Tools voor een evenwichtige voeding: De Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal
Thuisleven.com > Eten en drinken > De Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal voor een evenwichtige voeding.

De Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal voor een evenwichtige voeding.

Tijdens het schrijven over de nieuwe Schijf van Vijf word ik door het Voedingscentrum verwezen naar deze handige Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal.

Groente- en fruitkalender.

Groente en fruit met het seizoen mee-eten is niet alleen beter voor de beurs. In mijn jeugd aten we bij vlagen zeker tweemaal per week sperziebonen of sla. Dit omdat ze NU eenmaal geoogst konden worden uit onze moestuin. In de huidige consumptiemaatschappij willen we het liefst het hele jaar door aardbeien eten. Deze worden gewoon ingevlogen. Milieu Centraal probeert met deze kalender inzichtelijk te maken wat de belasting per groente- of fruitklasse is voor het milieu.

De milieubelasting van groente en fruit.

Milieubelasting wordt van diverse kanten bekeken. In sommige groente- en fruitsoorten wordt veel energie gestoken om ze in het schap te krijgen. Denk hierbij aan transportkosten, de verpakking, de koeling. Ook het verwarmen van een kas en de brandstof die nodig is voor het telen van de groente of fruit. Er is per soort ook een belasting voor de landbouwgrond. Bijvoorbeeld omdat de opbrengst laag is per vierkante meter, het landgebruik.

Milieu Centraal heeft een splitsing gemaakt van groenten en fruit. Die het hele jaar een goede keuze zijn en ze ook nog eens per maand in land van herkomst opgesplitst. Het land van herkomst moet in de (groente)winkel zichtbaar zijn. Zo is te herleiden in welke milieu-klasse ( A t/m E) het product valt. Het gebruik van de applicatie maakt deze kalender erg gebruiksvriendelijk. Het kan geen kwaad om eens op een rijtje te zetten welke groente- en fruitsoorten nu eigenlijk het hele jaar goed scoren in het overzicht.

Hoofdregel blijft wel dat je groenten en fruit blijft variëren.

Groente: aardappelen, bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof, witte kool.

Fruit: ananas, appel, banaan, druif, granaatappel, grapefruit,  mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim, sinaasappel.

Lees ook:

Zou je deze tool gebruiken?

Linda Meester

Mede-eigenaar van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Gehuwd en moeder van 3 dochters. Ik houd van wandelen, fietsen en in de tuin werken.

Voeg commentaar toe