Selecteer een pagina

Wat een bedrijvigheid hier in huis met drie scholieren aan het thuisonderwijs. Gelukkig hebben ze onbeperkt bellen bij Simyo, want ze maken urenlang samen huiswerk. En met samen doel ik op met andere klasgenoten, niet met de zus(sen). Het is tegenwoordig iedere avond vaste prik om alle apparatuur uit huis te verzamelen en massaal beneden op te laden voor de volgende schooldag. En natuurlijk te voorkomen dat ze tot ver in de avond online bezig zijn natuurlijk. En dan doel ik niet op schoolwerk.

Onze beschikbare apparatuur

Om samen met drie dochters tegelijk aan huis aan het werk te kunnen, was even puzzelen. In de eerste golf deelde ik samen met de jongste mijn laptop. Gelukkig hebben we nu een extra chromebook van school in bruikleen. Omdat de meisjes regelmatig met een klasgenootje samen de planner afwerken, hebben ze daarnaast ook een telefoon in gebruik. We noemen onszelf wel eens gekscherend de mobiele bende.
Gelukkig was mijn abonnement aan verlenging toe en kon mijn ‘oude’ toestel naar één van onze dochters. Speciaal voor de lockdown hebben we dit toestel uitgerust met een sim kaart. Dit omdat de sim only maandelijk opzegbaar is. Straks kan alles desgewenst weer teruggezet worden naar normaal.

Leerzame applicaties

We hebben een jaar geleden al een chromebook specifiek met alleen maar leerzame applicaties gevuld. De gemeenschappelijke deler van deze applicaties is dat het spelenderwijs leren betreft. Deze kregen we getipt van de basisschool, het voortgezet onderwijs of hebben we middels reviews kennis mee gemaakt zoals een online typecursus. Daar mogen geen games op gedownload worden dus als ze op de chromebook oefenen, dan kunnen we ervan uitgaan dat ze leerzaam bezig zijn.
Voordat ze mijn telefoontoestel in gebruik konden nemen, heb ik deze teruggezet in fabrieksinstellingen. Ook dit toestel staat nu vol met allerlei educatieve en apps. specifiek om met elkaar in contact te kunnen treden. Met de docenten, klasgenoten en meer. Een aantal uiteenlopende programma’s via school sieren mijn telefoon. Inmiddels zijn we bereikbaar via Parro, Parnassys, Hoy en Magister. Langs verschillende wegen krijgen de meisjes het schoolwerk en andere belangrijke afspraken door. Ook blijft de email stelselmatig gebruikt worden als communicatiemiddel. Het is wel eens terugzoeken tussen de groepsmededelingen of privé berichten naar waar heb ik dat ook al weer gelezen?

Contacten onderhouden naast thuisonderwijs

Over de sociale contacten met klasgenoten maak ik mij geen zorgen. Er zijn regelmatig meetings met de hele klas of in kleine groepjes. Daarnaast maken ze samen met vriendinnen de taken. Ze spelen met de kinderen uit de buurt zelfs de schoolpauze na. En na gedane arbeid kunnen ze eindeloos met de opa’s en oma’s videobellen. Zo blijven ze niet alleen leerzaam maar ook sociaal bezig!

Lees ook:

Hoe bevalt het thuisonderwijs?

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics