Selecteer een pagina

Op dit moment is thuiswerken het dringende advies. Dat doen Miranda en ik als ondernemers al jaren. Bedrijven en werkgevers worden uitgedaagd om thuiswerken maximaal mogelijk te maken. Ook voor niet zo voor de hand liggende beroepen. Hoe kom je aan de juiste spullen? Vergeet bijvoorbeeld de paklijstenveloppen niet om eenvoudig vanuit huis de facturen mee te sturen. En belangrijker nog: Wie betaalt deze rekening?

Typen, printen en verzenden

Nagenoeg iedere Nederlander heeft wel een computer met tekstverwerkingsprogramma in huis. Het typen en printen van correspondentie zal niet veel problemen opleveren. Maar dan? Heb je thuis wel een c5 envelop voorhanden? Eén die voldoet aan de eisen of wensen die je werkgever stelt? Met of juist zonder venster of bubbeltjes. Bij voorkeur van gerecycled materiaal en wat voor eisen er nog meer aan enveloppen te stellen zijn. Gelukkig maar dat bij Koro Pack allerlei soorten (paklijst)enveloppen online te bestellen zijn. Deze zijn zelfs te bedrukken met het bedrijfslogo van je werkgever. Nu de administratieve bescheiden ondervangen zijn, komen we bij de vergoeding van de daadwerkelijke kosten van het thuiswerken aan.

Zakelijke enveloppen

Investeringen aan huis

Tijdens de eerste thuiswerkgolf werd er wat lacherig over de kosten van het thuiswerken gedaan. Je had toch minder reiskosten en het thuiswerken bespaarde je toch veel tijd. Aan de andere kant nam de verkoop van luxe koffiezetapparaten wel een vlucht. Er werd thuis getracht om een professionele standaard te bereiken. Er moesten ergonomische bureaustoelen aan een nieuw bureau komen. De lege ruimtes in huis werden volledig als werkkamer ingericht. De bouwmarkten werden overspoeld voor een fris muurverfje of nieuw behang. Gelukkig was het mooi weer, dus de kachel en de verlichting hoefde thuis niet extra aan.

De kosten van thuiswerken

Dat laatste is in deze periode wel anders. Het wordt later licht en koelt sneller af aan het einde van de middag. En van het stilzitten word je ook niet warmer, dan mis je toch wel je loopje naar de koffieautomaat. De werkgever kan natuurlijk al het drukwerk en enveloppen bestellen en bij je thuis laten bezorgen, maar hoe zit het met de andere kosten van thuiswerken? Volgens het NIBUD kost thuiswerken je 2 euro per dag extra. Dit wordt trouwens betwist door diverse bedrijven. Het scheelt enorm of je de apparatuur van je werkgever thuis kunt gebruiken of daar zelf in moet voorzien. De thuiswerkvergoeding krijgt langzamerhand handen en voeten.

Thuiswerkvergoeding

De overheid heeft als voorloper een thuiswerkvergoeding in de cao voor het personeel opgenomen. De 120.000 ambtenaren krijgen tot 363 euro netto per half jaar vergoed. Dit bedrag is vrij te besteden. Als tegenhanger wordt de reiskostenvergoeding stopgezet. Andere sectoren als de financiële dienstverlening en callcenters zullen weldra volgen, die zijn al vol in de onderhandeling. Nieuwsprogramma’s en bladen worden opgesierd met bedrijven die al een thuiswerkvergoeding hebben opgezet. De verschillen hierin zijn nogal groot. Zo is er een verschil in een eenmalige vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek en daarnaast een maandelijkse vergoeding van de extra kosten. Per bedrijf wordt hier een balans in gezocht. Dit is sterk afhankelijk van de aard van het bedrijf. Nu kun je in ieder geval met de gevulde enveloppen een loopje naar de brievenbus in de buurt maken. Dan kom je ook weer wat warmer en met een frisse neus weer thuis.

Lees ook:

Werk jij wel eens vanuit huis?

Geverifieerd door ExactMetrics