Selecteer een pagina

Voorlezen voor het slapen gaan is hier een vast ritueel. Een enkele keer komen de oudste twee er nog even bij zitten. Maar wat als het boek toch wel een beetje “kinderachtig” is voor ze? Juist dan maak je het aantrekkelijk voor jong én oud! En dat gebeurde gisteren bij het boek “Op zoek naar het begin”.

Op zoek naar het begin

Mijn partner begon netjes hardop voor te lezen. Zo leest hij over ridder Pepijn die een bad neemt. Hij heeft de hele dag rondgedwaald met zijn paard en is blij dat hij zich nu even kan wassen. Terwijl hij zich wast zingt hij luidkeels wat liedjes die zijn moeder hem heeft geleerd. Tot hij zich beseft dat hij zijn handdoek is vergeten. Hij kijkt om zich heen en ziet een handdoek over de struik hangen. Dat is pas geluk hebben. Ridder Pepijn loopt erheen en begint aan de handdoek te trekken. Maar hij is zo lang dat hij blijft steken achter de takken. Voorzichtig gluurt Pepijn over de struik. Dan ziet hij dat het helemaal geen handdoek is maar een lange lap stof. Ridder Pepijn droogt zich snel af en kleedt zich vervolgens aan. Hij is dol op avonturen!

Op zijn paard gaat volgt hij de lap stof en verzamelt het ondertussen. Her en der zitten er wat knopen of haakt de stof vast aan wat takken. Dan maakt hij het voorzichtig los en gaat stapvoets verder. Dan komt hij uit bij twee deftige dames die aan het picknicken zijn.

Onze ervaring

Mijn dochters worden ingezet om deftig tegenover elkaar te zitten en mijn jongste zoon mag ridder Pepijn spelen. Ze moeten elk hardop lezen wat ze vertellen in het boek (je weet wel, dat gedeelte tussen aanhalingstekens). Vervolgens leest mijn partner verder uit het boek. Er gebeuren nog een aantal leuke dingen in het boek waarbij de kinderen ingezet worden. Ook het zelfgemaakte zwaard wordt in gezet om de lap stof af te snijden. Ook de oudste zoon krijgt een waardevolle contributie in het verhaal. En terwijl ik het toneelspel aanschouw moet ook ik ineens een rol op mij nemen.

Die lange lap stof is namelijk “mijn” sluier. Omdat we geen sluier bij de hand hebben, neem ik de deken die in de kamer ligt en drapeer het over mijn hoofd als een soort sluier. Ik moet een huilende prinses zijn en begin nep te snikken. Ondertussen moet ik ook mijn stuk tekst voorlezen. Hortend en stotend snik ik dat ik vandaag ga trouwen.

De prinses is op weg naar het kasteel. Maar ze heeft zo’n lange sluier dat hij overal achter blijft haken. Gelukkig is ridder Pepijn er om haar los te maken. De prinses springt bij ridder Pepijn achter op het paard en samen galopperen ze naar het kasteel. Maar zou de prinses wel op tijd zijn voor haar huwelijk?

Houden jouw kinderen ook zo van Ridders en kastelen of juist van veel avontuur en zijn ze wel in voor een leuk toneelstuk? Dan is dit leuke boek (met op elke dubbele pagina een grote prent) absoluut een aanrader. Door je kinderen een personage aan te wijzen die ze na mogen spelen (en de tekst hardop voor te lezen indien ze dit kunnen) maak je het verhaal nog interessanter. Wedden dat ze het leuk vinden!

Info en waar te koop

Op zoek naar het begin is te koop bij o.a. De Vier Windstreken en Bol.com.
Auteur: Joke Eikenaar
Illustrator: Joke Eikenaar
ISBN: 9789051165876
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics