Selecteer een pagina

Was jij vroeger fan van Pippi Langkous? Dan is er een grote kans dat nu Fien jouw hart (en dat van je dochter) verovert! Fien kun je met recht de hedendaagse, Nederlandse opvolgster van het vrolijke en dappere meisje met de rode, wijduitstaande vlechten noemen, al zijn de verhalen over haar minder fantastisch dan die over Pippi Langkous. Fien is een vrolijke flapuit die eerst doet en dan denkt en die problemen of teleurstellingen op haar eigen manier oplost. Een stoere meid die beter met jongens dan meisjes kan opschieten en die aan een op afstand bestuurbare auto de voorkeur geeft boven een Juwelen Barbie. Wil jij samen met je dochter (of zoon) genieten van de avonturen van Fien? Nestel je dan op de bank met bijvoorbeeld Fien, komt dat zien!

Fien komt dat zien!

Fien is bedacht door Harmen van Straaten, een succesvol illustrator en auteur van kinderboeken. In korte verhaaltjes laat hij ons kennismaken met het leven van deze kleine spring-in-het-veld. Inmiddels zijn er meerdere boeken over Fien verschenen. Uitgeverij Leopold heeft de bundel met de eerste twee boeken over Fien dit jaar opnieuw uitgegeven onder de titel Fien komt dat zien! Hierin zijn ook de illustraties van de hand van Harmen van Straaten in tegenstelling tot de eerdere uitgave van de bundel.

In Fien komt dat zien! maakt Fien verschillende grappige, ontroerende of vervelende dingen mee. De gebeurtenissen blijven dicht bij de belevingswereld van kinderen, maar de verhaaltjes zijn vooral leuk vanwege de verrassende, positieve manier waarop Fien met onverwachte gebeurtenissen omgaat, teleurstellingen verwerkt en zaken naar haar hand zet. Wat doe je bijvoorbeeld als het meisje dat jij niet uit kan staan, bruidsmeisje van de juf mag zijn? Of als je niet de hoofdrol in de musical krijgt terwijl je dat wel had verwacht? Fien verzint keer op keer creatieve oplossingen die kinderen van een jaar of 7, 8 erg zullen aanspreken!

Maar de verhaaltjes zijn niet alleen sterk vanwege hun inhoud. Ook de stijl is dik in orde. Van Straaten schrijft in korte, heldere zinnen, zonder veel fratsen of tierelantijnen. Hierdoor komt Fiens eigenwijze karakter nog beter tot uitdrukking. De illustraties hebben ook echt meerwaarde. Ze halen een rode draad of een persoon uit een verhaaltje extra naar voren of zoomen juist in op een grappig detail. Als Fien en haar broer wat brood overhebben en besluiten om dat aan de “bejaarde eendjes” te geven, staat daaronder een klein, parmantig tekeningetje van een schattig eendje met looprek.

Zo’n kinderboek verdient een mooie lay-out en dat heeft uitgeverij Leopold goed begrepen. Het boek heeft grofweg een A5 formaat, dus is heel geschikt voor kinderhanden. Op de stevige hardcover staat een vrolijke tekening van tomboy-Fien, en de titel in fijn hard roze-rood is lekker opvallend. De bladzijden zijn van een goede kwaliteit papier, stevig en van een mooie kleur crème. Dat leest prettig. Tot slot is het sympathiek dat dit papier het FSC keurmerk heeft. Dit houdt in dat het papier is gemaakt van hout dat uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is.

Kortom: Fien komt dat zien! Is een prima kinderboek, zowel qua inhoud als vormgeving. Of het net zo’n klassieker zal worden als Pippi Langkous zal de tijd leren. Voor nu is het vooral belangrijk dat er nog een aantal boeken over Fien te krijgen zijn, mochten jij en je kinderen meer willen lezen over Fien, “die telt voor tien!”

Boekinformatie

Fien komt dat zien!
Pagina’s: 136
ISBN: 978-90-258-7063-8

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review exemplaar ontvangen*.

Geverifieerd door ExactMetrics