Thuisleven.com
outdoor vloerkleed
Thuisleven.com > Buiten > Tuin > Zo kies je het beste materiaal voor een outdoor vloerkleed

Zo kies je het beste materiaal voor een outdoor vloerkleed

Hoewel alle outdoor vloerkleden bedoeld zijn om lang mee te gaan, heeft elk materiaal zijn eigen unieke eigenschappen. Zo kies je het beste materiaal.

Natuurlijke materialen

Outdoor vloerkleden van natuurlijke materialen zijn over het algemeen handgeweven. Dat brengt als voordeel met zich mee dat de vezels stevig aan elkaar vastzitten. Dit verhoogt de duurzaamheid van deze kleden. De kleden zijn bovendien biologisch afbreekbaar en daardoor vriendelijk voor het milieu. Ook zijn ze comfortabel voor de voeten. 

Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn:

 • Jute
 • Sisal
 • Zeegras
 • Hennep
 • Katoen
 • Wol

Het nadeel van natuurlijke outdoor vloerkleden is dat direct zonlicht ze doet vervagen en verkleuren. Wil je een kleed op een plek in de tuin neerleggen waar de zon komt, dan is een vloerkleed van een natuurlijk materiaal dus geen goede keus. Vloerkleden van natuurlijke materialen zijn bovendien gevoelig voor ongedierte en geurtjes. Dat vraagt extra aandacht bij het schoonhouden. De meeste natuurlijke tapijten, vooral jute, zijn niet gemakkelijk schoon te maken. Ook de weerbestendigheid laat te wensen over. Je moet een natuurlijk outdoor kleed dus altijd binnenhalen als het gaat regenen.

Synthetisch materiaal

Synthetische buitentapijten zijn onderhoudsvriendelijk, betaalbaar en geschikt voor dagelijks gebruik buitenshuis. Ze zijn schimmel- en meeldauwbestendig, brandvertragend en vlekwerend. Let wel op dat ze vrij zijn van gevaarlijke gifstoffen. De meest gebruikte synthetische materialen voor outdoor vloerkleden zijn:

 • Polypropyleen
 • Polyester
 • Nylon

Polypropyleen

Polypropyleen is een van de meest gewilde materialen voor buitentapijten vanwege zijn sterkte, textuur en weerbestendige eigenschappen. Deze kunststof wordt vaak gebruikt om vloerkleden te vervaardigen die lijken op sisal. Sisal is een van de zachtste plantenvezels. Polypropyleen geeft ongeveer hetzelfde gevoel als natuurlijke vezels, maar dan voor een aantrekkelijker prijs. Ideaal dus als je ook buiten een zacht tapijt onder je voeten wilt.

Polyester

Een outdoor vloerkleed dat is gemaakt van polyester is niet alleen bestand tegen alle weertypen, zoals wind, sneeuw en felle zon. Dit materiaal is ook uitermate goed bestand tegen vlekken. Bovendien vervagen de kleuren van polyester minder snel. Een uitstekend materiaal dus als je de voorkeur geeft aan een vloerkleed in een lichte kleur. Maar ook als je een vloerkleed in een felle of heldere kleur kiest, is dit materiaal een goede keuze. De kleuren blijven namelijk langer mooi.

Nylon

Nylon wordt in outdoor vloerkleden vaak gecombineerd met polypropyleen. Op deze manier wordt een zacht en tegelijkertijd weerbestendig vloerkleed mogelijk, dat je het hele jaar door buiten kunt laten liggen.

Lees ook:

Heb jij ervaring met een outdoor vloerkleed?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

 • Wij hebben wel een aantal jaren een mooi outdoor kleed gehad, maar bij de verhuizing is deze toch weggedaan omdat deze ietwat aangetast was door het weer. Nu in onze nieuwe tuin heb ik er nog geen liggen, maar ga langzamerhand wel hiervoor rondkijken.

 • Wij hebben een outdoor vloerkleed, waarop de kinderen buiten kunnen spelen. Ook gebruiken we het voor een picknick at home; ideaal!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics