken, maar durf de stap niet te zetten, bang voor kleine lettertjes

 • Nee stap niet over als deze goed genoeg is!
  Zal het echt zoveel schelen? Ik word zeker geen miljonair ervan en zoals iemand zegt je zal maar geen goede tandarts verzekering hebben en je krijgt echt wat aan je gebit..wat dan? Goedkoper is dan wel het risico dat je wilt nemen dat er hopelijk niets gebeurt.

 • Nee, ik stap niet over, want ik voel me goed verzekerd bij mijn zorgverzekering.
  En qua prijzen zal het niet veel uitmaken denk ik.
  Dingen die goed gaan, moet je niet veranderen, vind ik altijd.
  Maar iedereen die dat wel doet, veel succes!

 • Ja, voor het eerst sinds jaren ben ik van plan over te stappen omdat ik niet tevreden ben met de wijzigingen die er zijn doorgevoerd qua vergoedingen. Maar echt…. wat een zoektocht!

 • we zijn al zo lang ik me kan herinneren bij dezelfde maar dat komt ook omdat we via het werk korting krijgen

 • Goeie tips. Ik ga van de week weer eens uitgebreid vergelijken :-).
  Zelf wissel ik nog weleens en kies voor hoog eigen risico.

  Je kunt je aanvullende verzekering nog wijzigen in januari als je bent overgestapt (m’n overstap geef ik 30 of 31 dec door). Want je hebt bedenktijd van 30 dagen.

  Als je langer klant ben bij eenzelfde en je doet een belletje dan is er soms ook wel wat mogelijk met een aanvullende verzekering is mijn ervaring.

  Stel je gaat in januari naar de tandarts en je hebt toch iets wat stukken duurder is dan verwacht kun je je aanvullende verzekering wijzigen.
  Of je gaat in nov. dec en pas aan voor jaar erop.

  Het loont echt uit om uit te rekenen wat je nou precies betaald. Voorbeeld tandarts. Er wordt vaak bij een 1e pakket 75% vergoed van 250 euro en daar betaal je een bedrag voor elke maand (dat reken je ook uit).
  Leuk zo’n tandarts verzekering maar als je niet veel hebt, 2x controle bijvoorbeeld en 2 gaatjes kun je beter uit eigen zak betalen (tarieven kun je zo opvragen bij je tandarts). Dan ben je goedkoper uit.

  Ik pluis het aardig uit dus 😉 maar vind het zeker de moeite waard.

  Groetjes Anita

 • Ik heb vergeleken en blijf bij mijn oude zorgverzekeraar. Het scheelt maar weinig en ik ben er toch zeer tevreden over.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics