Thuisleven.com
oppervlakkige hondenbeet
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > Wat te doen bij een oppervlakkige hondenbeet?

Wat te doen bij een oppervlakkige hondenbeet?

Gut, wat ben ik in mijn jeugd bang geweest voor honden. Ik heb heel wat kilometers omgefietst om niet langs bepaalde huizen te hoeven komen. Ik ben zeker drie keer gebeten door een hond. Dit gebeurde bij vriendjes thuis. Gelukkig beten ze niet door en ben ik er nooit voor behandeld. Het heeft mij heel wat jaren gekost om over deze angst heen te komen.

Onze wijk

Nu wonen wij vlak langs de rand van de stad. Deze wordt omringt door natuurgebied. Ik wandel daar graag en kom regelmatig loslopende honden tegen. Na de eerste schrik haal ik even adem en vervolg mijn weg. Dit gaat erg goed moet ik zeggen. De laatste tijd zie ik meer en meer puppy’s op straat en bij het schoolplein. Hartstikke leuk natuurlijk en onze dochters zijn er fan van. De puppy’s zijn speels en stoeien wat af met de kinderen. Het is al regelmatig voorgekomen dat de puppy’s bijten in de handen van de kinderen. Ondanks waarschuwingen van de eigenaar overigens. Die tandjes zijn erg scherp en hoewel ik niet direct aan een tetanus prik zit te denken, wil ik mij wel eens in de materie van de oppervlakkige hondenbeet verdiepen.

Een flinke hondenbeet

Zo’n 40.000 mensen bezoeken ieder jaar de huisarts voor een hondenbeet. Dat zijn flinke aantallen. Een hondenbeet kenmerkt zich door een rafelige wond. Dit kan erg bloeden en dat is zeker een voordeel, want dan spoelt de wond goed schoon. Om de wond heen is de huid gekneusd door de kaakbeet van de hond.
Na enkele dagen kunnen er ontstekingsreacties optreden. Dit kenmerkt zich door het rood, warm en dikker worden van de wond. Soms voel je het dan ook kloppen. Bij dit soort klachten bezoek je altijd een huisarts. Dan wordt ook bekeken of het nodig is om een tetanus prik te halen of dat je nog beschermd bent door het vaccinatieprogramma.

Hoe behandel je een oppervlakkige hondenbeet?

Veel vaker is een hondenbeet oppervlakkig, gelukkig maar. Het is zaak om je wond van de beet direct uit te spoelen. Dit doe je maximaal 2 minuten, anders word je huid te zacht en geneest deze minder goed. Stelp het bloeden door het lichaamsdeel omhoog te houden. En gebruik een steriel gaasje of een schone katoenen doek om de beetwond af te dekken. Houd de wond goed in de gaten om ontstekingsreacties snel in de gaten te krijgen.

Lees ook:

Ben jij wel eens gebeten?

Afbeelding van angel1238812 via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

 • Er zijn honden die vertrouwd los kunnen, maar er zijn ook veel gevallen waarin de hond niet 100% betrouwbaar is of niet luistert naar zijn baasje. Ik ben zelf enorm gek op honden, maar het blijven wel dieren. Een loslopende hond kan al snel bedreigend bij andere honden en kinderen overkomen, ook zonder te bijten. Mijn kind heeft nog angsten voor honden door 2 loslopende grote poedels die dezelfde ooghoogte als haar hadden en absoluut niet naar hun baasje luisterden. De honden waren alleen maar enthousiast en nieuwsgierig, maar voor haar wel enorm bedreigend. Persoonlijk vind ik de opmerking “maar hij doet niks..” de domste opmerking die er bestaat in de hondenwereld. Je weet het nooit zeker, en je weet ook niet hoe de andere hond of persoon reageert. En voorkomen is beter dan genezen!

 • We hadden vroeger een Ierse Setter en die was heel lief.
  Ben gelukkig nooit gebeten door een hond.
  Trouwens als ik iemand tegenkom op straat, die een grote hond bij zich heeft, dan ga ik spontaan aan de andere kant van de straat lopen.
  Je weet maar nooit. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.
  Ik ken die hond niet…
  Trouwens nu ook met corona, als iemand mij tegemoet komt., ga ik aan de kant.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics