Selecteer een pagina

Aardbeien zijn één van de populairste fruitsoorten en dat is niet voor niets. Deze heerlijke zoete vruchtjes met hun rode kleur maken je instant vrolijk. Wist je dat aardbeien ook erg gezond zijn? Niet alleen voor je darmen doen ze veel, maar ook voor je hart en brein. Dit zijn negen redenen om vaker aardbeien te eten.

1: Goed voor je gewicht

Aardbeien bevatten weinig calorieën en juist veel vezels en voedingstoffen. Daarmee zijn ze bijzonder gunstig voor je gewicht. Vezels en voedingstoffen geven namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet. De heerlijke smaak van aardbeien kan ervoor zorgen dat je zoete trek wordt gestild, zodat je minder snel naar snoep, koek en andere minder gezond lekkers grijpt. Ook dat draagt bij aan een gezond gewicht.

2: Dragen bij aan een gezonde stoelgang

Net als andere bosvruchten bevatten aardbeien veel vezels. Daarmee ondersteunen ze een gezonde stoelgang. Vezels bevorderen de darmbeweging en dat is net wat je nodig hebt voor een gezonde stoelgang.

3: Mogelijk goed voor de darmflora

Er zijn aanwijzingen dat de polyfenolen in aardbeien als voedsel dienen voor de gunstige bacteriën in de darmen. Daarmee dragen ze bij aan de groei van deze bacteriën en dat is gunstig voor de gezondheid van je darmen en je gezondheid in het algemeen. Een groot deel van je weerstand bevindt zich in je darmen en hier vindt ook de opname van voedingsstoffen plaats.

4: Dragen bij aan een goede weerstand

Vergeet sinaasappels als het om je weerstand gaat. Je kunt beter een schaaltje aardbeien nemen. Dezelfde hoeveelheid aardbeien levert namelijk meer vitamine C op dan de citrusvrucht. Vitamine C is de weerstandsvitamine bij uitstek. Ook andere vitamines en mineralen in aardbeien dragen bij aan een gezond immuunsysteem. Denk aan verschillende B-vitamines, ijzer, koper, selenium en zink.

5: Beschermen de lichaamscellen

Aardbeien bevatten een kleine hoeveelheid magnesium en een grote hoeveelheid vitamine C. Zelfs meer dan een sinaasappel. Deze vitamine is niet alleen goed voor je weerstand, maar ook voor de gezondheid van je cellen. Vitamine C werkt namelijk als antioxidant, net als andere stoffen in aardbeien. Allemaal beschermen ze je cellen tegen schadelijke vrije radicalen. Dat doen ze door deze radicalen af te vangen. Door hun beschermende vermogen dragen antioxidanten bij aan de gezondheid en vitaliteit van de cellen en daarmee aan je algehele gezondheid. Wilde aardbeien bevatten de meeste antioxidanten, dus dat zijn vooral goede keuzes als je van het gezonde effect van deze vruchtjes wil profiteren.

6: Ontstekingsremmend

Een ontsteking kan een gezonde reactie zijn van je lijf. Bijvoorbeeld in het geval van een virus of bacterie. Het wordt iets anders als de ontstekingsreacties van je lichaam blijvend zijn. Deze liggen aan de basis van allerlei klachten. Met je leefstijl kun je veel invloed uitoefenen op het ontstaan van deze zogenoemde laaggradige ontstekingen in je lijf. Zo kun je bijdragen aan het verminderen van ongezonde ontstekingsreacties met voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden en antioxidanten. Zoals we al eerder zagen, bevatten aardbeien deze stoffen, net als anthocyanen. Deze hebben eveneens een ontstekingsremmend effect. Aardbeien zijn dan ook een goede keuze als je wil werken aan een gezond lijf. Om van het effect van aardbeien te profiteren, zou je de vruchtjes het beste twee uur na een maaltijd moeten nuttigen. Neem dus bij voorkeur een schaaltje aardbeien tussen het ontbijt en de lunch of de lunch en het avondeten.

7: Dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel

De vele vezels in aardbeien dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat maakt deze vruchtjes enorm gezond. Een hoge bloedsuikerspiegel is immers niet goed voor je gezondheid.

8: Goed voor je brein

De vitamine C, flavonoïden en anthocyanen in aardbeien ondersteunen je brein en daarmee je cognitieve vermogens. Daarmee dragen ze bij aan je concentratievermogen en je geheugen. Dat is vooral fijn als je een dagje ouder wordt.

9: Gezond cholesterol

Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig om belangrijke taken uit te voeren. Een te hoog cholesterol is echter niet gezond. Aardbeien bevatten oplosbare vezels die kunnen bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Het is dus een goed idee om vaker aardbeien op het menu te zetten. Je kunt ze zó uit dehand eten, op een zaden- en pittencracker doen of verwerken in een salade.

Lees ook:

Eet jij graag aardbeien?

#samenwerking
Foto: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics