Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Meester Kikker van Paul van Loon

Meester Kikker van Paul van Loon

Boeken die spannend en grappig zijn, welk kind vindt dat nou niet leuk? Het boek ‘Meester Kikker’ van Paul van Loon is zo’n boek. De hoofdpersoon is meester Frans die op een dag zijn supergeheim aan de klas vertelt. Zoals je wel ziet aan de foto van ons boek, is het boek veelvuldig gebruikt. Er is veel uit voorgelezen, en als je deze review hebt gelezen zul je snappen waarom!

Meester Kikker het verhaal

Meester Frans is de meester van groep 3&4. De kinderen in de klas zijn gek op hem. Het is een leuke, aardige en grappige meester. Er is zo’n klik tussen hem en de klas, dat hij op een dag ook zijn supergeheim durft te vertellen. ‘Meestal ben ik een mens….maar soms…..ben ik een kikker’.

Hebben ze dat nou goed gehoord? Verandert hun meester soms in een kikker? De kinderen weten niet zo goed wat ze van zijn supergeheim moeten denken, ze zijn gek op hun meester en ze willen hem graag geloven. Maar een kikker? Eigenlijk kunnen ze dat nauwelijks geloven. Toch hebben ze beloofd dat het supergeheim tussen meester en hun blijft. En dat is soms lastig, want ze moeten ook nog opletten voor de zeer strenge directeur. Deze meneer Stork, die nog niet zo lang directeur op de school is, deelt strafpunten uit en komt op de onverwachtse en onhandigste momenten in de klas.

Dan komt meester Frans op een dag de klas in, met kroos in zijn haar en natte gescheurde kleren. Hij is aangevallen door een ooievaar, zegt hij. De kinderen weten wel dat ooievaars graag kikkers eten, zou het dan toch echt? Het vreemde is dat er nooit ooievaars in hun dorp komen. Hoe kan het dat er nu wel een ooievaar is gekomen, en dat deze net precies de meester in het vizier lijkt te hebben? Wat is er aan de hand? De kinderen helpen hun meester Frans en gaan op onderzoek uit. Wat heeft meneer Stork hiermee te maken? Misschien wel meer dan je denkt! En had ik je al verteld dat meester Frans ook nog een oogje heeft op juf Suzan. Wat is haar rol in het verhaal? Lees het zelf maar!

Mening over Meester Kikker

Het boek leest lekker vlot weg, een heel fijn boek om voor te lezen. Voor kinderen is het verhaal erg leuk om naar te luisteren. Het is spannend en grappig tegelijk. Daarnaast bevat het boek ook de nodige fantasie. Al op de eerste bladzijde heeft Paul van Loon ons al meegenomen in de wereld van Meester Frans en zijn klas. Het is zo fijn geschreven dat je, als je de tijd ervoor hebt, je het liefst wil doorlezen.

Het boek heeft 28 korte hoofdstukken. Heel fijn voor kinderen die het boek zelf willen lezen, de zinnen zijn kort en dat leest voor kinderen ook prettig. Maar het boek is eigenlijk te leuk om er niet samen van te genieten, mijn advies is dan ook om lekker te gaan voorlezen. Ook als volwassenen kun je genieten van het boek, mede door de humor. Ik heb bijvoorbeeld genoten van de reacties op het moment dat de kinderen het supergeheim van de meester hoorden. Maar ook van sommige woordkeuzen van de schrijver zoals ‘daar kikker je van op’. De kinderen zullen dit niet altijd begrijpen, maar juist als volwassenen kan ik dit soort ’taalgrappen’ wel waarderen en van genieten.

De spanning in het boek is goed te doen, het is leuke spanning en geen enge vervelende spanning waardoor een kind niet meer zou kunnen slapen.
De illustraties zijn mooi en passen perfect bij het verhaal. Het boek sluit af met een uitleg van de schrijver hoe hij op het idee kwam van ‘Meester Kikker’. Leuk om het verhaal erachter te weten. Het boek is al heel oud, maar nog steeds leuk om te lezen! Als je op zoek gaat naar het boek, zul je zien dat het boek een andere uitstraling heeft gekregen.

Een leuk boek om voor te lezen vanaf 6 jaar. Wist je dat dit boek ook verfilmd is? Leuk om na het lezen van dit boek samen de film te kijken.

Boekinformatie

Meester Kikker
Schrijver: Paul van Loon.
Uitgeverij: Leopold.
Verschijningsjaar: 1995.
ISBN: 9001553079.

Lees ook:

Ken jij het boek Meester Kikker al?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

  • Superleuk boek. Als juf vaak voorgelezen en de kinderen smullen ervan. Iedere keer weer de vraag om nog verder te lezen, terwijl de tijd al om was.

  • Ik kende het boek nog niet maar Paul van Loon vind ik sowieso een erg leuke schrijver 🙂

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics