Selecteer een pagina

Als je gaat verhuizen of als je je woonkamer of slaapkamer een make-over wilt geven dan komt het wellicht ook aan de orde dat je nieuwe dingen aan de muur wilt hangen of dat je andere gordijnen wilt ophangen. Misschien een klus waar je tegenop ziet. Want je ziet het wellicht al gebeuren dat alles helemaal scheef hangt. En dat is natuurlijk geen gezicht. Maar toch hoeft het niet heel moeilijk te zijn om ervoor te zorgen dat alles netjes recht hangt.

Meten is weten

Heb je bij Rails & Roedes mooie gordijnrails gekocht dan wil je die natuurlijk netjes ophangen. De rails wordt op maat gemaakt dus de lengte is correct. Als je deze gaat ophangen, meet dan vanaf het plafond hoeveel centimeter daaronder je de rails wilt hangen. Meet ook vanaf het kozijn. Dat doe je aan twee kanten. Het kan zijn dat je huis een beetje scheef is. Geen enkel huis, ook een nieuwbouwhuis, is recht. Bouwvakkers kijken niet op een paar centimeter als je pech hebt. Als je de twee plekken voor de beide uiteinden goed hebt uitgemeten kun je de gaten boren voor de pluggen. Als het goed is hangt je gordijnrails dan keurig recht en daarmee ook je gordijn als je het eenmaal hebt opgehangen.

De maat van gordijnen

Niet alleen de maat van de rails luistert nauw, ook die van je gordijnen. Als je gordijnen in plooien wilt hangen dan moeten ze langer zijn dan de lengte van je gordijnrails. Er moet immers stof overblijven voor de plooien. Normaal gesproken reken je de lengte van de rails x 1,5. Je kunt tegenwoordig overigens ook gordijnen kopen met ingenaaide plooien. Dan hoef je als je de gordijnen hebt gewassen en ze weer ophangt niet zelf aan de slag om de plooien weer netjes te hangen. Ook bij overgordijnen is het even goed rekenen. Houd er rekening mee dat sommige gordijnstoffen krimpen in de was. Was ze dus op een zeer lage temperatuur of laat ze iets langer maken dan nodig en was ze eerst voordat je ze ophangt.

Een schilderij ophangen

Wil je een foto of schilderij ophangen dan ga je net zo te werk als bij de gordijnrails. Door goed de punten uit te meten waar je het schilderij wilt hebben hangt het niet scheef. Je kunt hiervoor overigens ook fraaie schilderijrails gebruiken. Het voordeel daarvan is dat het schilderij of de foto een stuk stabieler hangt dan aan 1 of 2 pluggen. Ook de kans op schade is kleiner. En als je iets anders wilt ophangen dan kun je daar gewoon de rails voor schilderijen weer voor gebruiken. Op die manier kun je dus veel gemakkelijker wisselen van muurdecoratie. Let wel altijd op het maximaal gewicht dat aan een rails kan worden opgehangen. Zwaardere muurdecoratie kun je beter aan stevige pluggen ophangen om te voorkomen dat het werk van de muur valt en daardoor ernstig beschadigd kan raken.

Lees ook:

Hoeveel schilderijen hangen er bij jullie aan de muur?

Foto’s: rails-en-roedes.nl
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics