Selecteer een pagina

Carnaval, je bent er groot mee geworden of niet. Voor velen, zeker de mensen onder de rivieren, is carnaval een grote happening. De andere helft van Nederland vraagt zich af waarom de mensen onder de rivieren zich elk jaar weer vrijwillig verlaagt. Op zich wel begrijpelijk aangezien het voor een buitenstaander maar een malloot “feest van het zuiden” is met rake kostuums en een hele hoop drank. Echter in de laatste jaren zie ik toch wel een langzame groei in de optochten / feesten in het noorden. Ook komen er steeds meer mensen vanuit het noorden naar het zuiden toe om mee te feesten.

De oorsprong

De oorsprong van het woord moet waarschijnlijk gezocht worden in het Italiaanse carne levare (kerklatijn: carnem levare), het ‘opheffen/wegnemen van het vlees’. Verschillende alternatieve etymologieën zijn voorgesteld, maar zijn niet houdbaar gebleken, met name vanwege het al in de 10e tot 12e eeuw voorkomen van de Italiaanse vorm carnelevale.

Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet dat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins Carnaval, vermommingen en optochten door de straten. Het ‘heidense’ carnaval werd in heel Europa gevierd. In Rusland bijvoorbeeld, is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. (bron wikipedia)

Carnaval

Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11.11 uur, begint het carnavalsseizoen. In Maastricht wordt er op die dag een groot volksfeest gehouden dat duizenden Limburgers trekt. Het is zo groot dat de optocht van Sint Maarten, hier in Roermond, een dag eerder of later wordt gevierd. In de weken erna worden de prinsen en prinsessen gekozen, de wagens worden afgemaakt. Er volgen recepties voor de prinsen en prinsessen, er is een Vasteloavend liedjes concours, en tal van andere activiteiten. En dan heb je de week van het feest zelf. Een week dat door velen in het teken staat van:

Opstaan, eten, schminken, verkleden om vervolgens de deur uit te gaan tot je weer eens thuis bent. Maybe ergens een keer tussendoor douchen, misschien ook niet…

Outfit

Niet geheel onbelangrijk is de outfit. Omdat het in de tijd van Carnaval toch wel erg koud is, is het belangrijk om een outfit te kiezen die, ook als je 5 uur buiten staat, nog steeds warm is. Kies dus voor warme kleden en/of meerdere lagen. Maak het bonter dan bont en maffer dan maf. Gebruik accessoires zoals boa’s, jarretels, bretels, buttons, nek-hangers, pruiken, handschoenen, handtassen, sjaals, schoenen en andere opvallende gebeurtenissen. Zelfs een zweetband in je haren doet het prima. Zeker als je je haren flink toupeert en er een warrige bos van maakt (na 3 dagen niet je haren wassen hoef je er zelfs niks meer aan te doen).

Voor kinderen is het echter een heel ander verhaal. Kinderen willen “iets” zijn. En wat dat “iets” is bedenken ze zelf, of worden ze mee beïnvloed door anderen. Zo zien we hier vooral dat kleine meisjes prinses willen zijn, en jongens piraat. Maar ook Mega Mindy, soldaat, brandweerman en weet ik wat allemaal niet meer valt geheel niet uit te sluiten. Bedenk je bij kinderen overigens goed dat accessoires verloren kunnen gaan. Bovendien zijn op scholen bepaalde zaken niet wenselijk.

De outfit maak je natuurlijk af met wat schmink (denk er bij kleine kinderen aan dat ze de ogen schoon maken niet als prettig ervaren).

Lees ook:

Wij zijn benieuwd: Ga jij Carnavallen?

Geverifieerd door ExactMetrics