Thuisleven.com
Groene smoothie thuis maken

Thuis zelf groene smoothies maken

Groene smoothies zijn ideaal voor iedereen die aan zijn gezondheid wil werken. Ze zijn lekker, makkelijk en snel te bereiden. En dat terwijl ze vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zitten. In dit artikel leer je waarom groene smoothies zo gezond zijn en hoe je zelf een gezonde basis smoothie maakt. 

Waaruit bestaat een groene smoothie?

Een groene smoothie bestaat altijd uit 3 basis ingrediënten. Deze zijn:

  • Een vloeistof
  • Een groene bladgroente
  • Fruit

Dit kan eventueel aangevuld worden met extra’s. Denk daarbij aan superfoods, ijsklontjes, kruiden of eiwitpoeder. Je kunt iets extra’s aan een groene smoothie toevoegen om deze voedzamer te maken of om extra smaak te geven.

Vloeistof

De vloeistof die je voor een groene smoothie gebruikt mag gewoon water zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kokosdrink of haverdrink gebruiken. Zolang je maar een plantaardige melkvervanger gebruikt is het goed. Gewone zuivel is namelijk niet toegestaan voor het maken van een gezonde groene smoothie. De groene bladgroente voorzien je smoothie van het stofje chlorofyl. Deze stof heeft detox eigenschappen, wat de smoothies zo gezond maken. Het probleem van zuivel is dat het de detox eigenschappen van chlorofyl weer opheft wat natuurlijke zonde zou zijn.
Eigenlijk is de enige functie van de vloeistof ervoor zorgen dat de ingrediënten goed in de blender fijn gemalen kunnen en je smoothie goed drinkbaar is. Vandaar dat gewoon water goed genoeg is voor het maken van je groene smoothies. De voedingswaarde van je smoothie komt van het groente en fruit.

Groene bladgroente

Bij het maken van een groene smoothie maak je gebruik van een groene bladgroente. Deze kunnen rauw gegeten worden en zijn daarom geschikt voor het maken van groene smoothies. Groene bladgroentes hebben met elkaar gemeen dat ze laag in calorieën en koolhydraten zijn. Dit terwijl ze wel enorm rijk zijn aan allerlei vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Dit helpt je om veel voedingsstoffen binnen te krijgen zonder dat je er veel calorieën voor hoeft te eten. Groene bladgroente die geschikt zijn voor het maken van een groene smoothie zijn spinazie, boerenkool, andijvie, snijbiet en paksoi. Bij veel mensen is spinazie om haar zachte smaak favoriet. Ben je nog niet gewend aan de smaak van groene smoothies dan verdient het zeker de aanbeveling om hiermee te starten alvorens je boerenkool of andijvie gaat proberen.

Het fruit

Het fruit in groene smoothies is ook belangrijk. Dit is namelijk de gezonde smaakmaker. Fruit bevat van nature suikers zodat je smoothie lekker zoet wordt en lekker is om op te drinken. Zonder fruit zou je smoothie vrij smakeloos en zelfs wat bitter zijn. Je kunt allerlei soorten fruit voor je smoothie gebruiken maar het verdient de aanbeveling om een fruitsoort te gebruiken die vrij neutraal in smaak is en niet al te uitgesproken. Appel, sinaasappel en banaan zijn geschikte fruitsoorten om in de basis te gebruiken. Voor extra smaak en vitamientjes kan je hier nog andere fruitsoorten aan toevoegen. Andere fruitsoorten die het goed in een smoothie doen zijn mango, ananas, perzik en aardbei. 

Het thuis bereiden

Een groene smoothie is het gezondst als deze net bereid is. Je maakt een groene smoothie daarom het beste zelf thuis, zodat je deze gelijk op kunt drinken. Wil je een smoothie bewaren dan kan je dat maximaal 24 uur in de koelkast doen. Direct na het bereiden zullen antioxidanten onder invloed van zuurstof en warmte gaan afbreken. Om maximaal te profiteren van de antioxidanten drink je de smoothie daarom het beste direct op.

Blender

Om een groene smoothie te maken heb je een blender nodig. In een blender zit een mesje wat snel rond draait. Dit zorgt ervoor dat al de groene bladgroente en het fruit goed fijngemalen wordt.
Om een smoothie te maken doe je allereerst de vloeistof in de blender. 200 ml per persoon. Hierna voeg je hier de groene bladgroente aan toe. Gebruik je verse spinazie dan kan je de bladeren zo in de blender doen. Zet de blender pas aan als de deksel er op zit. Maal eerst goed de groene bladgroente fijn tot dat je een mooi glad geheel hebt. Hierna kan je het fruit eraan gaan toevoegen. Doe het fruit eerst in partjes alvorens je het in de blender doet. Ze de blender op de hoogste stand totdat alles goed fijn gemalen is. Een minuut op de hoogste stand zou genoeg moeten zijn.

Voor een basis smoothie gebruik je:

  • 200 ml water
  • 75 gram bladspinazie
  • 1 banaan

Variaties

Hierop kan je oneindig veel variaties gaan maken. In plaats van water kan je ook kokosmelk, kokosdrink, amandeldrink, sojadrink, haverdrink of kokoswater gebruiken.
In plaats van spinazie kan je ook andijvie, boerenkool, snijbiet, spruitjes of paksoi gebruiken.
Banaan kan je vervangen door appel of sinaasappel. Door een tweede (en eventueel een derde of vierde) fruitsoort te gebruiken kan je pas echt veel combinaties gaan maken. Geschikt als tweede fruitsoort zijn: mango, ananas, framboos, blauwe bes, aardbei, aalbes, meloen en watermeloen.

Extra’s

Door ijsklontjes mee te blenden maak je een heerlijk koele smoothie. In veel supermarkten verkopen ze ook ingevroren fruit. Door deze te gebruiken kan je een koele smoothie maken.
Je kunt je smoothie vervolgens nog lekkerder of gezonder maken door wat extra’s toe te voegen. Wil je een smoothie die lekker romig is dan kan je bijvoorbeeld kokosolie toevoegen. Wil je een smoothie die eiwitrijk is dan kan je een eetlepel amandelpasta of wat eiwitpoeder toevoegen.
Hou je er niet van om te experimenten met allerlei ingrediënten en ervan verzekerd zijn dat je smoothie lekker is? Maak dan gebruik van groene smoothie recepten. Op het internet kan je deze volop vinden.

Lees ook:

Heb jij wel eens een groene smoothie gedronken?

Afbeelding van Rohtopia via Pixabay

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

14 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics