Selecteer een pagina

Via de nieuwsbrief van het onderhoudsbedrijf van onze c.v. ketel, worden wij gewezen op de mogelijkheid van het afsluiten van een onderhoudscontract voor het mechanische ventilatie systeem. Dat wij daar nog nooit eerder aan gedacht hebben. Ons appartement is ruim tien jaar geleden opgeleverd en het systeem is eigenlijk nooit gereinigd, laat staan iets vervangen. We bekijken het filmpje en verdiepen ons in de materie.

Onderhoudscontract

Ook wij zetten de afzuiger regelmatig uit bij geluidsoverlast, ook ruiken wij wel eens wat van de buren. We proberen goed te ventileren door te luchten, maar kunnen midden in het centrum geen ramen open laten staan. Onze raamluikjes zijn speciaal geluidsarm en dat werkt goed maar komt de frisse luchtstroom niet ten goede. En het trekt hier enorm door hoogbouw.

We sluiten een onderhoudscontract af en bij het eerste bezoek worden de ventilatie-box en de luchtkanalen goed gereinigd. Vervolgens zal om de twee jaar iemand langs komen en wordt na vier jaar het geheel weer gereinigd. Een ventilatie-box gaat gemiddeld vijftien jaar mee. Het kan gezien de huidige ontwikkelingen raadzaam zijn je eens te verdiepen in een nieuw model. De nieuwere modellen lopen op gelijkstroom en zijn geluidsarmer dan hun voorgangers. Dan kan per jaar aan stroomverbruik ruim 70 euro schelen, zodat het apparaat zichzelf snel terugverdient.

Mechanische ventilatie

De monteurs geven aan dat niet veel mensen het mechanische ventilatie systeem onderhouden. Ze komen bij veel burgers pas voor de eerste maal. Die zijn net als ik dan enorm verrast door de vuiligheid en stofophoping wat de mate van afzuiging negatief beïnvloed. Er zal geen sprake zijn van luchtverontreiniging door het gesloten systeem van de afzuiging, maar een vervuild systeem komt de luchtkwaliteit niet ten goede. En dat is nou precies de bedoeling van het ventilatiesysteem en dat is nou net het doel van de mechanische ventilatie. Dit zal ongetwijfeld de reden zijn dat Feenstra een actie heeft lopen voor het Longfonds. Tot eind 2016 strijden ze mee voor het Longfonds en doneren ze bij ieder afgesloten service-abonnement of eenmalige reiniging van het ventilatiesysteem 10 euro.

Aan het einde van de ‘nulbeurt’ laat de monteur op de tablet zijn gemeten bevindingen zien. De afzuigkracht in kubieke meter per uur is bij de verschillende punten aanzienlijk toegenomen en voldoet aan de gestelde norm. Een geruststellende gedachte, helemaal in onze badkamer zonder raam die door vijf personen gebruikt wordt. Nu krijgen vocht en schimmels minder kans. In de bijkeuken is het zelfs teruggeschroefd, die stond veel te hoog. Ik ben even luchtje scheppen!

Ventilatiesysteem D

Kijk ook eens naar een ventilatiesysteem D. Ventilatiesysteem D zorgt voor verse lucht van buiten naar binnen via elektrische ventilatoren. De lucht verplaatst zich doorheen je hele woning en vervuilde lucht wordt vervolgens tevens automatisch afgevoerd. De warmtewisselaar zal koude buitenlucht eerst opwarmen, waardoor minder warmte verloren gaat..

Lees ook:

Heb jij al een onderhoudscontract voor je mechanische ventilatie?

Geverifieerd door ExactMetrics