Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Landen > Italië > Rome- de bezienswaardigheden

Rome- de bezienswaardigheden

Als je een korte trip naar Rome maakt, denk je gelijk aan het Pantheon, Colosseum, Forum Romanum enzovoorts. Uiteraard geef ik je daar groot gelijk in. Toch is Rome meer dan de populaire bezienswaardigheden. In deze blog laat ik wat andere leuke gebouwen en weetjes zien die in Rome te vinden zijn. Misschien heb je ze al eens gespot…

Rome- Theater van Marcellus

Aan de Via del Teatro di Marcello vind je het imposante gebouw dat tot op heden van vandaag nog in gebruik is. Weliswaar is dit theater geen echt theater meer maar is de ruïne zodanig gerestaureerd dat er bovenop woonruimte is gecreëerd. Persoonlijk vind ik dit geen afbreuk doen op het geheel, sterker nog ik vind het wel wat hebben, oud en nieuw zo gecombineerd. Voor het oude theater zijn nog restanten zichtbaar van het theater, ook zijn er nog opgravingen en restauraties zichtbaar. Zodoende liepen wij tussen het theater en de stijgers door. Het theater dateert uit de eerste eeuw voor Christus en is gelegen aan de Joodse wijk Rione Parione.

Rome- Campo di’ Fiori

Per toeval kwamen wij uit bij het gezellige “Campo di’ Fiori”. Met regelmaat vind je op dit plein een markt waar je niet alleen lekkere groenten en fruit voor een prikkie kunt kopen, maar ook allerlei leuke snuisteren. Op het plein staat een standbeeld van Giordano Bruno, die hier in 1600 werd terechtgesteld. Aan het plein grenzen vele restaurant, waar je rond 16:00 / 17:00 terecht kunt voor een happy hour. Voor een vaste prijs krijg je dan een drankje naar keuze (alcohol en niet alcohol) met daarbij een plaat met hapjes. De restaurants die dit aanbieden laten netjes zien wat het inhoud om teleurstellingen te voorkomen. Verder zijn de prijzen aan dit plein aan de forse kant vergeleken met een zijstraat van het plein. Maar mocht je willen genieten van de heerlijke sfeer die er hangt en goed willen eten dan is dit zeker een perfectie locatie!

Rome- Markten van Trajanus

De Markten van Trajanus (Ital. Mercati Traianei) waren een complex van zo’n 150 winkels en kantoren in het oude Rome. Op de begane grond kon je vernamelijk tuinbouwproducten kopen, op de eerste verdieping konden olie en wijnhandelaren terecht. En op de tweede etage vond je een grote rechthoekige hal. Op de laatste verdieping waren vooral kantoren aanwezig. Handel in specerijen in de Markten van Trajanus was geen uitzondering. Het complex werd aangelegd in de tijd van keizer Trajanus naast het Forum van Trajanus tegen de helling van de Quirinaal. In de middeleeuwen kwamen er meerdere verdiepingen bij, ook elementen voor een goede verdediging werden erbij gebouwd. Zoals de Torre delle Milizie, in 1200. Sinds 18 oktober 2007 is er een museum gevestigd in de markten van trajanus, museo dei Fori Imperiali. Hier worden beeldhouwwerken, architectonische resten en reconstructies van de keizerfora tentoongesteld. De markten van Trajanus zijn één van de best bewaarde complexen uit de oudheid, mede door een goede en veelvuldige restauratie. Zeker de moeite waard dus om te bezichtigen. Maar grote kans dat je ze al hebt zien staan vanaf Forum Romanum.

Rome- Terme di Caracalla

Vanuit ons hotel (Residence Colombo 112, onderaan kun je hier meer over lezen) hebben wij haast dagelijks richting het centrum van Rome gewandeld. Tijdens deze wandeling kwamen we langs een groot stuk ruïne wat de Thermen Van Carcalla blijken te zijn. Vanwege de grootsheid trekt het je aandacht. En wat blijkt, het was ooit nog velen malen groter! Tegenwoordig worden, vooral in de zomermaanden, de ruïnes voornamelijk gebruikt als achtergrond decor voor een concert, opera of balletvoorstelling. De ambiance is, zoals je je wellicht in kunt denken, geheel perfect.

Rome- Mond van de waarheid

Bij de kerk Santa Maria in Cosmedin kom je naar alle waarschijnlijkheid een grote rij touristen tegen die allen geduldig staan te wachten bij de poort. Ofschoon je zou denken dat ze allen naar binnen willen gaan vanwege de pracht van de kerk, blijkt de touristenmassa toch ergens anders voor te komen. Men komt namelijk af op een vermoedelijk onderdeel van een fontein of putdeksel uit de Romeinse tijd. Wij kennen hem als “De Mond der Waarheid” of op zijn Italiaans: La Bocca della Verità. De Mond der Waarheid staat bekend als een eeuwenoude leugendetector. Een middeleeuwse legende vertelt dat van ieder die zijn hand in de mond steekt en een leugen spreekt zijn hand afgebeten zal worden. Durf jij het aan om je hand erin te steken?

Rome- Barberini

Als je de boeken: “Het geheim van de afgebeten vingers” en “Het geheim van de gillende geraamtes” gelezen hebt dan moet je natuurlijk even een bezoekje brengen aan Piazza Barberini en Palazzo Barberini, waar tegenwoordig het museum “Gallerie Nazionali d’Arte Antica” te vinden is.

Rome- Verblijftip:

Aan de Via Cristoforo Colombo, 112 vind je het hotel Residence Colombo 112. Ofschoon het iets uit het centrum ligt is de verbinding met de bus erg goed te doen. Mocht je liever de benenwagen nemen, zoals wij, dan loop je dit in een kwartier tot half uur. Het mooie van het wandelen is natuurlijk dat je al meteen de schoonheid ziet waar je langs loopt, bovendien kun je een beetje variëren met de routes.
Afijn het hotel is uitgerust met alle dingen die je graag wenst in een hotel. Denk aan bedden, eigen badkamer en toilet, airconditioning, enz. Maar ook een keuken, keukenitems (pannen, bestek, enz) en zelfs een koelkast is aanwezig.
Grappig feitje; de prullenbak in de keuken moet je zelf legen (waar je dit kunt doen is bij ons nog steeds de vraag). De andere prullenbakken in de kamer worden wel dagelijks leeggemaakt door de schoonmakers van het hotel.

Rome- Eataly

In Rome vind je meerdere kleine boodschappenwinkels waar je met veel gemak een hoop lekkers kunt halen. Let er wel even op dat aardappels daar niet te krijgen zijn, althans ik heb ze nog niet gevonden.
Mocht je toch liever iets specifieker zoeken, bijvoorbeeld een goed stuk kaas, vlees of andere heerlijke streekgerechten dan moet je gewoonweg een kijkje nemen bij Eataly.
De naam EATALY is een fusie van twee woorden: EET en ITALIË.
Als gevolg hiervan staat Eataly voor “Eating Italian,” maar niet alleen Italian Food. “Italiaans eten” staat ook voor het geweldige mediterrane dieet en de keuken, de geschiedenis en de eetcultuur van Italië, het gemak om zijn gerechten te bereiden en de vele kwaliteiten die Italië te bieden heeft.
Dat proef, zie en ruik je zodra je binnen bent.

Meer over Rome lees je hier.

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics