Selecteer een pagina

Parfum heeft een rijke geschiedenis en is een ware geurkunst in samenstellingen. In deze blog schrijf ik meer over de oorsprong van parfum tot het moderne gebruik en het perfecte geschenk. Nieuwsgierig geworden?

Wanneer is parfum ontstaan?

Wist je dat de geschiedenis van parfum teruggaat tot eeuwenoude tijden? Al honderden jaren geleden vond het gebruik van parfum zijn oorsprong in het oude Egypte. Op een kleitablet is een intrigerende afbeelding te zien waarop een persoon bloemen, olie en een moerasplant destilleert om parfum te creëren. De Egyptenaren en Grieken gebruikten parfum voornamelijk bij diverse rituelen, waaronder maaltijden en begrafenisrituelen. Bij het mummificeren werden parfums en zalfjes ingezet om de ontbinding van overledenen tegen te gaan. Bovendien schreven de oude Egyptenaren beschermende krachten toe aan parfums, waarbij werd geloofd dat ze bescherming boden tegen het kwaad. Ze waren ervan overtuigd dat parfums de goddelijke kenmerken van bijzonder ruikende goden weerspiegelden.

Scène uit een graftombe in Deir el-Medina Village, Luxor, Egypte.

Parfum door de millennia heen

Grieken en Romeinen 3000 v.Chr. tot 500 n.Chr.

De Grieken waren pioniers in het gebruik van parfum, niet alleen voor rituelen, maar ook voor dagelijkse lichaamsverzorging. Ze integreerden parfum in hun badrituelen en gebruikten het om hun lichaam te parfumeren. Bovendien begonnen de Grieken met de handel in parfum. Aan de andere kant gebruikten de Romeinen parfum voor andere doeleinden, zoals medicinale toepassingen. Tijdens deze periode ontstonden drogisten, ook wel bekend als ‘kwakzalvers’, hoewel ze niet altijd een positieve reputatie genoten vanwege beschuldigingen van het verkopen van inferieure producten.

Middeleeuwen en de Europese hofcultuur 14e tot 18e eeuw

In de veertiende eeuw werd parfum voor het eerst gepresenteerd in glazen flesjes, bestaande uit een combinatie van olie en alcohol. Rond 1750 kwam eau de cologne op de markt. De westerse parfumcultuur bereikte haar hoogtepunt aan het hof van Lodewijk XIV en werd een integraal onderdeel van de Europese hofcultuur. Het hof van Lodewijk XV stond zelfs bekend als ‘het geparfumeerde hof’, waar parfum werd gebruikt op de huid, kleding en meubels. De legende gaat zelfs dat Lodewijk XV zich nooit waste en alleen maar parfum gebruikte. Zelfs na de Franse Revolutie bleef parfum populair, met keizer Napoleon Bonaparte als een fervent liefhebber. Hij werd dagelijks van top tot teen ingesmeerd met eau de cologne door zijn kamerbediende.

Moderne parfumindustrie 1900 tot heden

De opkomst van de moderne chemie en de Industriële Revolutie maakte grootschalige productie van parfum mogelijk. Het gebruik ervan werd populair bij zowel mannen als vrouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd parfum een modeaccessoire voor diverse doelgroepen toen luxueuze modehuizen zich ermee gingen bemoeien. Chanel No. 5 belichaamt de iconische status van parfum in dit moderne tijdperk, met de beroemde uitspraak van Marilyn Monroe: “What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5 of course.”

Maar wat is parfum nu eigenlijk?

Een parfum, ook bekend als ‘fragrance’, bestaat vaak uit een mix van diverse geurstoffen. Een enkel parfum kan tot wel tien verschillende geurstoffen bevatten, variërend van natuurlijke tot synthetische varianten. Natuurlijke geurstoffen worden gewonnen uit kruiden en specerijen, terwijl etherische oliën, afkomstig uit bloemen en vruchten, ook dienen als ingrediënten voor parfum. Aan de andere kant zijn synthetische geurstoffen door menselijke interventie vervaardigde chemische stoffen. Deze synthetische varianten hebben doorgaans een intensere geur en blijven langer waarneembaar, dankzij hun zuiverheid ten opzichte van natuurlijke stoffen.

Wat zit er in parfum?

De meest voorkomende chemicalien in parfum:

 • Acetone (Aceton)
 • Benzaldehyde (synthetisch)
 • Benzyl acatate
 • Benzyl alcohol/ benzyl benzoate
 • Camphor (synthetisch)
 • Ethanol, Ethylalcohol, S.D.alcohol
 • Ethyl acetate
 • Methyleenchloride
 • Musk-verbindingen/nitromuskverbindingen en polycyclische muskverbindingen
 • Phthalates 
 • a-Pinene
 • g-TERPINENE
 • a-Terpineol
Wat zit er in parfum?
Afbeelding van Seksak Kerdkanno via Pixabay

Sol de Janeiro bij Parfumdreams

De luxe verzorgingsproducten van Sol de Janeiro brengen met exotische ingrediënten en betoverende geuren het witte strand van Copacabana naar je badkamer. De effectieve body creams en gezichtscrèmes laten vrouwen het hele jaar door genieten van de Braziliaanse zomer. Geïnspireerd door het positieve levensgevoel van Brazilië werd Sol de Janeiro in 2015 opgericht door Camila Pierotti, Marc Capra, en Heela Yang. Het trio raakte de juiste snaar met de Braziliaanse Bum Bum Cream, een bodylotion die de huid verstevigt en een verleidelijke geur van vanille, gezouten karamel en pistache verspreidt.

Sol de Janeiro biedt een breed scala aan luxe producten voor lichaams-, gezichts- en haarverzorging, verpakt in kleurrijke potjes. Ze vermijden dubieuze ingrediënten en zijn grotendeels veganistisch en dierproefvrij. Of het nu de gezichtsverzorging is met vitamine C en AHA-zuur of haarverzorging met Milky Leave-In Conditioner Brazilian Joia, de producten brengen het Braziliaanse levensgevoel naar jouw dagelijkse routine.

Bestel de producten van Sol de Janeiro bij parfumdreams en haal het Braziliaanse strandgevoel voordelig in huis. De heerlijke geuren en waardevolle ingrediënten maken je verzorgingsroutine tot een onvergetelijke ervaring. Verwen jezelf met de weelde van Sol de Janeiro en omarm het Braziliaanse levensvreugde zonder concessies aan kwaliteit en diervriendelijkheid. Ontdek het assortiment bij parfumdreams en geef jezelf de luxe van Sol de Janeiro voor een betaalbare prijs.

Parfum niet alleen voor jezelf

Parfum is niet alleen een genot voor jezelf, maar ook een uiterst attent geschenk voor anderen. De kunst van geuren kiezen als cadeau getuigt van zorg en aandacht voor de persoonlijke smaak en voorkeuren van de ontvanger. Of het nu gaat om een geliefde, vriend of familielid, het schenken van een heerlijke geur is een tijdloze uiting van genegenheid. Parfum voor hem en haar biedt een scala aan mogelijkheden om de individuele stijl en persoonlijkheid te omarmen. Het is een tastbare manier om iemand te verwennen en te laten weten dat ze speciaal zijn. Laat geuren spreken en creëer onvergetelijke momenten door het geven van een parfum als het perfecte geschenk voor elke gelegenheid.

Lees ook:

Welke parfum geniet jouw voorkeur?

Afbeelding van andreas N via Pixabay
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics