Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Garage > Niet meer onnodig je auto uit met een automatische garagedeur

Niet meer onnodig je auto uit met een automatische garagedeur

Je komt thuis na een dag hard werken. Het regent pijpenstelen en je bent al doordrenkt bij het openen van de garage deur. Dat moet toch beter kunnen? Een garagedeur opener zou ideaal zijn, maar dat is alleen voorbehouden aan de VIP’s van de wereld toch? Nou, dat valt reuze mee, en je hebt er niet eens een speciale garage voor nodig! Hoe deze deur opener werkt, en of het ook mogelijk is met jouw garage leggen we uit op deze pagina.

Waarom kiezen voor een garagedeur opener?

We gaven net al een voorbeeld, laten we nog enkele voordelen opsommen:

 • Met een automatische garagedeur hoef je niet uit de auto te stappen bij slecht weer.
 • Als de handgreep van de deur nét iets te hoog zit is een deur opener ideaal.
 • Voor mensen die moeite hebben met een zware garagedeur te openen biedt een automatische deur uitkomst.
 • Het is veel veiliger om de deur van afstand te openen, voor jezelf en voor de auto.
 • Het mechanisme heeft minder slijtage omdat de deur opener heel soepel en gelijkmatig werkt.
 • Een garage is meer dan een plek om de auto in te parkeren, het wordt een compleet nieuwe ruimte om te gebruiken.
 • Je kunt deze functie koppelen aan een Smart Home systeem voor extra woongenot.

Hoe werkt een automatische garagedeur?

Een standaard garagedeur werkt met een rolmechanisme, de deur zal in één of meerdere delen opgevouwen, opgerold of weggeklapt worden. Door handmatig te duwen of te trekken kun je dit mechanisme in werking stellen. Een garagedeur opener vervangt het manuele werk en voert deze klus uit met een sterke motor. Uiteraard is hier stroom voor nodig, standaard zal een automatische garagedeur gekoppeld worden aan het lichtnet. Wanneer de garage geen stroomvoorziening heeft is het ook mogelijk de deur opener met accu aan te schaffen. Je kunt deze accu dan steeds opnieuw laden, zelfs bij dagelijks gebruik kun je vaak wekenlang met één lading vooruit.

Welke types garagedeur zijn mogelijk?

Een garage hoeft niet speciaal gemaakt te zijn voor het gebruik van een automatische garagedeur opener. Voor vrijwel alle bestaande garages met een ketting- of riemaandrijving kun je een gemotoriseerde opener installeren. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

 • Kantel garagedeur
 • Sectionale garagedeur
 • Schuifhek
 • Vleugel hekwerk
  Daarnaast kun je ook voor schuifhekken bij een carport dit soort openers installeren. Daarmee wordt iedere woning een waar paleis!

Werkt een automatische garagedeur overal?

In de meeste gevallen is het mogelijk om een bestaande garage van een elektrische garagedeur opener te voorzien. Ook bij garages waar geen stroomaansluiting aanwezig is. De motor en het complete systeem staat los van de garage, er zijn geen ingrijpende modificaties vereist. Dat betekent dat je ook een garagedeur opener kunt installeren op een gehuurde garage. Wanneer je geen gebruik meer zult maken van de garage kun je het systeem gewoon weer verwijderen. Een andere interessante en vrij nieuwe optie is de koppeling met huisautomatisering.

Je kunt tegenwoordig elektrische raamdecoratie installeren, slimme verlichting en thermostaten die allemaal samenwerken binnen één Smart Home netwerk. Een automatische garagedeur kan ook worden opgenomen binnen een slimme woning. Zo maakt Somfy garagedeur motoren die naadloos te integreren zijn met een TaHoma Smart Home systeem. Je bent daarbij niet beperkt tot één merk, producten zoals de Philips Hue verlichting en Honeywell slimme thermostaten werken ook met dit systeem.

Waar moet je op letten bij de keuze van een garagedeur opener?

Naast het type garage zijn er nog andere zaken waar je zeker op moet letten voordat je tot aanschaf van een garagedeur opener overgaat. Hier zijn een aantal opties die het gebruiksgemak nog verder zullen verhogen:

 • Kies voor een gemotoriseerd systeem dat sterk genoeg is om jouw garagedeur soepel en zonder frictie te openen.
 • Het kan heel handig zijn om een garagedeur opener te kopen die naast openen en sluiten ook half open kan staan.
 • Met een speciale sensor kun je voorkomen dat de deur van de garage tegen auto’s of mensen schuift, daarmee wordt het systeem nog veiliger.
 • Ben je vergeetachtig? In dat geval is het handig als je een timer kunt instellen die de deur automatisch sluit na een bepaalde tijd. Dat is ook ideaal voor schoolgaande kinderen die met de fiets de garage verlaten.
 • Bij een aantal types automatische garagedeuren is het mogelijk om een accu te installeren, ook bij deuren op stroom is een backup-accu zeker geen overbodige luxe in het geval van stroomuitval.
 • Kies voor een oplossing die direct of op termijn te koppelen is aan een huisautomatisering systeem. Dan kun je vanuit één centrale app. ook jouw garagedeur bedienen.

Je hoeft voor een automatische garagedeur opener dus echt geen nieuwe garage te bouwen, met een eenvoudige doch betrouwbare motor kun je van vrijwel elke garage een luxe garage maken.

Lees ook:

Heb jij een garage aan huis?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics