Selecteer een pagina

Van juli tot oktober zullen veel egeltjes geboren worden. Ze komen ter wereld in een nest gemaakt van mos, gras en bladeren, vaak in de tuin. Wat betekent dit voor het gebruik van robotmaaiers die dag en nacht actief zijn in dezelfde tuin? Husqvarna adviseert: Schakel de robotmaaier van juli tot en met september tussen schemering en zonsopgang uit.

Als pionier en toonaangevende fabrikant van maairobots neemt Husqvarna haar verantwoordelijkheid serieus. Volgens Bart van Hal: “Met technologische innovaties zoals botssensoren en automatisch inklapbare maaimesjes minimaliseren we met onze Automower de kans op dierenleed. Bovendien speelt voorlichting via onze dealers een cruciale rol bij het beschermen van onder andere jonge egels.” Husqvarna dringt er bij eigenaars van een robotmaaier op aan om tijdens de geboortemaanden van egels (juli-september) uitsluitend overdag te maaien: “Dit kan eenvoudig worden ingesteld op onze Automower, bijvoorbeeld via de machine zelf, een app op de mobiele telefoon of via Google Home. Op deze manier wordt voorkomen dat jonge egels en andere nachtdieren in aanraking komen met het apparaat.”

Beschermfuncties

egel en robotmaaierElke Husqvarna Automower is standaard uitgerust met botssensoren die objecten en dieren detecteren, zodat de robotmaaier ze kan vermijden. Bovendien zijn de Automowers voorzien van unieke inklapbare mesjes. Wanneer de robot tijdens het maaien ergens tegenaan komt, klappen de mesjes onmiddellijk terug. Dit minimaliseert de mogelijke impact op kleine dieren aanzienlijk in vergelijking met vaste maaimessen. De ‘vouwmesjes’ klappen ook alleen uit wanneer de Automower het laadstation heeft verlaten. Het basisstation kan soms dienen als schuilplaats voor kleine dieren die beschutting zoeken tegen wind, felle zon of regen. Als er een gebied in het gras is met kwetsbare dieren of planten, kan dit eenvoudig worden beschermd met een tijdelijke afbakening. Husqvarna biedt hiervoor Automower hekjes die eenvoudig in de grond gestoken kunnen worden, zodat de Automower dat gebied met rust laat.

Positieve bijdrage

Van Hal merkt op: “Het toenemende gebruik van robotmaaiers is natuurlijk gunstig voor een groenere leefomgeving. Tijdrovend gazononderhoud wordt volledig uit handen genomen, waardoor we ook een groeiende populariteit zien van gras en andere groenvoorzieningen in particuliere tuinen. Tegels zijn uit, gras is de trend. Een groene tuin biedt een aantrekkelijke omgeving voor vogels, insecten en egels. Het gebruik van stille en emissieloze robotmaaiers draagt ​​daarom positief bij aan de ontwikkeling van flora en fauna in de tuin. Juist daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen het gebruik van een robotmaaier en het behoud van een gezonde leefomgeving voor de fauna.”

Lees ook:

Heb jij al een robotmaaier?

Fotocredit: Husqvarna

Geverifieerd door ExactMetrics