Thuisleven.com
Met deze tips verwelkom jij gierzwaluwen in je tuin.
Thuisleven.com > Buiten > Dieren > Met deze tips verwelkom jij gierzwaluwen in een tuin

Met deze tips verwelkom jij gierzwaluwen in een tuin

Gierzwaluwen zijn fascinerende vogels die elk jaar naar Nederland migreren om hier te broeden. Deze slanke vogels zijn te herkennen aan hun kenmerkende, sikkelvormige vleugels en hun vaardigheid om snel en wendbaar door de lucht te vliegen. Als je gierzwaluwen in je tuin wilt verwelkomen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om hun interesse te wekken. In deze blog geven we je enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

Bied geschikte nestgelegenheid voor gierzwaluwen

Gierzwaluwen broeden in holtes, zoals gaten in muren, dakranden of nestkasten. Ze hebben echter wel specifieke vereisten voor hun nestgelegenheid. Een gierzwaluwkast heeft bijvoorbeeld een kleine opening en een binnenkant met een ruwe structuur, zoals nestmateriaal of schors. Deze kasten kun je kopen of zelf maken en ophangen onder de dakrand of aan een muur op minimaal vier meter hoogte.

Zorg voor voldoende vliegruimte

Gierzwaluwen hebben veel ruimte nodig om te kunnen vliegen. Zorg er daarom voor dat je tuin niet te dicht begroeid is en dat er geen obstakels zijn, zoals bomen of schuttingen, die hun vliegroute belemmeren.

Bied voedsel aan

Gierzwaluwen eten voornamelijk insecten, zoals muggen, vliegen en kevers. Door insectvriendelijke planten en bloemen te plaatsen, zoals lavendel en kamperfoelie, trek je insecten aan waar de gierzwaluwen op afkomen. Ook kun je insectenhotels ophangen of nesten van solitaire bijen laten zitten.

Zorg voor een drinkplaats

Gierzwaluwen drinken vliegend, maar hebben wel een waterbron nodig. Plaats daarom een ondiepe schaal met water op een zonnige plek in je tuin.

Geef ze rust

Gierzwaluwen zijn erg gevoelig voor verstoring tijdens het broedseizoen. Probeer daarom zo min mogelijk rondom de nestkast te lopen en maai het gras niet te vaak. Houd ook rekening met harde geluiden en felle verlichting in de avond.

In conclusie, het verwelkomen van gierzwaluwen in je tuin kan een prachtige aanvulling zijn op de natuurlijke omgeving. Door te zorgen voor geschikte nestgelegenheid, voldoende vliegruimte, voedsel en water, en rustige omstandigheden, kun je deze vogels aantrekken en hun verblijf in je tuin bevorderen. Met deze tips ben je goed op weg om gierzwaluwen te verwelkomen en te genieten van hun acrobatische vluchten en karakteristieke geluiden.

Lees ook:

Welke dieren zie jij graag terug in de tuin?

Foto: Pexels

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics