Thuisleven.com

Tips voor een gezondere barbecue

Zodra we de zon kunnen voelen begint het barbecue seizoen in Nederland. In de zomer gaat het bij ons allemaal kriebelen om gezellige BBQ-avonden te organiseren met vrienden. Lekker samen buiten koken met een babbeltje en een paar glaasjes wijn. Rood en wit vlees behoren zeker tot de meest populaire gerechten om te barbecueën. Maar veel mensen twijfelen of barbecueën wel zo gezond is. Hoe maak je je barbecue gezonder? Wij geven je 8 tips:

  1. Voorkom vlammen op het eten

Zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen de plotselinge vlammen die van de grill komen het voedsel dat je aan het barbecueën bent verschroeien en donkerder maken. Dit maakt de gerechten ongezond. Zorg er dus voor dat de kolen op de juiste temperatuur zijn.

  1. Barbecue altijd op lage temperaturen

Laat het vlees langzaam garen op een lagere temperatuur. Wanneer voedsel zoals vlees tot hoge temperaturen wordt verhit, wordt de productie van heterocyclische aminen (HCA) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) als kankerverwekkend beschouwd.

  1. Marineer het vlees met olie en citroen

Het marineren van rood en wit vlees is niet alleen essentieel voor de uitgesproken lekkerdere smaak van de bereide gerechten. Wist je dat olijfolie en citroensap ook een gezond effect hebben op voedsel tijdens het koken? Volgens sommige onderzoeken kunnen deze twee ingrediënten de vorming van schadelijke stoffen tot 99% verminderen.

  1. Kies bij voorkeur voor vetarme gerechten

Bij het kiezen voor gezond gegrild voedsel mag deze tip zeker niet ontbreken. Kies bij voorkeur voor voedsel zoals groenten, magere stukken rood vlees, kippenvlees en vis. Varkensvlees is over het algemeen minder gezond.

  1. Pas op voor overtollig vet

Als het stuk vlees bijzonder vet is, let dan op de losse delen. Het vet kan duidelijk zichtbaar zijn bij het snijden van vlees voor het barbecueën.  Het is raadzaam om het met een mes te verwijderen voordat u het vlees op de barbecue legt.

  1. Aromatische kruiden toevoegen

Het op smaak brengen van voedsel door aromatische kruiden toe te voegen tijdens het koken, zorgt niet alleen voor het verbeteren van de smaak. Het draagt ​daarnaast ​bij aan de vermindering van schadelijke stoffen die van nature door voedsel worden geproduceerd tijdens het verwarmen. De meest aanbevolen aromatische kruiden zijn basilicum, munt, rozemarijn, tijm, oregano en salie. Gebruik bij voorkeur verse kruiden voor het marineren en tijdens het koken.

  1. Braad groenten niet te lang

Ook groenten moeten niet te lang of op een te hoge temperatuur verwarmd worden. Als je groenten te warm maakt, zullen de vitamine B en C vrij snel worden afgebroken door hitte. Groenten met een bite zijn gezonder!

  1. Maak de barbecue altijd schoon na gebruik

De barbecue moet altijd voor en na gebruik worden schoongemaakt om restjes van verbrand voedsel veilig te verwijderen.

Probeer deze 8 tips te volgen tijdens je volgende barbecue en vertel ons het resultaat! Tijd om de barbecue te vervangen? Bestel een barbecue bij Kachelmaterialen.shop.

Wat eet jij het liefst tijdens een barbecue?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

9 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics