Selecteer een pagina

Schoonmaak Vrijdag – Hoe maak je opruimen en poetsen leuk? Zoals de vaste lezers wellicht weten heb ik wel een partner maar wonen wij nog niet samen. Merendeel van de tijd sta ik er dus alleen voor met vier kinderen. Om dit allemaal in goede banen te leiden heb ik “Schoonmaak Vrijdag” in het leven geroepen (je kunt er natuurlijk ook een andere dag van maken).

Schoonmaak vrijdag

Ik weet van mezelf dat ik een fantastische beginner ben, maar niet goed ben in dingen af te maken. Met die kennis had ik me dan ook voorgenomen om een week lang (immers was ik uiterst gemotiveerd) het hele huis eens grondig aan te pakken. Zo werden oude dingen (etenswaar, half afgebrande kaarsjes enzovoorts) opgemaakt, draaide de wasmachine overuren en waren de schoonmaakmiddelen niet aan te slepen. Na die week intensief bezig te zijn geweest was het tijd om structureel aan de gang te gaan.
Dat was de basis van mijn poetsdag en eigenlijk verliep dat ook heel prettig. Toch liep ik elke week tegen de kamers (en al het speelgoed in huis) aan van de kinderen. Daar moest dus nog iets in veranderen…

Kinderen erbij betrekken

Ik ben van mening dat kinderen ook mogen zien wat de consequenties zijn. Zo blijft er speelgoed achter als je niet opruimt. En wordt de kledingkast een grote rommelhok als je het onderste eruit trekt. En liggen er overal kralen als je een bak laat vallen en dit in een hoekje veegt. Ik heb de kinderen dan ook twee opties voorgelegd waar ze uit mochten kiezen:

Optie 1: Mama ruimt op maar is dan veel bezig met opruimen en poetsen. En heeft daarom minder tijd om leuke dingen te doen OF
Optie 2: Jullie ruimen vanaf nu zelf jullie kamers op. Dan hoeft mama alleen maar even te stofzuigen en te poetsen.

Aan de slag

Unaniem werd er gekozen voor optie 2. Voor ik het wist gingen ze zelf aan de slag. Op voorwaarde dat ze zelf mochten poetsen en stofzuigen want dat vonden ze het allerleukste. In het begin werd er wel eens gekibbeld door elkaar de schuld te geven. Ook kwamen ze met regelmaat vragen waar de spullen moesten liggen. Maar juist om erbij te blijven, te stimuleren en te laten zien hoe je goed moest opruimen was na 3 weken het patroon gevonden en werd het zichtbaar wat ze deden. Sterker nog als ze nu aan het opruimen zijn kan ik even de badkamer gaan poetsen en zijn we allemaal in een mum van tijd klaar. Immers hadden ze al heel snel door dat als er minder rommel was, ze ook eerder klaar zijn met opruimen.

Beloning – vrij weekend samen

Ik denk dat we met oprecht kunnen zeggen dat onze grootste beloning toch wel een vrij weekend is waarbij we een lekker schoon en opgeruimd huis hebben.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics