Selecteer een pagina

We hebben bij Thuisleven al eerder aandacht besteed aan Minder zout eten, in drie delen zelfs en het bericht over de gratis te downloaden Kruidenwijzer wordt vaak bekeken. Er is volop aandacht voor voeding. Onlangs (maart 2016) lanceerde het Voedingscentrum de Nieuwe Schijf van Vijf. Terwijl ik deze informatie tot mij neem kom ik nog een aantal tools tegen die ons kunnen helpen om dagelijks een gezonde en evenwichtige maaltijd te serveren. Nu ben ik  geen voedingsdeskundige maar wil deze informatie wel met de lezers van Thuisleven delen. Te beginnen met de nieuwe Schijf van Vijf:

De Schijf van 5

De crux is het variëren, neem iedere dag voldoende uit elk vak en probeer niet teveel buiten de schijf te eten. Zo wordt niet alleen overgewicht tegengegaan maar neem je volgens de laatste wetenschappelijke inzichten voldoende bouwstoffen tot je om fit voor de dag te komen en zelfs de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te verkleinen. En niet geheel onbelangrijk helpt het ons milieuvriendelijker te eten.

De allereerste Schijf van Vijf dateert uit 1953. Regelmatig veranderen onze inzichten en het wordt eens tijd voor een update. Waar zit hem het verschil:

  • Meer plantaardig en minder dierlijk. De dagelijkse groenten zijn opgekrikt van 200 naar 250 gram per dag. De onbewerkte vleesconsumptie kan verlaagd worden naar zo’n 500 gram per week met peulvruchten (debuut!) of ei als alternatief. Eenmaal vette vis per week volstaat.
  • Per schijf staat expliciet benoemd wat er niet in de Schijf valt met de bijbehorende reden, maar ook een alternatief. Ook laat de Schijf van Vijf ruimte voor ‘quilty pleasures’, gemiddeld zo’n vier kleintjes (stukje chocolade) per dag of drie grote (stuk taart of pizza) per week.
  • Volkoren in de hoofdrol voor broodnodige vezels en jodium: volkoren brood, volkoren pasta.
  • Fruitsapjes eruit, water en filterkoffie er in: er zitten teveel suikers in vruchtensappen, drink liever fruitwater en filter je koffie om cholesterol verhoging tegen te gaan.

Het Voedingscentrum

Op de zeer uitgebreide site van het Voedingscentrum is per vak door te klikken naar handige tips en tools. Het lijkt bijna niet mogelijk je snor te drukken door onwetendheid. Zelfs de veelgestelde vragen worden al beantwoord. Voor een advies op maat is Jouw Schijf van Vijf in te vullen voor een antwoord op de vraag ‘Hoeveel en wat kan ik per dag eten?’ Eigenlijk is het enige wat nu nog ontbreekt de dagelijkse boodschappen aan huis.

Wat is je eerste reactie op deze vernieuwde Schijf van Vijf?

Bron: het Voedingscentrum
Geverifieerd door ExactMetrics